自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇嚟都喺CSL?HKBN?前者好似貴啲,比較穩定?後者比較平啲,好似冇咁穩定?大家實際用開喺點?

珍珠宮

2024年龍年勳章

仲有3HK,CMHK,SmarTone可以選擇。

你住宅是那類屋宇?

大宅

PaPa 發表於 20-8-15 14:49
仲有3HK,CMHK,SmarTone可以選擇。

你住宅是那類屋宇?

私人

子爵府

Kelvin(C.M.So) 發表於 20-8-15 14:44
睇嚟都喺CSL?HKBN?前者好似貴啲,比較穩定?後者比較平啲,好似冇咁穩定?大家實際用開喺點?
...

10幾年前用過和記永不再用。一路都用hkbn bb100m,。3-4年前用過掃把通100m佢話用hkbn副線貪平轉咗,唔得成日斷。跟住轉番去hkbn 游說轉1000m光纖+加$30租用佢個router wifi管家,又話光纖入屋有幾勁,原來光纖只拉線到入屋嗰幅牆唔可以拉到入房,要自己買個homeplus加系個電制度,房部腦(因部腦無收wifi功能)先收到,又係成日斷或收唔到、打咗n咁多次reset部router總機都reset唔到叫我關電制再開過先得,捱咗1年幾呀仔叫我買張枱佢放部腦系大廳黐住個router直插,都係成日斷,肯定係佢比我個router有問題。就嚟2年約滿打來話續約,比我鬧佢啲野唔得先上門換咗部router比我而家就好暢順,諗緊留番定轉去csl

水晶宮

ychan^ 發表於 20-8-15 15:29
10幾年前用過和記永不再用。一路都用hkbn bb100m,。3-4年前用過掃把通100m佢話用hkbn副線貪平轉咗,唔得成 ...

CSL是否即是PCCW

大宅

ychan^ 發表於 20-8-15 15:29
10幾年前用過和記永不再用。一路都用hkbn bb100m,。3-4年前用過掃把通100m佢話用hkbn副線貪平轉咗,唔得成 ...

明白哂~

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 20-8-15 14:44
...

我見另一個post有人住私樓,用Netvigator的1000M服務,只需$130,不過佢話要交cut form之後才有這個價。

我都係用緊Netvigator,仲有半年合約,唔知到時可否攞到這個價。

伯爵府

我用Netvigator $170包router

大宅

PaPa 發表於 20-8-15 15:50
我見另一個post有人住私樓,用Netvigator的1000M服務,只需$130,不過佢話要交cut form之後才有這個價。
...

ok喎~ HKBN要成200幾

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 20-8-15 15:55
ok喎~ HKBN要成200幾

你試吓問Netvigator,睇吓有無此plan?
等你報告。

我仲有半年合約,佢唔答我。

你現在用那一間?

大宅

PaPa 發表於 20-8-15 16:01
等你報告。

香港寬頻

子爵府

HLDMaMa 發表於 20-8-15 15:36
CSL是否即是PCCW

打錯csl, 網上行pccw先啱

子爵府

請問大家有冇聽過HGC寬頻?
最近我屋苑成日有人sale, 1G +router=$109
好似好平,但呢間野係新嘅,唔知有冇人用過?意見如何?1G係咪即係速度好快?thx

男爵府

畀面勳章

我剛剛續左HKBN 500M $178

水晶宮

PaPa 發表於 20-8-15 15:50
...
咁啱既,我就係咁。
未講cut前,佢係咁2介紹個續約plan話2百幾一個月,router另計。跟住我轉頭通知話我唔諗住續約,個仔仔即刻幾咁熱誠話介紹138月費1000m , router月租88蚊。

我依家轉咗smartone,108月費1000m,自己出面買部3百蚊router,唔租佢。暫時覺得幾順暢。

水晶宮

PaPa 發表於 20-8-15 16:01
等你報告。
記得如果cut佢話唔續約,要至少30日前遞form。

珍珠宮

Up

珍珠宮

2024年龍年勳章

missshasha 發表於 20-8-15 21:16
請問大家有冇聽過HGC寬頻?
最近我屋苑成日有人sale, 1G +router=$109
好似好平,但呢間野係新嘅,唔知有冇 ...

HGC就即是3HK,或以前和記。

1G = 1000M

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kelvin(C.M.So) 發表於 20-8-15 16:05
香港寬頻

我問咗網上行街霸,新客1000M只是平均$152,另外仲有幾款電器贈品可以選擇。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HKT, HKBN, HGC 都用過. 三間都穩定.

HKT 好多年前用銅線上網, HKBN 同HGC 都係光纖入屋.

HKBN 用左6年, 都係續約太貴, 轉去HGC 已經第三年1000Mb, 大部份時間網速都可以去到900+Mb, 係初安裝條光纖有問題, 一個星期後上來由頭拉過就OK.

老人家屋企用左好多年HKT 8Mb 銅線除左慢之外冇問題, 最近HKBN 入左大廈, 都OK.

首頁

尾頁

跳至