自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我依家做完手術兩個月仲貼梗,呢隻係醫院用既比較實好難meet, ,之前初做完就貼好似喜療乜果類牌子的,易meet d, 其實主要想保護傷口,同起碼埋口時無咁痕,到好到差唔多先轉去疤膏擦,因為覺得依家如按到都有點痛

公爵府

牛年勳章

chanpauline 發表於 20-8-16 19:33
我用呢隻,17年做左甲狀腺全切,完全無疤,醫生推介

請教你,呢隻除疤貼你用左幾耐?大纖幾個月?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

checkcheck 發表於 20-8-16 20:43
我係用除疤膏,醫生教我一定要多用除疤膏多啲按摩佢,咁樣佢先會慢慢平伏返。因為我做全切傷口好長,成日感 ...

明白,多謝分享

男爵府

fionstone 發表於 20-8-16 21:59
我依家做完手術兩個月仲貼梗,呢隻係醫院用既比較實好難meet, ,之前初做完就貼好似喜療乜果類牌子的,易me ...

你個傷口睇來都會埋得唔錯,
係喎我無諗過會痛呢樣野添,
上次你話睇落唔靚仔,個結果ok嗎~
想問下洗頭果度點處理,使唔使真係等到折線

洋房

fionstone 發表於 20-8-16 21:59
我依家做完手術兩個月仲貼梗,呢隻係醫院用既比較實好難meet, ,之前初做完就貼好似喜療乜果類牌子的,易me ...

係咪做完就貼得?我而家做完全切兩星期,d線未溶,咁貼得未?求解答(emoji)(emoji)

伯爵府

Ava000Ava 發表於 20-8-16 22:46
你個傷口睇來都會埋得唔錯,
係喎我無諗過會痛呢樣野添,
上次你話睇落唔靚仔,個結果ok嗎~

結果係良性 我係裡面溶線外面拆線,拆左線即晚就貼,洗頭沖涼分開洗,彎底身洗頭先然後包實頭就沖身,唔沖條頸,頸就抹

伯爵府

mandywong2003 發表於 20-8-16 22:59
係咪做完就貼得?我而家做完全切兩星期,d線未溶,咁貼得未?求解答(emoji)(emoji)
...

溶線我就唔清楚,唔知會唔會影響佢溶線

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ava000Ava 發表於 20-8-16 20:28
多謝,你都係頸位嗎,我怕剩用除疤膏遮唔到條痕,

早呀 咁我唔係 是婦科手術 可能肚位 所以姑娘教我用膏 咁你可以做完手術見到問吓醫生 姑娘用膏好定貼 咁都唔係手術完即用 你都有時間去買

男爵府

南瓜餅 發表於 20-8-17 10:46
早呀 咁我唔係 是婦科手術 可能肚位 所以姑娘教我用膏 咁你可以做完手術見到問吓醫生 姑娘用膏好定貼 咁都 ...

好的,明白,唔該晒

大宅

Ava000Ava 發表於 20-8-16 20:36
你個傷口真心埋得靚,

你埋傷口時頸部活動有無要特別留意的地方,

埋嗰陣盡量冇抬頭拉扯個傷口,其他我介口無食牛,蛋一段時間,貼左差唔多半年,第一張做完手術醫生點既,一星期覆診就貼除疤貼

大宅

Abull 發表於 20-8-16 21:30
妳全切但條疤痕好淺呀,妳介唔介意講妳甲狀腺之前有冇咩舒服,而家做左3年覺得內面好番未
...

全切係因為甲狀腺結節,由發現到切都係一個月時間,因為由只是摸到,變大頸泡咁。我懷疑日日飲豆漿。上次覆診問醫生條頸可唔可以做激光,Thermage之類,佢話咁耐,咩事都冇,做咩都得

大宅

birdbird 發表於 20-8-16 21:44
請問用 mepiform, 你有冇剪幼張膠貼來用, 或是跟番膠貼 原本4cm 咁粗來貼在傷口?
...

有剪到傷口大少少既size,除左沖涼,24小時貼

大宅

Carol999 發表於 20-8-16 22:04
請教你,呢隻除疤貼你用左幾耐?大纖幾個月?

我貼左半年,貼到覆診時,醫生問我重想貼幾耐

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我舊年私家做完,做完頭半年有用除痕貼,戒口就淡水魚同蝦蟹牛燒鵝果d,so far而家條疤唔太顯眼,亦無生肉芽

Ava000Ava    發表於 20-8-18 16:00

水晶宮

chanpauline 發表於 20-8-17 21:38
有剪到傷口大少少既size,除左沖涼,24小時貼

多謝你張圖, 好清楚呀!

公爵府

牛年勳章

chanpauline 發表於 20-8-17 21:41
我貼左半年,貼到覆診時,醫生問我重想貼幾耐

重想貼幾耐... 你有冇「妙」爆佢
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

chanpauline 發表於 20-8-17 21:30
埋嗰陣盡量冇抬頭拉扯個傷口,其他我介口無食牛,蛋一段時間,貼左差唔多半年,第一張做完手術醫生點既, ...

明白,唔該晒你

伯爵府

回覆樓主:

原來要貼起碼半年 睇黎我要趁特價再買定d 除疤貼

大宅

Carol999 發表於 20-8-18 00:50
重想貼幾耐... 你有冇「妙」爆佢

醫生覺得我誇張,醫生手勢非常好,開喺頸紋度

大宅

Ava000Ava 發表於 20-8-18 07:34
明白,唔該晒你

客氣,你Take care (emoji)

首頁

尾頁

跳至