夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老公打機識咗個小三 佢話會返屋企 佢話會斷 但其實佢哋仲有一齊 直到有一日我喺佢面前撕完小三之後 佢話佢哋真係已經完咗。。。
我真係想再試一次原諒佢 到依家我哋相處好似無事發生咁 但佢依然有打機 佢每一次出去打機或者同朋友出街嘅時候 我都會諗亂嘢。。。
我應該點做先可以唔再係咁 我仲好愛佢

侯爵府

ivymask 發表於 20-8-13 22:16
老公打機識咗個小三 佢話會返屋企 佢話會斷 但其實佢哋仲有一齊 直到有一日我喺佢面前撕完小三之後 佢話佢 ...

除了原諒 你仲可以點呢

子爵府

畀面勳章

你愛佢應該放佢走,佢有小三是因為佢同第二個一齊開心啲,同你一齊覺得唔滿足。。你真係愛佢,應該想佢開心吧。。

男爵府

都係個句原諒得第一次就一定會原諒埋第二次,第三次,你由原諒第一次時都預備第二次會發生,點會唔會唔再玩,只是玩得更小心啫,由其第一次扮完死狗後你信就可能即搵緊新女或個小三再開始⋯⋯所以你都係忍算啦。

珍珠宮

老公打機識咗個小三 佢話會返屋企 佢話會斷 但其實佢哋仲有一齊 直到有一日我喺佢面前撕完小三之後 佢話佢 ...
「疑人不用,用人不疑。」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

其實點都好,心入邊都會有條刺.

珍珠宮

回覆樓主:

要原諒佢都得,要放棄呢個機,因為佢已經係出軌左,佢想回家就要比足夠安全感你,假設佢唔肯放棄打機(最少目前要戒左先啦),佢根本認識唔到自己錯誤,對你更加不上心

男爵府

之後…既然相處好,就應該比信心自己,
既然又愛佢,就更加俾機會佢對妳好。
女人太過敏感會自尋煩惱,成日懷疑好容易影響情緒。
向好方面諗,一次不忠唔代表永遠出軌!
調整自己心態,自然減低胡思亂想。
努力加油!

複式洋房

回覆 ivymask 的帖子

想分開...放佢走
唔想分開....合埋眼,原諒佢,三人行吧

無論邊個決定,都唔好諗住佢同小三分開就會浪子回頭
無左尼個小三仲會有四五六七八,差在佢有無學精d收埋得好d

Macusmama    發表於 20-8-14 10:20

珍珠宮

放手啦,無用的,你愛佢,佢反而同另一人開心D,咪成全佢地囉...

點解要令自己痛苦又辛苦呢?做人最緊要HAPPY...你都唔知明天的事...及時行樂...找自己的DREAM同開心過日子...你原涼了一次,佢可能好一段時間,之後又出現另一次,無得變的..對自己好D啦..

子爵府

jeremylui83 發表於 20-8-13 22:24
你愛佢應該放佢走,佢有小三是因為佢同第二個一齊開心啲,同你一齊覺得唔滿足。。你真係愛佢,應該想佢開心 ...
我有講過如果佢開心 我可以放佢走 係佢唔願走話仲想要呢頭家仲想同我一齊 話唔可以放開我

子爵府

858D 發表於 20-8-13 22:58
「疑人不用,用人不疑。」
我以前都係咁同自己講 但真係發生係自己身上 就唔係話抽身就抽身 每一次想放棄都話比自己知係最後一次

大宅

回覆 ivymask 的帖子

我想你要點時間去了解一下,為何他喜歡打機,而跟你沒有共同興趣,或一些可以一起做的事情,如果你對他仍存有這麼大的懷疑的話,可以說,你們的婚姻關係並沒有坦承的溝通,如果你仍想走下去,實在要兩人都要努力一下,好好溝通並找出共同生活的一些共識,否則你自己繼續胡思亂想,對你的婚姻關係並沒有幫助和改善,婚姻就是要兩個人一起走,而且要隨著不同的年齡、不同的生活環境,時代改變一邊學習。

大宅

我都想知應該點放底。我都覺得好辛苦。嗰種不安感成日出現。由我發現到問佢到鬧離婚到好返到今日,都仲係會好沉。我覺得自己成個人都變左。日日都好似有心事咁,上一秒無事但下一秒又會突然諗起唔開心。我覺得自己好變態,我好憎咁樣嘅自己。以前明明可以好開心過日子,我好憎自己點解要折磨自己。我只想正常生活....

大宅

cedarcone 發表於 20-8-14 02:41
之後…既然相處好,就應該比信心自己,
既然又愛佢,就更加俾機會佢對妳好。
女人太過敏感會自尋煩惱,成 ...

講得好好

大宅

ivymask 發表於 20-8-14 11:06
我以前都係咁同自己講 但真係發生係自己身上 就唔係話抽身就抽身 每一次想放棄都話比自己知係最後一次
...

機會你已經俾過,但佢都係繼續嘅話,而你呢刻因為仲係好愛佢嘅話,你可以set多次底線俾自己。但一定要應承自己,如果佢再係咁就一定要離開,如果唔係只會沒完沒了。最後辛苦的就只有自己。

珍珠宮

ivymask 發表於 20-8-14 11:06
...
這次我只閱讀妳在這標題下的貼文內容。
我能以我的心路歷程來理解妳面對的情況。我也曾經與我先生走過一場他和靚女高才生下屬的曖昧風波。經過五、六年與他一齊拆,一起建造的今年才收獲到對我有益的特破。
關於「疑人不用,用人不疑」:這可用作是一個策略拆招過程的規則,不是一個急著當機立斷的逼切需要。
「疑」他是自然的心路歷程,我對我先生也有過。接著來我思考的就是「用不用他?」,評估結果是:他對我的生活來說總算好使好用。他供給我的資源,我還沒有找到其他來源取之。要再搵也要天時地利人和(好比重新洗牌),還要加上自己的重新付出一筆資源才有機會得回那些我不用他的日子損失的資源。與其花我的資源來另找,不如花這資源來「不疑」他;這樣,我能繼續安心地過「用」他的生活。
這與我愛他無關;我對人的愛有開始無終結。我愛一個人是不需要和他共事的。怎樣的安排會使他開心的,就怎樣的安排。由於他選擇留我的安排(我知是因為他知道 I am good for him),而我也決定「用」他,所以我知按這安排的話,我就要花資源來使我兩都感覺到一齊共事,生活,娛樂等日子過得開心。 我開心是比較難,不是因為他,而是本身的我就是不追求生活的開心,安定就夠了。
在過去的日子,他的生活活動思維並沒有因為曖昧一場或因我的「疑」而改變,如妳老公機照打,但我就花了許多資源來更了解他,從了解他的內心世界來獲得我對他「不疑」的心境。由於對他「不疑」了,我亦能安心繼續「用」他而不需要急切地搵後路保護自己的身心健康或保障自己的生活。
夫妻相處之道,沒有對錯,只有找不找到合適自己和對手這個別搭配的方式,安排。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-8-14 12:27
我都想知應該點放底。我都覺得好辛苦。嗰種不安感成日出現。由我發現到問佢到鬧離婚到好返到今日,都仲係 ...
所以真係覺得,男女都好,行錯一步就影響好大。
信任可以一下子破壞,但想建立返信任就一世都未必做得到。。
做咩都補償唔返,對方點都係放唔低。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-8-14 12:27
我都想知應該點放底。我都覺得好辛苦。嗰種不安感成日出現。由我發現到問佢到鬧離婚到好返到今日,都仲係 ...

完全明白,我係過來人

大宅

JM0910 發表於 20-8-15 10:15
所以真係覺得,男女都好,行錯一步就影響好大。
信任可以一下子破壞,但想建立返信任就一世都未必做得到。 ...

係,呢世都有條刺

首頁

尾頁

跳至