自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

jasprincess 發表於 20-8-13 19:48
請問什麼是高墊底費high end 醫保?

保額以年計或一世計千萬以上。
高墊底費就如字面咁解。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-8-13 19:16
冇錯,當年我老爺洗肚洗左10年先過身,但佢嘅quality of life就麻麻地,佢要戒口戒得好清,一日係屋企洗三 ...

聽到都辛苦。你老爺自己想唔想醫?

珍珠宮

echoo 發表於 20-8-13 19:03
我想知道可以賠到二千萬醫療的保險,一個月駛吾駛供一兩萬?我見保險公司賠幾十萬已經牙痛咁款。
...

保費主要同年齡,有無食煙飲酒掛鉤。

用戶要求終止服務

牛年勳章

echoo 發表於 20-8-13 19:03
我想知道可以賠到二千萬醫療的保險,一個月駛吾駛供一兩萬?我見保險公司賠幾十萬已經牙痛咁款。
...

我買嗰個係特選危疾,即係萬一中咗指定嘅疾病,包括癌症,就會賠醫藥費,鏢靶藥都包,保費幾千蚊一年,我地兩公婆一萬左右。就係見到同事患癌,有感而發,擔心萬一中咗,醫療費未必比得起,雖然我地而家諗到時方棄治療,不過萬一發生,可能會好掙扎,所以買保險,起碼萬一發生煩惱少一樣嘢~ 特選危疾呢隻醫療保出咗唔係好耐,一兩年左右,唔知多唔多保險公司有。

未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 20-8-13 20:01
我買嗰個係特選危疾,即係萬一中咗指定嘅疾病,包括癌症,就會賠醫藥費,鏢靶藥都包,保費幾千蚊一年,我 ...

請問有無多d資料?想了解多d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

貓頭雀 發表於 20-8-13 15:22
癌。政府無。
雙免疫,三星期一針。
未計標靶。

親友曾有類似情況
1萬1支針,
最多12支
醫生話一般人用到第6支就……
最終都有比,都係十支八支……
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔好意思,樓主。喺你個 post 講咁多保險嘢,其實我諗唔到點安慰你,唔知你家人咩狀況,唔識講安慰說話。我爸爸、老公,都有同我講過,遇到身體狀況太差,唔好醫,減少折磨,亦負擔唔起太貴嘅醫療費用,不過我唔知道萬一發生,我可唔可以照佢地意願做。理性咁講,天文數字嘅醫療費用,成效有幾大?過程痛苦嗎?你家人意願如何?康復成數幾高?或者同家人一齊商量,餘下嘅時間,做舒緩治療,好好珍惜共處時間,會唔會好過大家痛苦?病人身體痛苦,佢同身邊人都一樣難受。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

我要幸福 發表於 20-8-13 20:05
請問有無多d資料?想了解多d

https://www.prudential.com.hk/tc/health-insurance/medical/pruhealth-essential-critical-care/index.html

我買嘅時候,保誠剛剛推出,之後好似 AXA 都出咗,仲有無其他保險公司有類似計劃,就無留意。
未經許可,請勿轉載

子爵府

熊熊老婆 發表於 20-8-13 18:11
弊在醫療保險,叫你買嗰陣又話樣樣包!到你claim嗰陣,又話乜都唔包!
已經有病,仲要同佢周旋,嗰下先至慘 :p ...

所以我上年買高端醫療,每年近$8000,價錢合理。$16000墊底費我比得起,反而之後條數太難預計。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 20-8-13 19:55
聽到都辛苦。你老爺自己想唔想醫?

我老爺因為以前自己開西餐廳,真係食返嚟,佢40歲已經有糖尿病, 50幾歲就要洗腎,最初佢唔肯洗㗎,又係講埋嗰啲「死咪死囉」嘅說話.... 嗰陣時我老公三兄弟先啱啱出身,未結婚... 我奶奶就鬧佢你唔想睇d仔結婚?生兒育女?咁我老爺就開始洗腎,嗰時好多時都係我陪佢去瑪麗見腎科姑娘㗎,我奶奶冇咁嘅耐性,我做得幾多就做幾多囉。最後我老爺都睇到晒我哋結婚,我生咗個仔,我細叔仔生咗個女,我個仔四歲嘅時候我老爺就走咗喇。

珍珠宮

DonnieBB 發表於 20-8-13 15:46
上年有同事上招, 要用標靶藥, 用咗2次, 話無咩效果, 講緊成個療程係200萬, 一劑都20萬, 要轉另一隻, ...

即係一次要先比晒200萬?

珍珠宮

2024年龍年勳章

貓頭雀 發表於 20-8-13 15:30
倘有效果, 一直要用藥。
倘若幸運地全身無晒癌細胞,都要繼續用藥2年,就可停止了。

唔知d葯成本同研發係幾多錢,葯廠係咪真係需要賣咁貴

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-8-13 20:36
我老爺因為以前自己開西餐廳,真係食返嚟,佢40歲已經有糖尿病, 50幾歲就要洗腎,最初佢唔肯洗㗎,又係講 ...

見到三個仔全成家有好家庭,雖然醫病辛苦,有動力,值得。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 20-8-13 20:46
見到三個仔全成家有好家庭,雖然醫病辛苦,有動力,值得。

不過有陣時佢都會偷食,有一次我發現佢靜雞雞收咗隻燒乳鴿係個吉電飯煲入面,我笑到流眼淚!我老公成日好後悔,話如果知道佢老竇咁後生就死,就唔會要佢咁辛苦戒口.... 我咪安慰佢,如果佢唔戒口,未必洗到10年咁長。

子爵府

大笨鐘 發表於 20-8-13 20:01
我買嗰個係特選危疾,即係萬一中咗指定嘅疾病,包括癌症,就會賠醫藥費,鏢靶藥都包,保費幾千蚊一年,我 ...

請問一下係咪所有癌症都包?係包幾多錢?係包幾耐?

子爵府

PUIPUI2000 發表於 20-8-13 18:19
利申我唔係保險agent, 不過我親身經歷過, 係真㗎,好多人話買保險係冇用,其實最主要係你自己要睇清楚所 ...

可pm講你買左邊間嗎?

男爵府

bbq_swing 發表於 20-8-13 20:49
可pm講你買左邊間嗎?

Sure

男爵府

popolun 發表於 20-8-13 20:48
請問一下係咪所有癌症都包?係包幾多錢?係包幾耐?

如有能力的,一定要買全數保障的高端醫療

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-8-13 20:48
不過有陣時佢都會偷食,有一次我發現佢靜雞雞收咗隻燒乳鴿係個吉電飯煲入面,我笑到流眼淚!我老公成日好 ...

命由天定⋯

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-13 20:11
唔好意思,樓主。喺你個 post 講咁多保險嘢,其實我諗唔到點安慰你,唔知你家人咩狀況,唔識講安慰說話。我 ...

唔會, 無事。
每一個回覆我都有睇,多謝大家。
看到有jm分享,天下惡疾何其多,豈止癌疾。 看到家人受病魔折磨,子女心中很難受, 不少人也經歷了。
BK係好有愛的群組,大家不吝分享。感謝。

家人確診後,我常提醒朋友多留意家人健康,也要自己做boby check和考慮保險... 因為真係好貴...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁
45678...14

尾頁

跳至