自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

仲有海洋公園,果陣話唔係香港人公園乜乜乜,無遊客行得好舒服,依家就睇下頂唔頂到下年咯

子爵府

2020勳章

Robinrobinrobin 發表於 20-8-14 16:50
以前香港咁多外國人黎
d外國人好鐘意香港中西文化都有
ocean park好多外國人會去

其實。喺地球上好多國家同地方都不斷進步緊,以前香港,講緊2、30年前,香港嘅優勢同環境比好多鄰近地方好,所以吸引好多外地遊客來港,但近十年八載,唔好講中國,單單講澳門、泰國、越南發展非常迅速,成為各地遊客旅遊勝地,反觀香港咁多年不進則退,比周邊地區迎頭趕上,簡單講,西方旅客如果要來東南亞玩,大可選擇中國、泰國越南,香港嘅旅客逐漸被瓜分,而香港人再繼續自視過高,不思進取,什至黑暴趕走遊客更加唔會有旅客想來。

男爵府

2020勳章

露比EE 發表於 20-8-14 01:51
點解要蝕住賣呢?
2019年前唔like遊客搶買,咁依加無遊客咪求仁得仁囉!應該購物購得好開心㗎?
...

真相唔可以講出黎

大宅

baby_yee 發表於 20-8-14 11:44
我有個yc朋友係做化妝品sales,仲要在大陸遊客最多既海港城番工,個陣d單多到每個月搵幾萬。早幾個月見到佢 ...

你朋友依家先知道現實~

公爵府

2020勳章

sukisky 發表於 20-8-14 17:54
仲有海洋公園,果陣話唔係香港人公園乜乜乜,無遊客行得好舒服,依家就睇下頂唔頂到下年咯
...

拎左50幾億,唔會下年都頂唔到呱

大宅

怪獸青BB 發表於 20-8-14 18:02
拎左50幾億,唔會下年都頂唔到呱

之前海洋公園申請撥款時都話呢50幾億夠一年營運,又有唔知幾多億要還貸款的~下年仲生唔生存到真係好難講架

大宅

Robinrobinrobin 發表於 20-8-14 16:50
以前香港咁多外國人黎
d外國人好鐘意香港中西文化都有
ocean park好多外國人會去

絕對認同,根本唔可以單單倚靠內地呢一批所謂嘅”遊客”, 太過單一化,成日淨係公佈同放眼於內地遊客佔成個市場勁多。
我好相信個數字咁多因為好多都係落嚟”走水貨” !!有幾多真係落嚟會做遊所做嘅事?完全忽略咗其他市場例如,東南亞/歐美/印度泰國etc. 而且之前嘅優勢就係好多人都會喺香港轉機。

子爵府

2020勳章

露比EE 發表於 20-8-14 13:26
香港當然有好多有錢人係事實,而名店自從冇左自由行拍烏蠅都係事實喎!

但問題係之前鬧人搶買果班,鬧得 ...

因為而家有疫症囉.仲要睇吓係咩行業唔通香港人日日買金咩

子爵府

2020勳章

老翻太太 發表於 20-8-14 17:57
其實。喺地球上好多國家同地方都不斷進步緊,以前香港,講緊2、30年前,香港嘅優勢同環境比好多鄰近地方好 ...

問題咪就係太單一,啲人淨係識買奶粉,金舖變成藥房,只係賺短錢,漠視民生,冇晒吸引外國嘅旅客嘅環境

子爵府

2020勳章

superkingdom 發表於 20-8-14 19:18
問題咪就係太單一,啲人淨係識買奶粉,金舖變成藥房,只係賺短錢,漠視民生,冇晒吸引外國嘅旅客嘅環境
...

又形容得太誇張,邊有可能全部都是金舖同藥房呢?成個香港有樂園又有大商場,小店有金百利、葵涌等等平民商場,唔通全部係慢活手作小店就最好?

子爵府

2020勳章

老翻太太 發表於 20-8-14 19:57
又形容得太誇張,邊有可能全部都是金舖同藥房呢?成個香港有樂園又有大商場,小店有金百利、葵涌等等平民 ...

如果香港人(不是遊客)真係支持小店生存,就唔會咁多小店公開結業果日先咁多人幫趁啦!

人地唔結業,香港人就唔去幫趁,為既只係張打卡相,如果一直都支持一直都幫趁,人地有生意就唔使結業啦!

往往要等間小店執笠先去幫趁,依種消費態度算係支持小店咩?唔好講笑啦!

伯爵府

我去買手袋,化妝品,佢哋話生意淡到無可再淡,但係好開心可以serve返吓我哋自己香港人,當時佢哋仲係正常上班

而家佢哋裁嘅裁,無薪假嘅無薪假,唔知佢哋係唔係仍然呢個想法

自由行係令人好煩厭,因為佢哋唔止活躍遊客區,連住宅區都去埋,無辦法香港細

我哋要咗自由行帶俾香港經濟呢個benefit,就一定有suffer

當時啲sales見自由行對眼發光,見到本地人直情唔理,我用晒支精華去estee lauder買返支,無人理我,又唔係人特別招呼,只係拎支嘢俾我同收錢,都唔理,迫住要去sasa買水貨,賴自由行之餘,香港服務業都有責任。
8-)

子爵府

2020勳章

二小姐 發表於 20-8-14 22:41
我去買手袋,化妝品,佢哋話生意淡到無可再淡,但係好開心可以serve返吓我哋自己香港人,當時佢哋仲係正常 ...

你都感受到「被揀客」既hard feeling,易地而處,自由行唔係偷又唔係搶,佢地用錢買嘢都「被凌辱」,咁只怪我地香港sales唔專業,見$開眼,但遷怒於自由行,發洩係自由行身上應該嗎?

我地應該要求入境處派入境須知,播下宣傳片令遊客了解香港人習慣,藉此減少彼此分歧!

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

omother 發表於 20-8-14 12:53
咪係囉。

而家經濟咁差,好多人受影響,呢個時候走出來話行街好爽,真係好令人討厭,自私到呢…

佢行之麻,冇話買

男爵府

2020勳章

leopak 發表於 20-8-14 11:10
咪就係!全世界都有旅客,點解淨係要限制大陸人入境?其他國家又唔限制?大陸人來買野亦要俾錢消費,不是 ...

內地每週來港一行只有內地有。
香港是彈丸之地,內地遊客來港人數和造成的擠擁不能和日本和歐美比,來港成本也比日歐美低得多,相對香港遊客簽注,內地人去日本拿簽證比去香港難。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

2020勳章

回覆樓主:

話無晒自由行,行街好舒服嗰d人多數唔係做零售,旅遊,唔係直接影響佢生計咪話無晒最好囉。

伯爵府

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

湘 發表於 20-8-14 10:21
劣質行為一定係內地人
買內地貨一定係利益輸送
中國嘅東西一定係劣質

好明顯雙重標準,可惜好多自命高質嘅香港人覺得係正常。

男爵府

我識個化妝品sales,佢話以前一日基本都廿幾萬生意,依家一個月最多廿萬,應該租都唔夠比

男爵府

2020勳章

rickswim 發表於 20-8-14 10:29
佢哋只是唔想要大陸旅客/自由行,非常歡迎日本台灣歐洲美國旅客!
但佢哋唔明白,打擊香港旅遊業等於所有旅 ...

道出重點

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個班成日話以前無自遊行既,香港都搞得掂既人,又唔見出去落力消費

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊