懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好糾結,因本身有睇開私家醫生,稍後亦打算做T21。

之前生第一胎我有公立私家兩邊都睇,因為聽好多jm話喺公立留record可以安心d,有乜急事上黎始終有記錄喺手,所以我整個孕期都有2邊走。

但而家疫情咁,出入醫院好似有點危險;加上都聽唔少朋友講公立度頸皮唔準確反而令佢地驚餐死,而我都會出去照T21...咁其實係咪無乜必要去公立呢?
其實第1胎嘅時候成日兩邊走真係幾辛苦,公立亦唔算多information...去都只係求心安咁...

別墅

我同您諗法一樣,會做T21...但公立比咗下星期嘅期做早期唐氏檢查。個心1516,唔知去唔去好...但老公就叫我唔好去...

水晶宮

回覆樓主:

我係私家生
公家嘅record 只係登記見姑娘問病歷,產前血,飲糖水同36週見醫生+b 鏈。中間D 日子無去過公家或健康院。
你做T21都要keep 返政府有你record, 萬一將來有乜事返公家先有牌版。

別墅

Lovehopefaith 發表於 20-8-16 13:41

之前生第一胎我有公立私家兩邊都睇,因為聽好多jm話喺 ...

我做左T21,無去度頸皮,健康院都話做左T21其實無必要度頸皮
但之後都會去健康院到抽血,叫做留個床位先。

洋房

由頭到尾都冇去過公立
私家醫院一開始就叫我盡量避免去

別墅

回覆樓主:

我會建議點都政府留record,只可以話純私家會有啲啲風險,如果bb或媽媽中途有些問題,例如胎盤前置4期,生時預計要輸血,或者bb結構有少少問題,預計一出世要兒科醫生跟進,私家都唔會接,一定要你返政府。就算私家肯接,都係要俾幾十萬埋單,因為要用好多資源。不過其實大多數都唔會咁嘅,所以睇你風險管理接受嘅程度。我係驚青媽咪,所以會兩邊睇

複式洋房

Lovehopefaith 發表於 20-8-16 13:41

之前生第一胎我有公立私家兩邊都睇,因為聽好多jm話喺 ...

留一次好啲 in case到時有咩事要返公立生

男爵府

我有照喺兩邊睇

伯爵府

Itshk1 發表於 20-8-16 14:10
我做左T21,無去度頸皮,健康院都話做左T21其實無必要度頸皮
但之後都會去健康院到抽血,叫做留個床位先。 ...

頸皮一定要度,就算無去政府度都要去私家度,可以反映到T21以外既問題

複式洋房

Nbs 發表於 20-8-16 14:10
我係私家生
公家嘅record 只係登記見姑娘問病歷,產前血,飲糖水同36週見醫生+b 鏈。中間D 日子無去過公家 ...

請問你點樣預約只做呢幾樣野?

水晶宮

AmPm2014 發表於 20-8-17 11:40
請問你點樣預約只做呢幾樣野?

我係公務員診所. 第一次去見姑娘抽血同問症嘅時候話畀佢聽我淨係需要呢啲嘢,其他我會私家做。

複式洋房

Nbs 發表於 20-8-17 12:08
我係公務員診所. 第一次去見姑娘抽血同問症嘅時候話畀佢聽我淨係需要呢啲嘢,其他我會私家做。
...

哦...最後是私家順產定開刀?服務是不是很好?

複式洋房

回覆 AmPm2014 的帖子

我又覺得有d嘢公立要做:1)度頸皮: 可以睇到T21以外問題,個時起shell Wong 度做T21, 佢都話就算T21pass 都要度頸皮,過2.5mm要照結構時同醫生講,過3.5mm要抽羊水.
2) 家族病力:如果家族有人有遺傳病,或者糖尿呀,咁佢地可能會refer你去其他部門check真d。好似我爸媽有糖尿,佢哋十幾週已幫我抽血檢血糖,通常呢d都係中期先做
3)你身體有無其他疾病:例如肝炎,心臟病,腎病,懷孕其間都有可能對大人同胎兒互相影響,佢哋會refer伱去其他部門再check真d

其實去埋公院會安心d,最後萬一(係萬一)bb有咩事都有多個protection layer.
我去公院will keep social distNcing and take shower right after home , no worries la

別墅

回覆 Lovehopefaith 的帖子

要去啊!雖然係有啲危險,但大吉利是講句35週前作動或有其他問題,所有私家唔收的,到時候要衝急症室會好危險。我衡量過風險,都係照去公立霸個位。

首頁

尾頁

跳至