自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

newcomer550 發表於 20-8-13 14:38
搭單問下, 用POWERPOINT整錄音及錄影片, 但時不時HANG機, 已經用9代i5, 16GB RAM, 係咪原因, 有冇得避免. ...
慢定hang 機?唔同架喎。
因為製片主要係睇gpu 圖像處理,唔係好關cpu 事。
我同學用i7 整powerpoint 片都係慢,因為佢冇獨立gpu。
如果真係hang 機就麻煩

男爵府

hphpphph 發表於 20-8-13 15:12
已經放棄部avita?

呢部三叔一定唔會考慮,處理器太慢。

Avita 我仲在研究中、我見大家都推薦聯想、所以會在二者中選一

大宅

ken6555 發表於 20-8-13 14:02
同意,好大隻水魚$7~8K買華為做文書機

習慣要快,7k-8k 有 core 7 不貴,通常過萬!電腦更新快,當然要買 relatively new version, 否則可能很快自己都頂唔順,想要換!所以到時真唔知邊個係水魚(emoji)

男爵府

hphpphph 發表於 20-8-13 15:12
已經放棄部avita?

呢部三叔一定唔會考慮,處理器太慢。

我比較鐘意聯想果部5千幾,i5果部,你覺得點,我都想可以用多幾年

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

lenovo 我已經用過佢幾部notebook

侯爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 15:54
我比較鐘意聯想果部5千幾,i5果部,你覺得點,我都想可以用多幾年

可以再比較下Lenovo 官網,都有好多機款做特價。

男爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 15:54

emmm...用得耐的lenovo 係另一個系列,叫thinkpad, 賣點就係robust, 用到5年以上。
你講呢部可以用3年以上,實際有幾耐用就睇運氣。
$5598 lenovo 比$4290 avita,
貴$1300,
容量大256gb,
cpu 快啲啲,
mon 大啲啲.
其實avita 性價比好高,但考慮到你做文書,個mon 大1.5" 都有好處的。

bt the way 呢部lenovo 官網賣緊$5199 兩年保,
或者你可以r 豐澤賣平少少
同埋r office 優惠

官網
https://www.lenovo.com/hk/en/laptops/ideapad/s-series/Lenovo-IdeaPad-S145-15IWL/p/88IPS101200

男爵府

hphpphph 發表於 20-8-13 16:24
emmm...用得耐的lenovo 係另一個系列,叫thinkpad, 賣點就係robust, 用到5年以上。
你講呢部可以用3年以上 ...

豐澤多一年保養,送我老鼠一只、而且他們仲說可以幫我裝免費的office , 我可以不用給錢買、好像是2019 年版

thinkpad、網店好像只有一年保養、我乜都不識、多二年保養都好、有乜事可以找他們搞…

侯爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 15:06
聯想,或三星,大家都有三年保養,都係4,5千左右,他們的處理器和記憶體都應該算是可以吧,請大家幫下忙, ...
千萬別買三星

男爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 16:48
豐澤多一年保養,送我老鼠一只、而且他們仲說可以幫我裝免費的office , 我可以不用給錢買、好像是2019 年版 ...
呢套office 應該唔係正版?畢竟office 2019 賣緊成千銀

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

六年前買蘋果,今時今日仲用到,非常好

男爵府

hphpphph 發表於 20-8-13 16:53
呢套office 應該唔係正版?畢竟office 2019 賣緊成千銀

我有朋友都有咁提醒我、我再去問清楚, 千幾是可以買断用一世

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

hphpphph 發表於 20-8-13 15:31
慢定hang 機?唔同架喎。
因為製片主要係睇gpu 圖像處理,唔係好關cpu 事。
我同學用i7 整powerpoint 片都 ...

係HANG機, 無GPU可以點攪?
之前部機做POWERPOINT錄片, 有時得, 有時唔得, 所以啱啱換咗呢部9代i5, 唸住會快會冇問題, 點知都係咁.

侯爵府

我用緊蘋果,因為貪靚
但我少用,仍然唔熟點用,係有少少麻煩嘅

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

男爵府

newcomer550 發表於 20-8-13 17:04
係HANG機, 無GPU可以點攪?
之前部機做POWERPOINT錄片, 有時得, 有時唔得, 所以啱啱換咗呢部9代i5, 唸住會 ...
(獨立的)gpu 係零件,出廠配置有就有冇就冇
本身cpu 都有integrated graphic, 但係性能好弱好弱好弱,冇得同獨立gpu 比。
會唔會係條片太複雜,佢直接罷工?
幫你唔到sorry

男爵府

回覆樓主:

我用samgsung notebook 9 always ,快3年幾,仲好快,好順,又輕又薄,如果係女仔用真係好岩,紫色又靚

男爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 17:00
我有朋友都有咁提醒我、我再去問清楚, 千幾是可以買断用一世

可能係送14日試用版office,有期限,買之前要問清楚。

永久版office要$1100

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

hphpphph 發表於 20-8-13 17:41
(獨立的)gpu 係零件,出廠配置有就有冇就冇
本身cpu 都有integrated graphic, 但係性能好弱好 ...

唔緊要, 唔該晒.

侯爵府

chinfongfong 發表於 20-8-13 16:48
豐澤多一年保養,送我老鼠一只、而且他們仲說可以幫我裝免費的office , 我可以不用給錢買、好像是2019 年版 ...

真的要問清楚啊。我在百XX買野,幾次也聽到人來補買的。"又話送?etc" .

=======

永久版也有得送?

=====
Lenovo 真是歷史悠久啦! ok架。

*保用,不包人為錯的。手提電腦多數是"死電池",沒什麼特別易壞的問題?

首頁
12345...10

尾頁

跳至