自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

我同事親戚係美國公民,7月因事由美國返嚟香港,前幾日返回美國,被美國拒絕入境,要搭飛機返番嚟,因話佢由疫區(香港)入境。

佢親戚係香港隔離14天,依家返番嚟香港,又要再隔離一次,最慘來回坐咁長時間飛機。

民主大國,咁樣對自己國民

所以如有人係美國公民,甚至係永久居民,有計劃返美國,都要查詢清楚會唔會遣返番嚟。

補充: 同事親戚入境LA,成隻機原機遣返,親戚已返抵香港,入住酒店隔離。

再補充: 同事親戚係投資移民,佢搵律師投訴中。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

弱弱一問,航空公司係咪都有責任?

alice0606    發表於 20-8-14 14:01

男爵府

回覆樓主:

美國公民番自己國家都唔得?
唔係公民就話啫!
如果係白種美國人,係咪都唔入得境先?
美國先係超级疫區

hungng    發表於 20-8-14 16:43

琥珀宮

我愛Corina 發表於 20-8-14 01:16
弱弱一問,航空公司係咪都有責任?

咁唔知哩,呢種情況未遇過,唔知航空公司點同美國溝通,佢個親戚目前在回香港途中。

琥珀宮

三棵樹 發表於 20-8-14 01:16
美國公民番自己國家都唔得?
唔係公民就話啫!
如果係白種美國人,係咪都唔入得境先?

應該因為係從香港返去,被美國訂為疫區,至於有冇其他地方一樣咁對待就真係唔知嘞。

特冇普唔認為美國係疫情嚴重,佢話自己防疫做得好好,疫情比其他國家都好,非常瘋狂。

珍珠宮

回覆樓主:

早兩日 BBC 報 draft proposal,咁快 take effect?

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53740840

琥珀宮

zitzai 發表於 20-8-14 01:28
早兩日 BBC 報 draft proposal,咁快 take effect?

https://www.bbc.com/news/world-us-canada ...

真實,已實行,我同事都好嬲,咁對待佢親戚。上面問航空公司有冇責任,好相信,航空公司都未知美國實行了。

珍珠宮

回覆樓主:

前年,幸好媽咪最後決定唔移民尾國,果時都覺得有啲可惜,但會尊重媽咪決定,今年覺得媽咪前年嘅決定係明智

hungng    發表於 20-8-14 16:44
wcpcelia    發表於 20-8-14 10:15

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

由疫區(香港)入境.....

琥珀宮

cara.mak 發表於 20-8-14 01:33
前年,幸好媽咪最後決定唔移民尾國,果時都覺得有啲可惜,但會尊重媽咪決定,今年覺得媽咪前年嘅決定係明智 ...

Amazing Thailand
Crazy Amercia

記協話香港變第3國家,我就覺得美國至係第3國家,暴政強權。

你媽媽真係英明的抉擇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

zitzai 發表於 20-8-14 01:28

https://www.bbc.com/news/world-us-canada ...

同問, 早兩日聽新聞先講, 仲話美國咁衰, 自己居民都唔入境
放下自在

大宅

SandyKL 發表於 20-8-14 01:26

應該因為係從香港返去,被美國訂為疫區,至於有冇其他地方 ...

咁好笑,乜美國大量確診數字係假架,呢個特冇普真係痴線

侯爵府

SandyKL 發表於 20-8-14 01:06
我同事親戚係美國公民,7月因事由美國返嚟香港,前幾日返回美國,被美國拒絕入境,要搭飛機返番嚟,因話佢 ...

連公民都唔俾入境,尾國真係好民主

水晶宮

簡直係痴線

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真定假的樓主? 個同事親人揸美國passport 入返境都唔入得?咁關員冇講幾時可以俾佢入?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

SandyKL 發表於 20-8-13 17:24
咁唔知哩,呢種情況未遇過,唔知航空公司點同美國溝通,佢個親戚目前在回香港途中。
...

真慘,可能上機時仲ok....

珊瑚宮

咁成架機應有好多人或全機人不能入境美國?

如架機係香港直飛
玩具萬歲!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

特區叫疫區,美利堅大國叫咩呢?

公爵府

BK Milk勳章

fitfish 發表於 20-8-14 02:52
咁成架機應有好多人不能入境美國

更唔係啦!白人一定入到境。

大宅

去台灣住一排再回美
應該可以

首頁
12345...8

尾頁

跳至