自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好多方法都試過,但成效都係一時時,可以點做
由BB到3歲,啊仔食野完全冇問題,4歲頭食野都可以,之後就慢慢食少左,我都由佢,因為佢起碼會食,食慢左d。
但呢兩星期開始就好偏食+唔想食,除左一日三餐,我一向少比零食!
試過既方法
每餐份量都份2,3次比,等佢有成功感。成功左幾日後,佢就食第一次份量就話飽啦!

試過40~45分鐘內唔食哂就收野等下餐,收餐係扭左幾下就走人,好似唔捨得知錯咁做戲比你交功課咁

試過咬左幾啖覺得唔好食/唔想食,就話飽/唔好味,我都會話唔食就冇野食等下餐,佢諗完次次都話好就走人,但下餐佢又唔係食得多,都係幾啖……
有時嬲嬲地真係想餓佢一日
但又唔忍心!但餓一餐後都唔點食

亦試過買其他吸引既餐具/飯模/紫菜,開頭都會食多d,但份量就一時時

真係唔知重可以點

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

蜻蜓點水 發表於 20-8-15 13:12
由BB到3歲,啊仔食野完全冇問題,4歲頭食野都可以 ...

會唔會係最近疫情關係少咗運動, 所以食唔到以前的飯量呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會唔會之前食嘢試過鯁到或俾魚骨拮到過?我女同學仔試過,之後固體野唔食,瘦左10磅要睇醫生同見心理醫生,後尾因為疫情成日係屋企,慢慢先食野正常同肥番

男爵府

飲涼茶!我都唔知點解,我仔一唔食嘢我就比涼茶佢飲,之後佢就會食兩碗飯

珍珠宮

loving_mybaby 發表於 20-8-15 13:34
飲涼茶!我都唔知點解,我仔一唔食嘢我就比涼茶佢飲,之後佢就會食兩碗飯
...

自己煲涼茶?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果係我、就限佢15分鐘內食完、食唔曬收嘢、如果肚餓下次就會食得好快~

wcpcelia    發表於 20-8-15 16:28
chinatea    發表於 20-8-15 15:29
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主:

條脷係咪好多脷苔?若果又黃又厚,可能係濕熱,若果又白又厚,就係濕滯,凡係濕重嘅人食嘜野都會食到苦澀味,身體嘅反應係等你無胃口,食少D,等腸胃抖吓囉……㷛D去濕清熱嘅嘢比佢飲吓,等佢大小便順暢D,疴哂D污糟嘢,自然食嘜都好好味架喇……

水晶宮

回覆樓主:

你同小朋友一齊食還是你招呼佢自己一個食? 有人一齊食會食多d。

另外, 你俾小朋友參與煮嘢食過程, 例如洗米、洗菜、切粒, 發蛋、搓麺粉、包餃子等, 佢會肯食佢d 製成品

男爵府

回覆樓主:

我小朋友6歲都唔肯食野,我都無計,無零食立什野,正常三餐,我已經好努力咁煮,不停轉菜式,自問煮得唔差,佢唔食就唔食,一星期有三日都唔食晚餐,我放棄,餓唔死就算,加上佢好少病痛,唔理佢,三餐照畀,自動放棄就下餐再食啦

珊瑚宮

問佢食唔食麥當奴?
玩具萬歲!

大宅

佢其實佢會唔會有地方唔舒服,所以食唔落?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

有冇試下轉菜式,唔食飯就食意粉,白汁唔食試茄汁,意粉唔食食饅頭煎餅米粉銀針粉等等

有d小朋友就算你限時佢唔食就收,餓到下餐以為佢會食,sorry唔食就係唔食,下餐都係食兩啖死唔去就走開唔要,當佢得返個頭全身冇肉你就會發現呢個方法有幾錯。你唔好亂聽d人講唔準佢食。

試下俾佢郁動多d,食物花款要多d變化,唔食都唔好鬧佢令佢唔鐘意食嘢,試下佢話夠時你叫佢食多一啖,今日多一啖聽日又可以多一啖,再煲d健脾去濕嘅湯佢飲,睇下會唔會好d

男爵府

cara.mak 發表於 20-8-15 13:40
自己煲涼茶?

係啊,多數煲田冠草生熟薏米,或者,白花蛇舌草&半邊蓮

飲完明顯開胃,原理我也不清楚

水晶宮

回覆樓主:

係咪好夜訓又好遲先起身?

子爵府

我個小朋友都有d 似,話收碗又喊哂口想食,有時食少少就話飽。

如果煮得岩佢口味,佢會食得好快,又要追加。所以係咪你煮的飯菜無變化或太淡,唔岩口味,引起唔到食慾?

最重要當然係運動,運動完之後個餐食得特別多。

男爵府

大力大力 發表於 20-8-15 13:44
如果係我、就限佢15分鐘內食完、食唔曬收嘢、如果肚餓下次就會食得好快~
...

下!15分鐘?其實食太急對身體都唔好,小朋友已經唔想食,起碼30分鐘吧

男爵府

你收完碗之後佢係咪就去玩?如果係咁,要限制埋冇食哂飯之後,只可以坐30-60分鐘等消化下,然後就訓教!即是唔食哂飯就玩都冇得玩,否則反正佢都唔想食,你收哂佢仲可以拿拿聲去玩,仲益左佢,仲開心
不過小朋友突然唔食可能都真係身體因素,可以先試左jm講既方法先,飲下涼茶,而且最近少活動真係胃口都差啲

大宅

回覆樓主:

同路人,仲要做左一個下午運動都無用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

飲開奶茶

首頁

尾頁

跳至