自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

午餐一份吞拿魚芝士三文治 + 無糖豆漿,都血壓升,頭暈、心跳,一個鐘頭鬆d至回復正常,人哋教唔好食太飽、碳水化合物要少d、避甜食,以上餐單自覺合格,仲可以點改善?

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

早餐有冇食滯左,油炸果d

水晶宮

Giant 發表於 20-8-14 17:31
午餐一份吞拿魚芝士三文治 + 無糖豆漿,都頭暈、心跳,一個鐘頭鬆d至回復正常,人哋教唔好食太飽、碳水化合 ...

有無body check,正想不會這樣,飯氣攻心不是指想 ,講真餐餐食完就頭暈,心跳,應該睇醫生。

禁止訪問

大宅

15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

三文治用麥方包

吞拿魚係咪多醬?熱量都唔少

大宅

15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

MariaTsui 發表於 20-8-14 17:45
有無body check,正想不會這樣,飯氣攻心不是指想 ,講真餐餐食完就頭暈,心跳,應該睇醫生。
...

飯氣攻心應該係想瞓覺,打工仔經常飯氣攻心會釣魚

水晶宮

魚仔餅 發表於 20-8-14 17:40
早餐有冇食滯左,油炸果d

早餐油份係比午餐多嘅,食咗一份蛋治 + 奶茶(走甜少奶)
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

youjump 發表於 20-8-14 18:01
三文治用麥方包

吞拿魚係咪多醬?熱量都唔少

早餐份蛋治就係麥包,午餐呢份係白包,唔算多醬,麵包店/便利店嗰d吞拿魚治就真係見醬不見魚。
我嘅情況係因為熱量高引致?

子爵府

2020勳章

youjump 發表於 20-8-14 18:03
飯氣攻心應該係想瞓覺,打工仔經常飯氣攻心會釣魚

係,食完飯後好想訓覺

wcpcelia    發表於 20-8-15 15:09

子爵府

2020勳章

午餐一份吞拿魚芝士三文治 + 無糖豆漿,都血壓升,頭暈、心跳,一個鐘頭鬆d至回復正常,人哋教唔好食太飽、 ...

你會唔會食得太快?

子爵府

心跳頭暈,唔係應該係食得唔夠?

水晶宮

chunheilo 發表於 20-8-14 19:17
你會唔會食得太快?

都係嘅,一向食嘢都好快。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

小艾美 發表於 20-8-14 19:22
心跳頭暈,唔係應該係食得唔夠?

食之前只係感覺餓,但反而冇呢d反應。

大宅

Giant 發表於 20-8-14 19:23

如果冇其他問題,試吓慢慢咀嚼,食得太急有時頂住心口唔舒服,落唔切格

子爵府

2020勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

係咪胃氣脹? 以前有朋友話唔可以飲得太多豆類飲品或食物,話有胃氣脹,如果腸胃唔好,豆類飲品少飲為妙

水晶宮

回覆樓主:

食得越飽情況就越厲害,呢排心跳率變慢,平靜空腹時只有45-50下/分鐘,但食飽後心跳就變成6x下/分鐘,食得好飽嘅話試過80下/分鐘,頭暈眼瞓感覺就更明顯,所以好怕食飽。

大宅

2020勳章

午餐一份吞拿魚芝士三文治 + 無糖豆漿,都血壓升,頭暈、心跳,一個鐘頭鬆d至回復正常,人哋教唔好食太飽、 ...

吞拿魚 >> 魚柳
白麵包 >> 雜菜沙津 / 炒雜菜+ 少許菓仁
無糖豆漿 >> ok

侯爵府

Giant 發表於 20-8-14 19:23

你同我一樣, 未咬爛band band 聲吞, 我而家胃寒

美食到口, 根本忍唔住, 電視教, 要咬足幾多下, 巳經唔記得

好似咬爛d 有助防老人呆症, 你得閒睇(日)8:30恐怖醫學view tv

日本老齡化比我地早, 佢地鑽研好多, 防老人病既課題
我聲明我18架乍, 防架乍

公爵府

2020勳章

Giant 發表於 20-8-14 19:15

早餐份蛋治就係麥包,午餐呢份係白包,唔算多醬,麵包店/便利 ...

睇落好健康喎唔通蛋治係炒蛋? 我通常食炸野有糯米麵粉等都會有機會好似你咁,咸水角,pizza. 一食呢d食物就唔可以飲野住,一飲就會消化唔到,要6個鐘左右消化gur晒d氣先會舒服d

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個星期 日日lunch後小睡
飯氣攻心到唔瞓唔得
好在wfh

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊