懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

就快生第二胎,唔係因爲肺炎會俾大仔讀N班,但而家決定唔讀,因為生完第二個打算封肚,所以今胎請左陪月,坐好啲個月,我老公嗰邊無人可以幫到手,已經斷曬聯絡,得返可以幫手的只有我媽,但係講真,我真係唔想俾佢幫手,無事起上來講到好好聽,如果個大仔嘈或者唔乖就會係度有説話聽,係一啲聽完會令人煩躁的説話,我本身自己亦唔打算靠佢
好起上來佢同我講,你坐月我幫你湊啊b,星期一至五係我度,星期六日你地接返去,我休息下,但係,最大的重點係,如果星期一至五係我媽度佢湊,我最怕佢帶佢見啲5354的人,我最憎的人
我老公只安排到頭兩星期放假,之後都要返工,點好呢?

大宅

VicB 發表於 20-8-16 11:53
就快生第二胎,唔係因爲肺炎會俾大仔讀N班,但而家決定唔讀,因為生完第二個打算封肚,所以今胎請左陪月, ...

無請工人幫下手? 或者可以請鐘點頂住先,頭嗰兩個星期有老公問題不大,係兩個星期姐,又有陪月,個大囝都兩歲應該唔難捱。

大宅

Papa201432 發表於 20-8-16 12:41
無請工人幫下手? 或者可以請鐘點頂住先,頭嗰兩個星期有老公問題不大,係兩個星期姐,又有陪月,個大囝都 ...

無請工人,無地方俾佢訓,我大仔好痴我,我生得大仔已經31個月,好好動,就算有陪月都未必搞得佢掂,我媽講得好聽咪話要俾我好好休息,訓好啲,但係又會EE鵝鵝,成日話好似困左係屋企,邊都唔去得,我心諗困你係屋企唔係我,係肺炎!如果咁講,我咪重好似坐監,除左產檢無得出去,因為宮頸短,醫生建議我唔好行得多,要訓床,講真,我真係無得訓床,總之我一出現,我媽就放手俾我照顧返大仔,由朝早9點幾開始到夜晚都係我自己照顧返,夜晚都係我同大仔訓,因為佢而家夜晚重會叫下同喊下,所以我幾乎無點好好訓過,訓得最好就係朝早個仔起身大約七點到九點幾。

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

就快生第二胎,唔係因爲肺炎會俾大仔讀N班,但而家決定唔讀,因為生完第二個打算封肚,所以今胎請左陪月, ...

我坐月個時都係阿媽同我梅花間竹咁湊個大一個星期,都係頂硬上,我個時買多少少玩具氹個大嘅幫幫手,如果你有部月就更加好啦,你自己湊個大,陪月湊個細,叫陪月煮夠你同個大嘅分量,一個月好快過

珍珠宮

我同你一樣,生果陣大果個30個月,生完第二胎會封肚,都無辦法好好地坐月,因為真係好癡我,打算我同佢訓,細b就訓bb床,日頭搵其他人湊幫下手咁

大宅

咁咪自己湊返,老公放兩個星期已經好好⋯
我都係媽咪幫手睇個細,自己全日陪個大(28months)玩,佢瞓晏覺我先瞓吓⋯
好難成個月都唔理個大,佢會更加無安全感

大宅

回覆樓主:

同你一樣,大仔到時2歲半,都擔心緊會唔會好辛苦 本身報左n班,但而家又冇得返,都冇請陪月,但有訂月子餐

別墅

我都煩緊大仔點安排,唯有叫我阿媽頂住先,預左有說話聽架啦,好過捱壞自己。本身有工人,但11月就完約,依家佢跳緊草裙舞,我下年2月生,預左可能到時無工人。所以索性請咗兩個月陪月。

男爵府

回覆樓主:

我係FTM,大仔30個月,就快生喇,決定叫老公請一個月假湊大仔,平時老公都有照顧開大仔,所以搞得佢掂,訂月子餐,買左健怡坊薑皮粉淋身洗手,打算全埋身唔想再洗奶泵奶樽,洗衣機洗bb衫,自己幫bb沖涼
兩公婆自己搞掂,唔知得唔得,已經37w,好快生

禁止訪問

大宅

我99同媽咪會幫手湊大仔,我諗住有坐月經驗,頂盡請個陪月幫我調理身體同幫手照顧初生B

如果妳個CASE,我就點都死頂,最怕阿媽呢頭話幫手湊,轉頭又頂唔住講一大堆難聽說話,又怕個仔唔知去左邊樹,日日心掛掛。。。坐緊月我冇乜EQ,我會人都癲

大宅

mcs74 發表於 20-8-16 21:54
我同你一樣,生果陣大果個30個月,生完第二胎會封肚,都無辦法好好地坐月,因為真係好癡我,打算我同佢訓, ...

我大仔都好痴我,我都決定左會跟返我,兩個星期之後我媽有時間過來幫手。大仔始終係我身邊我安心啲,因為我自己都唔捨得分開咁耐。

首頁

尾頁

跳至