想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 17:52
我上個月頭都試過,無端滴幾滴血,護墊都夠用,跟住第二日又冇,隔左幾日又幾滴然後又冇直到月尾m come,我 ...

我以前係醫護,你嗰醫生都其實有道理,你生過小朋友,又算年輕,用藥引流其實同催生差不多咁上下情度既傷害,1個月後就可以再次嘗試做人,但個人黎講覺得3個月等hormone完全回復正常會安全啲,不過如果係要刮宮就另外一回事啦...

我同男人反而係想有好多小朋友一齊圍住我地、打下交扯下頭髪咁成長,直到佢地大哂我地就開開心心咁回憶下往事

你地兩個想法偉大成熟好多!

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 19:53
我以前係醫護,你嗰醫生都其實有道理,你生過小朋友,又算年輕,用藥引流其實同催生差不多咁上下情度既傷 ...

哈哈,咁啱既,我都係醫護
3個我真係頂唔順,1個已頭痛,加上剛煩完小學既野,而家所有野都安頓好哂,我藥流,又夠3個月,中醫又覺得Ok,所以就試下,量體溫、check紅d,都做哂,阿女同上一胎都係一擊即中,所以希望今次都可以。
但覺得你keep住有血又唔黎m咁樣身體有冇問題?
如有左就要更注意喇。

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 20:13
哈哈,咁啱既,我都係醫護
3個我真係頂唔順,1個已頭痛,加上剛煩完小學既野,而家所有野都安頓好 ...

煩小學真係好痛苦..不過男人由細到大都plan 好哂,兩年前搬黎香港都係為左教育制度..不過而家唔會響香港讀書啦..我就i唔理咁多啦,學業呢d大事男人會負責架喇

你有量體溫?可以分享下嗎?我個排卵低溫last 左3日..排卵痛就中間嗰日所以隔曰朝早叫男人做野

我又唔太擔心喎,今日先有鮮血而且得嗰兩滴..又唔會痛所以唔想理住..職業傷害,冇必要唔想同醫生講野應該8月1、2排卵,到左星期一都唔跌體溫唔黎M先驗

洋房

babeshadow 發表於 20-8-13 18:42
紅d12/8轉淺,所以當果日排卵,9/8、10/8、12/8都有交功課,希望大一齊交流下度過呢漫長的14日

...

我前2天红D深色,今天轉淺了。整天感子宫有谷漲,但無痛。應是排咗。10號 晚上和昨天晚上交咗功課。DD 27aug.
祝大家好運。

大宅

anniversary2016 發表於 20-8-14 21:06
我前2天红D深色,今天轉淺了。整天感子宫有谷漲,但無痛。應是排咗。10號 晚上和昨天晚上交咗功課。DD 27a ...

咁同我好接近呀,我地要keep住話俾大家聽身體有咩變化

洋房

回覆 瑞克太太 的帖子

我都係醫護,但年齡都一樣。😂今個cycle 第一次自然試懷孕。睇到大家都等bingo 有同路人。我就應該8月3、4排。都係抱住唔黎m先check

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 20:54
煩小學真係好痛苦..不過男人由細到大都plan 好哂,兩年前搬黎香港都係為左教育制度..不過而家唔會響香港讀 ...

係呀,總算入到理想學校,而且一條龍,之後唔洗煩,我男人幫忙跑腿,所有野我自己搞呀,唔係香港讀都係好事,香港教育制度唔係人人頂得順,我就經歷過,真係好攞命。
我都係咁捉住我男人做功課,佢話做到腳仔軟
我用耳探,聽講唔係幾準,但我就好明顯排卵有降溫,所以唔轉口探。

大宅

Mrstoto 發表於 20-8-14 21:56
回覆 瑞克太太 的帖子

我都係醫護,但年齡都一樣。😂今個cycle 第一次自然試懷孕。睇到大家都等bin ...

咁有緣既
我諗我會忍唔住由第十日就開始check

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 20:54
煩小學真係好痛苦..不過男人由細到大都plan 好哂,兩年前搬黎香港都係為左教育制度..不過而家唔會響香港讀 ...

你體溫都好高下喎

大宅

Mrstoto 發表於 20-8-14 21:56
回覆 瑞克太太 的帖子

我都係醫護,但年齡都一樣。😂今個cycle 第一次自然試懷孕。睇到大家都等bin ...

咦?咁我地基本上係同一日喎.. 我8月3低溫然後8月4升番

我地3個都笫一cycle試,希望齊齊中啦
哈哈,標準醫護心態
當然會有期待,但無謂浪費心機、時間、金錢如果m只係遲左黎

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 21:56
係呀,總算入到理想學校,而且一條龍,之後唔洗煩,我男人幫忙跑腿,所有野我自己搞呀,唔係香港讀都係好 ...

咦準喎,等我仲一直唔多信電子野,BP都鍾意用manual度.. 你體溫好steady!應該會比較容易!

我嗰3日低溫真係好難明...但如果係31/7 或1/8既m應該會黎左,所以當2 or 3/8

男人月頭唔響度呀..就算唔係為bb,除左m嗰4日做唔到之外我地基本上都隔日,所以我男人冇特別感覺腳仔軟

學校咁複雜既野...男人搞啦..反而跑腳我都可以既..一條龍好呀!以後唔使再煩又唔使擔心升級轉環境問題!

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 22:06
你體溫都好高下喎

Oral 嘛,所以會比耳探高少少,而且我metabolic rate由細到大都一直都偏高既正常水平,所以唔驚

而36.3-36.5就一定係排卵or經期嗰日

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 22:23
咦準喎,等我仲一直唔多信電子野,BP都鍾意用manual度.. 你體溫好steady!應該會比較容易!

我嗰3日低溫真 ...

BP我冇刻意度,因為一直都ok。你係咪起身乜都冇做完全唔郁咁即度體溫?
不過我聽講好多人低溫3日先高返。

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 22:27

BP我冇刻意度,因為一直都ok。你係咪起身乜都冇做完全唔 ...

BP我冇度啦,以前返工有機就會度(偏低,80-90/50-60)而家靠pulse都大概估到BP..

我每日都有盡量記低有特別既事,如果中左就可以分享、幫到其他人
我一向醒左都要30分鐘休息先真正起身,所以順便用嗰段時間度
呢幾日醒左冇1-1.5小時都郁唔到,所以大把時間度

睇番記錄,最後一次度體溫係上年年頭..以前一直都係一日低溫咋..今次好難估..所以直接放棄估、等派彩

洋房

我體溫都係keep住 36.9-37.1。不過本身我體溫都偏熱。我都係諗住順其自然咁試,所以未有話用紅d綠d。都係靠take temp咁留意自己體溫。希望大家一齊bingo

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 22:40
BP我冇度啦,以前返工有機就會度(偏低,80-90/50-60)而家靠pulse都大概估到BP..

我每日都有盡量記低有 ...

咁真係好低喎,我上壓起碼過90。一向醒左等30mins先起身,好羨慕呀,我只有懶床15mins就要起身
我都呀,今次希望可以努力記低每日既變化

大宅

Mrstoto 發表於 20-8-14 22:41
我體溫都係keep住 36.9-37.1。不過本身我體溫都偏熱。我都係諗住順其自然咁試,所以未有話用紅d綠d。都係靠 ...

我都好認同一開始順其自然試,對心理健康d,你睇我,以前輕鬆,而家變得好緊張

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 22:48

咁真係好低喎,我上壓起碼過90。一向醒左等30mins先起身 ...

習慣啦,反而過110會唔舒服
哈哈鬧鐘較早30分鐘咋!
我一向對hormonal changes好敏感,所以記低哂排卵後所有改變,直到m到先算!唔中就當下個月既參考,中就同其他人分享

大宅

瑞克太太 發表於 20-8-14 22:59
習慣啦,反而過110會唔舒服
哈哈鬧鐘較早30分鐘咋!
我一向對hormonal changes好敏感,所以記低哂 ...

我以前都會教早半個鐘,而家教早15分鐘俾自己懶下床就算。
計落你會早知過我,加油呀,等你好消息

大宅

babeshadow 發表於 20-8-14 23:11
我以前都會教早半個鐘,而家教早15分鐘俾自己懶下床就算。
計落你會早知過我,加油呀,等你好消息:fortuna ...

大家咁話啦!
其實第一次備孕又係頭一胎..有d驚

首頁

尾頁

跳至