夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我完全明白,我依家都經歷緊,個女人知我地出年會移民,佢竟然話珍惜當下,只求依段時間既快樂……我真想講粗口,最死係c6信呀

子爵府

ivymask 發表於 20-8-14 11:03
我有講過如果佢開心 我可以放佢走 係佢唔願走話仲想要呢頭家仲想同我一齊 話唔可以放開我
...

我好想問,佢係咪仲愛你?
我真心唔明出軌男嘅心態係點呢?係兩個都愛?定係一個愛?一個係責任?
如果佢唔愛你,你係咪仲愛佢?

大宅

cupid0627 發表於 20-8-15 15:16

我都有問過c6其實係咪唔愛我,佢答唔係,只係分小小愛俾人 嬲到我震

子爵府

minlailai 發表於 20-8-15 18:40
我都有問過c6其實係咪唔愛我,佢答唔係,只係分小小愛俾人 嬲到我震
...

好多人話男人可以同時愛幾個女人,我唔係男人,我唔理解
我只係知,我係醋酲,如果我老公分咗啲愛俾第二個女人,我會即走,亦都無辦法再愛佢

子爵府

cupid0627 發表於 20-8-15 15:16

佢當日嘅答案係兩個都愛唔知應該點做
如果佢話唔愛我 只係得責任嘅話 我都會走
當然我都唔知佢愛我到底係真定假
不過佢仲想返呢個家 我都可以比機會大家試一次

大宅

回覆樓主:

放手對大家都好,拖住只會令大家都痛苦。

大宅

858D 發表於 20-8-15 01:55
這次我只閱讀妳在這標題下的貼文內容。
我能以我的心路歷程來理解妳面對的情況。我也曾經與我先生走過一場 ...

不好意思,騎劫樓主post!我先生和他前同事也在搞曖昧。我偷看了他的電話,我跟他說他在人曖昧,他否認,認為只要好朋友,現在只是改了電話密碼和WhatsApp 繼續聯繫。858D jm,可否教下我怎麼拆解?

大宅

JM0910 發表於 20-8-15 10:15
所以真係覺得,男女都好,行錯一步就影響好大。
信任可以一下子破壞,但想建立返信任就一世都未必做得到。 ...

係呀,我覺得我都因為發現左呢件事之後個人變左,係變得灰沉左,好無氣息,情緒上落好大,神經敏感,成日疑神疑鬼。我覺得我就黎痴線,我好唔想自己咁樣落去,因為真係好影響心情都會影響到佢。我都唔想令佢唔開心,所以又要扮開心。佢有時一㩒電話個心又會諗係咪又同人msg緊,好驚佢地其實一直仲有聯絡只係得我白痴唔知。同佢一齊咁耐,我未試過有呢啲咁不安咁無安全感嘅感覺,直到發生呢件事。
佢之前又話唔會dl telegram嗰啲app,但最後又係dl左,唔係我自己嗰次之後dl左都唔知佢有用,見到佢上線啲時間我就好沉好驚,所以我自己已經剷左個app唔想再睇, 又做駝鳥唔知當無。

珍珠宮

Xiaoszesze 發表於 20-8-15 22:02
不好意思,騎劫樓主post!我先生和他前同事也在搞曖昧。我偷看了他的電話,我跟他說他在人曖昧,他否認,認 ...
「教」,實不敢當,只是分享what works for 我與我先生這搭配。
同一件事發生在不同人身上,感官與解譯的意思以及情緒理性的比例反應都各有不同。
我也不想take a risk to 讓樓主感覺post被騎劫,或有不被尊重的感覺。雖然若我當樓主,我是沒有任何這方面負面感覺的。但人性,尤其感情世界這方面 以己度人或將心比己 很多時都不準確。
我會在我開的標題下與你分享我如何就著我先生與我這搭配來拆解:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807&page=58&pid=358861181#pid358861181
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 20-8-16 00:02
「教」,實不敢當,只是分享what works for 我與我先生這搭配。
同一件事發生在不同人身上,感官與解譯的意 ...

謝謝(emoji)等你分享!

子爵府

一嚿大番薯 發表於 20-8-15 23:40
係呀,我覺得我都因為發現左呢件事之後個人變左,係變得灰沉左,好無氣息,情緒上落好大,神經敏感,成日 ...

戥你辛苦!
但我未試過原諒,所以無嘢可以講
有冇諗過搵社工傾下

別墅

係呀,我覺得我都因為發現左呢件事之後個人變左,係變得灰沉左,好無氣息,情緒上落好大,神經敏感,成日 ...

我依家的情況同你一模一樣,佢用WTS 時鬼鬼鼠鼠,見我在附近即刻關咗個app, 我話佢知其實我睇唔到d乜,話佢知佢咁做令我好懷疑個心勁唔舒服,大大方方咪得,佢仲嬲返我轉頭

子爵府

依家我就係咁囉 個人成日都好down 本來都唔想再提 但佢見到我唔開心又會問我亂諗咩 咁我咪又講下囉 佢就叫我唔好成日諗嘢 話真係無再搵大家 佢已經好努力放底緊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ivymask 發表於 20-8-15 20:08
佢當日嘅答案係兩個都愛唔知應該點做
如果佢話唔愛我 只係得責任嘅話 我都會走
當然我都唔知佢愛我到底係真 ...

佢話:我兩個都愛
咁你點樣回應

肯斷出面果個,可以考慮原諒
但係如擺明一拖二,真心接受唔到
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Hoping1201 發表於 20-8-16 11:12
我依家的情況同你一模一樣,佢用WTS 時鬼鬼鼠鼠,見我在附近即刻關咗個app, 我話佢知其實我睇唔到d乜,話 ...

我諗佢地唔會明。其實所有嘢大大方方,坦坦白白大家都好。其實我從來唔會理佢dl咩社交app。我只係介意佢話自己乜都唔玩,但其實口不對心。又話唔會dl telegram, 原來又係dl左黎用。好多時就係呢啲位令大家都有好多誤會。女人角度未必覺得佢用黎溝女(不過我發現件事時先知佢有dl,所以其實都會諗佢地係咪用telegram黎溝通),只係介意點解又要講到自己乜都唔玩但其實唔係。男人角度可能又覺得dl呢啲又唔係溝女做乜要咁唔開心。
事發後有一次我個心唔舒服,直接問佢,佢都係話返我,又係話我唔信佢仲叫我自己諗清楚先好繼續一齊。其實真係好唔開心。

大宅

cupid0627 發表於 20-8-16 10:53
戥你辛苦!
但我未試過原諒,所以無嘢可以講
有冇諗過搵社工傾下

無呀,以前我想搵婚姻輔導,佢一口就拒絕。坐月時我有情緒唔開心,我姐夫家姐主動關心我,我只講左咩事,佢知道仲喺我坐緊月正日生日嬲我怪我點解要同屋企人講。以前鬧交我搵一個長輩佢又怪我搵佢,搵朋友又覺得我地啲女人實係圍爐取暖會話佢。我知佢要面,唔想識佢嘅人知我地嘅事,但佢無諗過其實我都只係需要搵朋友傾訴。久而久之我自己都屈埋左,無再搵朋友講,一黎怕左,二黎始終唔想成日對住朋友放負。家家都有本難念的經。我性格其實算係講左出黎會舒服啲嘅人,所以今次事發後,我喺bk呢到無人識我,反而我搵到一個抒發嘅位置。總好過佢咁,搵出面女人傾訴....I feel so sad.

大宅

ivymask 發表於 20-8-16 12:18
依家我就係咁囉 個人成日都好down 本來都唔想再提 但佢見到我唔開心又會問我亂諗咩 咁我咪又講下囉 佢就叫 ...

其實我都明,自己唔開心係於事無補嘅,仲會影響埋大家嘅情緒。不過有時真係好難控制唔去諗,見佢打字個心就會好自然link左去啲負面嘢到。佢呢排都有問我係咪有心事,不過我無講,唔敢再講都唔想再提,反正講左佢都未必會理解我又幫唔到我。而家等緊自己慢慢消化同重新再摸索同佢嘅相處。前路係點我唔知,但呢刻我會盡力做好自己令自己開心生活。

子爵府

crystal媽咪 發表於 20-8-16 13:58
佢話:我兩個都愛
咁你點樣回應
佢話兩個都愛唔知點揀 我咪同佢講你唔識揀就我幫你揀 我選擇退出 之後又問我真係要將佢推走? 我話係你自己已經走咗出去 又話唔係想將件事搞到咁 又唔想放開我。。。
之後就係有一晚同佢媽食飯 條女搵佢話要見佢 我問唔見得唔得 佢話唔見條女會發癲 之後我就同佢一齊去見條女 結果我就大開殺戒聲咗條女8大巴 其實由我出手嗰刻我已經決定離婚 當然條女嗰陣都唔想離開我c6 但最後嗰晚我c6都有返嚟搵我 所以我想試多次 但就令到我依家好迷失

子爵府

其實佢話條女會發癲 即係條女會將我c6講過嘅大話揭穿 將所有事實擺係我眼前

子爵府

一嚿大番薯 發表於 20-8-16 18:10
其實我都明,自己唔開心係於事無補嘅,仲會影響埋大家嘅情緒。不過有時真係好難控制唔去諗,見佢打字個心 ...
應該係要令到自己好忙 忙到連諗嘢嘅時間都無先可以唔再亂諗 但依家呢個時勢街又無得出 活動又唔多真係好難可以分心。。。
本身我自己又係一個懶人 都唔知應該可以做d咩?

首頁

尾頁

跳至