自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

2020勳章

Jasmine-4711 發表於 20-8-13 11:31
我用緊Lenovo,約4年了

屋企2部Lxxxxvo,一部枱機,一部notebook已超5年

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

大把唔同牌子,唔一定要二揀一。

男爵府

樓主,小心,你唔熟電腦,文書機構3/4千己有好多選擇,誰人話給你聽要看7/8千,APPLE同華為都不是你的選擇,HP/ACER/DELL/AVITA都有好多這價錢,問自己最多做什麼,上網/OFFICE(都是一般,EXCEL都不需做好多運算)。3/4千己OK。勁D是好但你需不需要?最簡單去豐X走轉你就知市價。

大宅

thankyou201020 發表於 20-8-13 13:49
樓主,小心,你唔熟電腦,文書機構3/4千己有好多選擇,誰人話給你聽要看7/8千,APPLE同華為都不是你的選擇 ...

同意,好大隻水魚$7~8K買華為做文書機

男爵府

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... ebook/p/BP_11967073

其實可以自己上網睇下外國人啲評價。
呢部機賣呢個價錢,雖然係上咗年款真係抵到爛。

boboting    發表於 20-8-13 15:29

大宅

thankyou201020 發表於 20-8-13 13:49
樓主,小心,你唔熟電腦,文書機構3/4千己有好多選擇,誰人話給你聽要看7/8千,APPLE同華為都不是你的選擇 ...
係,佢之前睇到部AVITA 賣$4290 都幾好, 唔知點解愈揀愈貴

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

尋日買咗部Acer電競notebook比阿囝,萬鬆d, 之前部AXXS, 四年不到壞咗幾次,以後都唔買呢個牌子!

公爵府

2020勳章

dice_hk 發表於 20-8-13 10:26
Lenovo唔錯喎, 屋企同公司都用緊

大宅

chinfongfong 發表於 20-8-13 09:29
如題,想可以用多幾年,主要做文書多,可給下意見?謝謝各位

Lenovo

象牙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

手提?laptop?我用Dell多年,覺得好好用,但手機同平板,我暫時都只會買蘋果

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章

搭單問下, 用POWERPOINT整錄音及錄影片, 但時不時HANG機, 已經用9代i5, 16GB RAM, 係咪原因, 有冇得避免.

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

Lenovo or Dell

公爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Lenovo

大宅

hphpphph 發表於 20-8-13 14:22
係,佢之前睇到部AVITA 賣$4290 都幾好, 唔知點解愈揀愈貴

多謝大家熱心回應、看了你們的意見後,我又去了間大間點的豐澤看了,我有二個心水想麻煩大家給下意見,

大宅

回覆樓主:

聯想,或三星,大家都有三年保養,都係4,5千左右,他們的處理器和記憶體都應該算是可以吧,請大家幫下忙,給下意見那個好點,我真係不太識電腦野,不想買錯後悔,謝謝大家

伯爵府

lenovo 或Fujitsu

大宅

chinfongfong 發表於 20-8-13 14:57
多謝大家熱心回應、看了你們的意見後,我又去了間大間點的豐澤看了,我有二個心水想麻煩大家給下意見,
已經放棄部avita?

呢部三叔一定唔會考慮,處理器太慢。
$4498 嗰部聯想又不及avita 喎

大宅

chinfongfong 發表於 20-8-13 15:06
聯想,或三星,大家都有三年保養,都係4,5千左右,他們的處理器和記憶體都應該算是可以吧,請大家幫下忙, ...

呢幾部比較的話,Lenovo Intel Core i5比較好

大宅

naicha 發表於 20-8-13 10:41
ASUS

x 2
IT朋友推薦

大宅

hphpphph 發表於 20-8-13 15:12
已經放棄部avita?

呢部三叔一定唔會考慮,處理器太慢。

我都覺得三星麻麻、我放棄三星.
和你傾計真係學到野…

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊