自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-6-2 11:14 發表
舊拔萃全英, 連開家長會, 通告都係英文~~

我諗新移民好難讀得掂, 成績唔好+比人恰, 成績唔好唔好望派位ok, 留在拔萃無咩著數~~

同埋我想講, 呢單野看似係個女仔比人恰, 真實際上, 呢個女仔做過甚麼, 會惹到人神共 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實成件事嘅重點唔係佢「窮」,
(我相信間學校一樣有窮學生)
而係佢晌大陸黎,
可能佢地做咗一D令人頂唔順嘅行為都未定。

不過如果佢晌大陸黎但又好鬼死有錢可能就無咁嘅事發生都未定。

原來小三嘅學生都可以好勢利。

侯爵府

女拔係私校。男拔係直資

原帖由 麟媽媽 於 09-6-2 11:14 發表
大家攪清楚,呢間係舊小拔(津校),
唔係女拔(直資)亦唔係男拔(直資)。
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

原帖由 gion 於 09-6-2 11:20 發表
咁如果我家境只係一般
冇工人,又冇房車接送返學放學
又唔係住靚屋
但我小朋友真係入到呢類名校
咁點算?
我去打劫搶錢務求令小朋友家底變得豐厚D,令佢唔再比同學仔歧視?
定係要我小朋友犧牲一個咁好既機會? ...

無咁大個頭唔敢戴咁大頂帽

41區又唔係無其他小學,俾我就唔會高攀揀呢d貴族學校,免得自己仔女自卑/拜金/受人白眼........真係有天份ge,讀普通小學都可以出類拔萃,成龍成鳳

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

就算佢品行幾差都好,都唔應該打佢, 
打佢就點都係唔啱,唔通佢差你就覺得佢被打係應該架咩~
身為家長咁諗, 真係令人覺得可怕~~
唔怪知得而家咁多惡霸學生~
原帖由 miffy 於 09-6-2 11:14 發表
舊拔萃全英, 連開家長會, 通告都係英文~~

我諗新移民好難讀得掂, 成績唔好+比人恰, 成績唔好唔好望派位ok, 留在拔萃無咩著數~~

同埋我想講, 呢單野看似係個女仔比人恰, 真實際上, 呢個女仔做過甚麼, 會惹到人神共 ...

珍珠宮

前排重睇"女人香",
男主角(佢應該係男配角吧)o既無助, 同今日該女學生o既無助, 同樣令我感觸良多;
男主角到最後有al pacino以及一個公正嚴明o既紀律委員會去幫佢,
亦希望呢個女同學得到貴人扶持

大宅

拔男女的家長同學生都係真係白鴿眼既,見識過就知架啦, 未接觸過就會想像唔到,
正常一般人都唔會忍到架, 因為佢地恃住奈佢地唔何....

大宅

好媽媽勳章

唔好講小學, 淨係一個小小的TOPIC 都充滿了歧視和標籤了....唉!~
我很同意camelhill 意見. 但有d講什麼人神共憤, 車巴... 太過一支竹竿打一船人了.
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

原帖由 ankle 於 09-6-2 11:30 發表
...

"女童向記者表示,自小一下學期起遭同學欺負,除了取笑她為「大陸婆」外,更不時遭同學推撞,致其跌倒受傷,「我不太喜歡他們,想轉校」。"
唔係打佢,係推撞,程度上唔同架,當然推撞都唔啱. 但係呢d野,有心冇心好難証實,老師未必次次都有充份理由罰,唔能夠怪晒學校. 窮&新移民未必一定成為歧視的對象...

男爵府

原帖由 ankle 於 09-6-2 11:30 發表
...

打人當然唔啱啦!但佢家長向校方投訴、報埋警都無用,可能人地調查過認為係可能係意外推撞受傷呢 !

其實報警又點呢? 小學生推推撞撞係平常事,唔''侵''你玩唔得咩 ? 就算老師責罰過d''曳學生''又如何 ? 佢咪一樣俾人排斥! 唔通叫警察拉班學生仔? 唔俾輿論 插c ,都俾班富貴家長告c 呀 !

何況件事只係個家長一口之言話個囡俾人打,真相係點仲未知, 佢報警=/=佢有理,可能(係話有此可能)係佢個囡無禮貌/蝦人,俾人推開整親呢 !

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

你有無睇佢架傷痕~
推撞可以造成咁架傷痕嗎?
推撞同打點樣介定~
小朋友咁樣對同學,點樣講都係唔啱, 
我相信佢地唔係一次半次咁蝦人, 
縱容佢地其實就係害死佢地~
家長要深思呀~~

原帖由 joyjoyma 於 09-6-2 11:44 發表

"女童向記者表示,自小一下學期起遭同學欺負,除了取笑她為「大陸婆」外,更不時遭同學推撞,致其跌倒受傷,「我不太喜歡他們,想轉校」。"
唔係打佢,係推撞,程度上唔同架,當然推撞都唔啱. 但係呢d野,有心冇心好難証實,老師未必 ...

公爵府

原帖由 AlanShirley 於 09-6-2 10:31 發表
間間學校都有類似"欺凌"事件, 唔單只係名校.
好多時小朋友都會互相取笑對方, 其實出發點可能貪"玩",
如果有小朋友因此not feeing comfortable, 應該同老師講, 而男仔好多時玩起上黎都會"動手動腳"& "推撞",
要慢慢 ...
越名校越多呢D事,而且向我識的有錢人中好多都冇品:;pppp:

侯爵府

無論件事真相係點都好, 
小學生打人就點都唔啱,無論咩原因都好, 
身為家長架你,你架小朋友被人投訴打人, 
你會點處理?
原帖由 鵝老太 於 09-6-2 11:45 發表

打人當然唔啱啦!但係推撞受傷,可能係意外呢 ? 佢家長向校方投訴、報埋警都無用.....其實有咩用呢? 小學生推推撞撞係平常事,唔''侵''你玩唔得咩 ? 就算老師責罰過d''曳學生''又如何 ? 佢咪一樣俾人排斥! 唔通叫警察 ...

大宅

好媽媽勳章

在文章中, 你憑什麼咁肯定呢位小朋友成績係跟唔上, 比小朋友會label成績差or操行差既同學or成日比老師鬧, 功課又交唔齊, 上堂又disturb其他同學呢?
原帖由 AlanShirley 於 09-6-2 10:48 發表
其實好多比人笑係"大陸人", 一樣有好多好有錢架.
我好肯定呢位小朋友成績係跟唔上, 因好多時小朋友會label成績差or操行差既同學, 因覺得他們成日比老師鬧, 功課又交唔齊, 上堂又disturb其他同學.

不過如果自己小朋 ...

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 鵝老太 於 09-6-2 11:29 發表

無咁大個頭唔敢戴咁大頂帽

41區又唔係無其他小學,俾我就唔會高攀揀呢d貴族學校,免得自己仔女自卑/拜金/受人白眼........真係有天份ge,讀普通小學都可以出類拔萃,成龍成鳳 ...

作為家長,小朋友入到名校的話我真係開心都黎唔切
點知原來而家既社會已經變成咁
連咁細既小朋友都識比白眼同輩受
老實講,真係好難取捨
要我小朋友因為呢D白鴿眼同學而轉校我會心有不甘
但知道若果小朋友讀落去都係唔開心,我都好心痛
家貧就要比人夾硬剝削讀名校既機會咩?

乜而家D小朋友咁架! 晌邊度學番黎架?!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得間學校無咩咁好啫。當年我响一間好普通嘅英女中讀中一,有個格離班嘅女仔因品行問題俾學校記大小過,記到俾人飛出校,佢竟然可以走咗去入女拔中,我心諗一定係靠人事入架喇,個女仔屋企係有D錢嘅。
原帖由 burgerqueen168 於 09-6-2 11:35 發表
拔男女的家長同學生都係真係白鴿眼既,見識過就知架啦, 未接觸過就會想像唔到,
正常一般人都唔會忍到架, 因為佢地恃住奈佢地唔何....

男爵府

原帖由 ankle 於 09-6-2 11:49 發表
你有無睇佢架傷痕~
推撞可以造成咁架傷痕嗎?
推撞同打點樣介定~
小朋友咁樣對同學,點樣講都係唔啱, 
我相信佢地唔係一次半次咁蝦人, 
縱容佢地其實就係害死佢地~
家長要深思呀~~

...
個女童自己向記者話, 佢手部舊傷痕係被同學推跌擦傷,唔係話被人打傷呀 !你係邊度睇到佢話俾人打呀?

女童展示手部舊傷痕,她聲稱是過往被同學推跌擦傷的。(馮國良攝)

水晶宮

呢間小拔, 派入去咋喎, d 人 有幾巴閉呀

水晶宮

我都識人住公屋入拔萃仲要羅獎學金唔使交學費添...其實系故意學校會選一兩個家境普通的學生...可能等人唔好講巨地咩閑話掛...
點解有甘樣欺淩人的學生...未系父母教出黎羅...明未...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁
12345...10

尾頁

跳至