3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

有咩好方法?

大宅

Chanray 發表於 20-8-13 13:59
有咩好方法?

我都想知(emoji)我估計可能小學先可以自己訓到

大宅

回覆樓主:

我女都係

禁止訪問

別墅

有咩好方法?

首先準備好一張固定的床,仲要佈置一下佢喜愛的款式, 甚至加埋一,二件佢喜愛的公仔。
之前循序漸進,最初每晚坐床邊陪到佢瞓著,期間可能會突然扎醒爬返去大人床一齊瞓。不論獨立瞓覺時間長短,每次做到都要贊賞佢。
之後加上作息定時,隔一段時間就自己慢慢自己去瞓。

別墅

有咩好方法?

我個仔今年1月足5歲,過左新年後無la la,有1日夜晚話自己一個人訓,當下做父母嘅我D當然好開心,夠鐘瞓覺時佢大聲叫我開帳蓬,陪起佢隔離等佢訓着左先走,如事一直堅持都依架,依架帳蓬都唔再用,有時半夜突然醒左會大叫媽媽,甘我會訓起佢隔離等佢訓返先入房,每日訓醒都贊佢1個人訓好勇敢,佢翼慢慢中意自己一個人訓,訓前我D會講繪本,講完故事就熄燈,之後就由得佢系張床度碌下碌下就訓左,每個小朋友不一定要幾多歲就要自己訓,而系佢覺得自己ready好了,佢就會自己訓,你翼唔好太心急,希望可以幫到你

大宅

Troublewoman 發表於 20-8-17 03:42
我女都係

有自己床嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

首先要有自己張床,等佢覺得係自己地盤,只係屬於佢嘅小角落,可以自己布置張床,選床單同擺自己心愛嘅公仔;另外要建立良好生活規律,作息定時,呢方面大人都要配合,因為如果俾小朋友見到大人仲玩手機或睇電視,但就一定要佢自己一個人瞓覺,咁小朋友實會諸多辯駁。

最初自己瞓時可以大人坐喺床邊同佢傾吓偈、講故事或唱歌,同佢講好大人會陪幾耐等佢瞓,之後就會離開。
記得佢每次有進步或做到要求,都要讚佢

大宅

回覆樓主:

我女都係,冇乜問題,我好珍惜現在可以同佢瞓的時光。

複式洋房

到大過, 你想都無

男爵府

回覆樓主:

我仔都係咁,佢成日幻想熄燈後影子就係monster。所以唔敢自己1個

複式洋房

有咩好方法?

我女7歲半,阿仔6歲都係一齊大床陪訓完再轉自己床
晚晚都係我訓先咁(emoji)

首頁

尾頁

跳至