自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

珍珠宮

2020勳章

tinlong22 發表於 20-8-14 13:44
矛盾左好多年啦, 你唔係今日先知下嘛

美國都有矛盾格, 而家仲示威緊添

山上嘅垃圾,真心嬲
自己垃圾自己帶走實行左好耐,尊貴嘅hkger仲掉到一山都係垃圾

子爵府

2020勳章

mwong128 發表於 20-8-14 12:40
好多五毛在此

覺得唔少282,三毛八在此

chow_mama    發表於 20-8-15 01:27

男爵府

rickswim 發表於 20-8-14 10:29
佢哋只是唔想要大陸旅客/自由行,非常歡迎日本台灣歐洲美國旅客!
但佢哋唔明白,打擊香港旅遊業等於所有旅 ...

日本餐廳多咗中文menu同講普通話人做侍應, 其實係要多謝同胞消費大, 我唔代表共他人, 自己一年去幾次日本, 覺得受惠, 普通話點都講到幾句

大宅

只係自己嘅意見,盡量保持中立嘅態度分析。

唔講政治因素,當初沙士之後的確內地遊客係帶旺左啲生意,但係亦都係因為佢哋所有小舖嘅消失。換成成行成市都係大財團嘅舖頭。還記得當時成條街都係金鋪電器鋪同埋化妝鋪呢個情景嗎?

旅遊業固然係重要,但係我覺得唔可以單單倚靠淨係內地呢個市場。
認真諗吓,有幾多所謂嘅內地遊客佢哋真係做啲遊客做嘅嘢?

無可否認佢哋係有為啲商舖帶嚟一啲可觀嘅生意,但對於喺度居住生活嘅市民我覺得影響大過於利益。

男爵府

melisa 發表於 20-8-14 10:44
又要馬兒好 又要馬兒不吃草
世上那在這樣便宜的事

"馳名商標" 係佢地最勁, 無人能及

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 20-8-14 13:38
回覆 tinlong22 的帖子

我地老香港人唔會咁激!我都撐警!只係指出香港實際矛盾!你睇下法輪功班人有邊似 ...

你咪玩啦, 人地日日帶住法輪功道具由深圳落黎呀?
現實D好唔好
衰野就唔認人係香港人
當香港人係全球最高尚物種咁滯....
天朗氣清

寶石宮

回覆樓主:

自由行應該要有限度

大宅

露比EE 發表於 20-8-14 01:51
點解要蝕住賣呢?
2019年前唔like遊客搶買,咁依加無遊客咪求仁得仁囉!應該購物購得好開心㗎?
...

大宅

冇錯佢哋消費模式就好似香港人去到日本咁瘋狂式消費,亦都對當地生活喺遊客區嘅人帶來一個好明顯嘅變化( 簡單啲諗吓大阪嘅黑門市場同埋心齋橋為例)
但係人哋地方大,唔會好似香港咁淨係開晒啲大牌子,小店仲有機會生存。

可能你會講,適者生存,邊個畀得起錢咪租個地方。但係如果個需求冇咁大嘅時候,大財團嘅商舖要開到成條街都係嗎?

珊瑚宮

2020勳章

gigi19810326 發表於 20-8-14 10:07
其實我從來到現在都仍然討厭自由行,就算我係藍絲,我都係歧視佢地,呢個係事實,係佢地嘅購物態度,生活模 ...

又咁講,有幾多個國家唔係靠旅遊零售?

珊瑚宮

2020勳章

Shellyxlk 發表於 20-8-14 10:14
YC話可以洗牌等年青人創業喎,真係天真

佢地話洗牌可以窮變富,想問下點變?變魔術咁變?又唔諗下點解人有錢,點解佢會窮

子爵府

2020勳章

vivibabyvivi 發表於 20-8-14 16:04

我認同,香港地方少更加有限度去發展旅遊業,所以冇左自由行對香港糸重創

子爵府

2020勳章

老翻太太 發表於 20-8-14 15:23
咁由依家開始轉營不要靠遊客,看看香港人可以頂到幾多年

根本香港好難轉營,香港地方太少

子爵府

2020勳章

vivibabyvivi 發表於 20-8-14 16:04

北韓!

限制d遊客入境,但民不聊生。

如果香港有限制,就唔係自己城市啦。
當初就係香港人工貴,d廠向大陸移走,先發展到香港成為旅遊城市和購物天堂。

依家,又話要發展其他業務,係咪大家又願意拎番以前幾千蚊人工先?不切實際!

男爵府

2020勳章

露比EE 發表於 20-8-14 13:26
香港當然有好多有錢人係事實,而名店自從冇左自由行拍烏蠅都係事實喎!

但問題係之前鬧人搶買果班,鬧得 ...

其實係個疫情令到全世界咁
唔止香港

男爵府

2020勳章

Bellea 發表於 20-8-14 15:50
只係自己嘅意見,盡量保持中立嘅態度分析。

唔講政治因素,當初沙士之後的確內地遊客係帶旺左啲生意,但係 ...

以前香港咁多外國人黎
d外國人好鐘意香港中西文化都有
ocean park好多外國人會去
夜景同夜生活都係賣點,點會剩係靠零售
係後來所有野偏重晒係自由行,d鋪頭單一化,條街愈來愈逼 ,d外國遊客先開始愈來愈少
政府年年都有出呢方面既statistic

複式洋房

香港好多人冇樓,享受唔到社會經濟發展嘅成果。
所以怨天怨地怨政府怨大陸人。
大陸游客進一步扼殺香港窮人嘅空間,香港窮人比全世界淘汰,咪發爛渣,見人就鬧

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gigi19810326 發表於 20-8-14 13:14
係,係無分別
但要睇清楚,去日本瘋狂掃人地貨嘅香港人係唔係根本都係大陸人 因為香港有超過一半 ...

嘩,你講哂啦

男爵府

2020勳章

湘 發表於 20-8-14 10:21
劣質行為一定係內地人
買內地貨一定係利益輸送
中國嘅東西一定係劣質

伯爵府

2020勳章

jasonhon88 發表於 20-8-14 13:03
我諗緊香港人去旅行係唔係都要限制人流,
唔好話去日本咁遠, 香港人去長州南丫島,