3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

差不多5歲,唔係好識講野,唔識對答,無眼神交流,專注力較弱,但性格好活潑,就係唔識講野,點算?特殊學校好唔好?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

兔你媽 發表於 20-8-16 22:55
差不多5歲,唔係好識講野,唔識對答,無眼神交流,專注力較弱,但性格好活潑,就係唔識講野,點算?特殊學 ...

係咪指兼收既幼稚園?

洋房

pomanlife 發表於 20-8-17 14:27
係咪指兼收既幼稚園?

已經讀緊兼收幼稚園了,但學校建議去特殊學校噶,但其實我放棄左,但依家疫情關係停左學,我就係怕佢跟唔上,所以想重新考慮入唔入特殊學校

男爵府

兔你媽 發表於 20-8-17 14:45
已經讀緊兼收幼稚園了,但學校建議去特殊學校噶,但其實我放棄左,但依家疫情關係停左學,我就係怕佢跟唔 ...

我朋友女兒無入,佢揀咗間happy School入咗,都跟得上,今年升小二

洋房

cucumber12 發表於 20-8-17 16:02
我朋友女兒無入,佢揀咗間happy School入咗,都跟得上,今年升小二

我女情況就係依家講野未係好識講,有時同佢對答根本對答唔到,依家係好d會坐下畫幾幅畫,專注力都弱,上課會周圍走,唔識聽指力,返學想同小朋友玩,但唔識入群同埋溝通

男爵府

兔你媽 發表於 20-8-17 16:49
我女情況就係依家講野未係好識講,有時同佢對答根本對答唔到,依家係好d會坐下畫幾幅畫,專注力都弱,上課 ...

我同我朋友個女講嘢佢會聽但係就唔係句句都可以回答到我,多數自己玩多啲唔多合群,眼神就唔接觸

禁止訪問

大宅

入 最多都比你讀到6歲
我小朋友同你果個一樣 都係唔識講野
3歲幾入 讀左一年 已經可以出翻主流
唔好錯過小朋友語言爆發期

洋房

kate0403 發表於 20-8-17 22:21
入 最多都比你讀到6歲
我小朋友同你果個一樣 都係唔識講野
3歲幾入 讀左一年 已經可以出翻主流

唔係掛,學校都無講,佢依家12月份就5歲,如果依家重新排1年就6歲了,咁點好啊?

洋房

Momoryo 發表於 20-8-17 19:20
佢返學開心嗎 ?

都開心噶,不過就係無朋友仔咯,同學名全部都唔識

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有朋友嘅小朋友小學入特殊,進步咗好多。

大宅

兔你媽 發表於 20-8-17 22:29
唔係掛,學校都無講,佢依家12月份就5歲,如果依家重新排1年就6歲了,咁點好啊?
...

5歲有特快架麻 一有位就派比你先 每年4月派位

洋房

kate0403 發表於 20-8-18 17:19
5歲有特快架麻 一有位就派比你先 每年4月派位

今日打比老師問左今年一定唔得,都話好多人排(emoji)

洋房

Mrs周 發表於 20-8-17 22:43
我有朋友嘅小朋友小學入特殊,進步咗好多。

係啊,我決定左比佢入特殊學校

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

兔你媽 發表於 20-8-18 22:28
係啊,我決定左比佢入特殊學校

加油。唔好比「特殊」二字嚇親。只係用特別方法去教佢哋。

我識嗰個小朋友,自閉唔算係輕,但又唔叫做嚴重,讀普通幼稚園,但小學特殊。

我唔係成日見到佢,但真係一次比一次進步,學習亦好正常,唔差。

男爵府

之前係教育王國睇過文,
特殊應該係S 位? S位有齊3T, 如果唔係接送問題. 對小朋友更好. 更快同大機會係小學融入返主流.

我都係排i 位. 現時係外面上言語治療, 係好見效, 上左三個月, 我覺得追返半年. 但錢就好似倒水咁.

S 位本身就係學校有言語治療師親自落場, 一定好過 i 位. 亦可以慳好多錢

大宅

fasola 發表於 20-8-18 23:29
之前係教育王國睇過文,
特殊應該係S 位? S位有齊3T, 如果唔係接送問題. 對小朋友更好. 更快同大機會係小學 ...

S位真係好好 就算疫情只係翻左上學期 小朋友進步真係好大 讀左一年了 由開始全部能力都差一年至一年半 至依家主任評估完所有範疇都達標 甚至有d比同齡更高 出翻主流 有進步真係好開心

男爵府

不過特殊學校係疫情下, 返學時間唔多得過普通學校太多.
疫情嚴重一樣要停課. 只係復課就低年級都有份. 唔似普通幼稚園只得K3.

男爵府

其實特殊學校除了個名唔係咁好之外。 佢好多野都好過其他。例如師生比例。 專業的治療師 針對性訓練。內容不會跟著制度走。根據翻小朋友的程度。

洋房

Mrs周 發表於 20-8-18 22:41
加油。唔好比「特殊」二字嚇親。只係用特別方法去教佢哋。

我識嗰個小朋友,自閉唔算係輕,但又唔叫做嚴 ...

我一開始就係比「特殊」依2個字嚇親,所以放棄左,疫情問題依家無返學,係怕佢返之後返主流跟唔上,依家重新考慮入特殊學校,我都好後悔當時唔早d比佢入

首頁

尾頁

跳至