自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

okgoodla 發表於 20-8-15 14:30

你都多舊魚㗎喎!
所以咪就係冇仔女咪一樣咁生存,點解要留仔女在身邊

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

竇漪房 發表於 20-8-14 22:54
唔想理就算住隔離都唔會理,同移民冇乜關係,我d朋友移咗民都仲好關心父母,時常video call,一兩年返一次 ...

呢個係講緊行得走得嘅父母。
我見過係啊仔係外國做醫生啊女係都係外國,母親進出醫院都無人去探望,莫講話vedio call ?佢連拎起電話都無力,睇得佢最多應該係老人院職員同醫院護士。vedio call同摸一摸我塊面係兩碼子嘅事。
有時都會諗生兒育女如果老來舉目無親人係身邊究竟係為何?但作為父母又會諗只要佢活得好便心滿意足。其實都有點矛盾。
不過有一點說得對。唔理嘅,就算同住也可以不相往來。
我親戚一對老人家,同住不相識……

侯爵府

2024年龍年勳章

木土土 發表於 20-8-15 14:44
係你話老咗,就一定要有個親人照顧佢地,有需要有後生幫理家中大小事,講到好似老人家有仔女但不在身邊, ...

你吾知有冇福分去到好老好老! 未過80歲都可以自己生活! 過左80歲仲係獨居, 90仲係獨居....有, 但生活上好多嘢都照顧吾到自己, 好吾方便, 買餸煮飯都辛苦!

呢啲係我老公嘅舅母嘅經歷!

人大左見識多左! 見過同事家翁60幾歲失智吾識回家!.....如果無親人照顧, 點生活?

你嘅回應只係暴露左你一把年紀依然天真!

侯爵府

2024年龍年勳章

somesome2020 發表於 20-8-15 14:45
所以咪就係冇仔女咪一樣咁生存,點解要留仔女在身邊

無人話要留! 子女要走你鎖吾住佢! 做子女如果吾照顧年邁體弱雙親, 無話吾得! 你自己做得出咪得囉! 無人阻你!

琥珀宮

竇漪房 發表於 20-8-14 22:54
唔想理就算住隔離都唔會理,同移民冇乜關係,我d朋友移咗民都仲好關心父母,時常video call,一兩年返一次 ...

一年返黎住一個月,可能已經多個好多香港人返屋企食飯嘅次數
一個月30日,好多人一年都返唔到屋企食飯30次

琥珀宮

小詠 發表於 20-8-15 00:01
我識得有朋友移民帶父母去,父母唔 適應 當地生活最後得到抑鬱症,最後最後都係返香港醫呀
...

有親戚攞左加拿大藉都住唔慣,情願返香港住老人院

男爵府

年紀老邁,被放老人院,仔女去外國,口講會視像通話,但又真係有幾多?臨死無人送終,多可憐……不過同已決意移民的講是浪費口水。我只係在自由的空間表達我對呢類話自己要自由,要移民,要留低父母的「子女」的看法。大家價值觀不同,讓父母安享晚年,享兒孫福我覺得重要,有幸現在我可辦到,感恩。

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

MSAA 發表於 20-8-15 07:54
同我姑9好似,佢移民十幾年,初初兩年返一次,近幾年兩三年先返一次。家用一直冇比,電話一星期都冇一次, ...

我就咁聽到都覺得心酸

水晶宮

shirley784 發表於 20-8-14 22:47
身邊有朋有 , 閒談中聽到佢講佢有兄弟姐妹移左民 .

我聽到覺得如果子女自己一家移民 , 父母無跟去 , 養到 ...

我同自己父母關係好好,婚後都成日見,呢個係我暫時唔諗移民嘅其中一個主要原因。雖然老豆開到口話擔心我地唔走嘅話點點點,話我地想走嘅話會支持,但同佢一齊走佢又一定唔慣,唔同佢地走我更加做唔出。

公爵府

我哥以前試過出去幾年
我媽把口就話你鐘意條路點行你自己決定
但私下對住我講起哥要走就喊
又會講下哥以前bb仔d野我聽,我就做左媽傾訴對像
其實媽好唔捨得又好多野擔心
不過幾年後哥又回來
始終香港發展點都好過係出面

大宅

okgoodla 發表於 20-8-15 14:53
你吾知有冇福分去到好老好老! 未過80歲都可以自己生活! 過左80歲仲係獨居, 90仲係獨居....有, 但生活 ...

就是這樣!現實歸於現實,唔係一個電話,FaceTime,或一年返黎幾次就可以生活到。

大宅

kayen 發表於 20-8-15 00:54

照顧父母責任係辛苦定享受係睇個人,如果唔感恩及不情不願就 ...

好感動

男爵府

Wendylili 發表於 20-8-15 14:17
啲人成日話為細路好要移民,其實佢地的一代又是否同樣願意?道理等同有人唔想出世,只是父母自己意願。

我 ...

同常同小朋友講移民 好多都好開心0

大宅

你吾知有冇福分去到好老好老! 未過80歲都可以自己生活! 過左80歲仲係獨居, 90仲係獨居....有, 但生活 ...
咁咪住老人院囉

琥珀宮

apple~y 發表於 20-8-15 15:39
我哥以前試過出去幾年
我媽把口就話你鐘意條路點行你自己決定
但私下對住我講起哥要走就喊

其實每個人都係獨立嘅個體,如果怕老左冇人理,不如做多d運動強身健體仲好,如果仔女真係移民,起碼到時仲有氣力坐飛機去探佢,每邊住半年都幾爽

大宅

如果個女嫁左人,都係要離開父母,父母咪係要自己買餸,到底有乜分別?

定係你要個女唔嫁先滿意?

子爵府

2024年龍年勳章

小蘋果2號 發表於 20-8-15 12:35
好多人嘅道德標準高到離地,身為獨生女嘅我,由細到大都好想有兄弟姐妹。細個係因為想有人陪我玩,大個就 ...

呢樹常有些 topic 以父母身份在講生一個夠哂數,因為想比最好既野子女,又或因為無錢無時間無心力,只能照顧一個而所以只生一個,仲會話無問題、帶佢到 playgroup 或有表兄弟姊妹玩就得,甚至有兄弟姊妹都唔一定好,好多會吵鬧.....等等原因

我想每個人講野都傾向從自己角度去睇,得意既現象係有兄弟姊妹既都多只揀生一個,而獨生既反而相反。我同你一樣是獨生女、我連表兄弟都無,所以十分理解你想法

不在其位,不明其因,或許有兄弟姊妹既人永遠不明白就是因為我無得揀,佢地兩個養我一個總比我依家一個兼顧佢兩容易些吧。

侯爵府

2024年龍年勳章

somesome2020 發表於 20-8-15 17:10
如果個女嫁左人,都係要離開父母,父母咪係要自己買餸,到底有乜分別?

無人話吾比嫁人! 我相信大多數人都吾想依靠人, 想自己照顧到自己! 而家係講緊當照顧吾到自己嗰陣, 子女在身邊嘅重要性!

其實你咪去住老人院囉! 住到死左你啲子女先回來幫你處理囉! 呀! 記得你住老人院一切安排都吾好打搞你子女啦!

真心覺得根你討論不下去

侯爵府

2024年龍年勳章

somesome2020 發表於 20-8-15 17:10

無人話吾比嫁人! 我相信大多數人都吾想依靠人, 想自己照顧到自己! 而家係講緊當照顧吾到自己嗰陣, 子女在身邊嘅重要性!

其實你咪去住老人院囉! 住到死左你啲子女先回來幫你處理囉! 呀! 記得你住老人院一切安排都吾好打搞你子女啦!

真心覺得根你討論不下去

子爵府

2024年龍年勳章

小蘋果2號 發表於 20-8-15 12:25
我係獨女,但呢樣嘢唔係我揀。有得揀嘅話,我都想多啲兄弟姊妹可以分擔下。其實做獨生子女已經唔容易,如 ...

所以到我大左,我常同自己講,我不想用情感包袱來綁死三個細路,我會想盡一切辦法讓自己活得健康(身體上同財務上)仔才會活得無牽掛,我掛住佢地自可去找佢地就夠。

可能真係慣左多年以來都是一個人去下決定、獨生子女總會訓練出獨立性,因此對仔女將來不一定留在身邊會睇得開d 。佢地記得我就好。我自問做得 so far ok。

Oh, haha 好似離題了

首頁

尾頁

跳至