自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

有冇人做過陪審員?
程序係點
是否報到後就由對方/相方律師再選人?
大約攪幾耐?
謝謝

男爵府

首先你報到之前果日,你要check 下有冇案要審,如果當日冇case, 你就唔洗去㗎喇。

侯爵府

好媽媽勳章

cowe 發表於 20-8-16 23:29
首先你報到之前果日,你要check 下有冇案要審,如果當日冇case, 你就唔洗去㗎喇。
...

thank you
[img align=right][/img]

男爵府

Ok 如果果日有case, 你就要去法庭報到,通常都有幾十個「候選人」,登記完之後會有條片解釋你聽個流程。
之後就會話你知當日有幾多單case, 我上次去有3單。跟住職員就會帶哂所有人上法庭,法官會開場白講下野,跟住抽簽抽陪審員,抽中你就行出去,而雙方律師可以呢個時間表示反對,如果冇反對,就宣誓做陪審員。
如果你有原因唔想做,亦可於呢個時候提出,但最後都要睇個官批唔批。

wcpcelia    發表於 20-8-17 11:48

男爵府

我果次就3個case都抽我唔中,所以搞咗一個上午左右就走得喇。
如果你被抽中,就視乎要審幾多日喇。

大宅

yanfaifai 發表於 20-8-16 23:19
有冇人做過陪審員?
程序係點
是否報到後就由對方/相方律師再選人?

有做過。當天如有case,到法庭會抽号數,抽中後如雙方律師無反對,就被選為陪審員。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

謝謝
希望抽唔中
因家中有3個仔女,
如抽中
好多野要安排定

大宅

yanfaifai 發表於 20-8-16 23:41
謝謝
希望抽唔中
因家中有3個仔女,

我個時被抽中都唔係好願意,不過現在諗返都係幾特別嘅體驗。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

1日半日還可
但有人話大case審幾日
冇得返屋企
唔知真不真

大宅

yanfaifai 發表於 20-8-16 23:50
1日半日還可
冇得返屋企

唔會無得返屋企,個陣好似每日下午4点幾收工,係最後陪審員退庭商議未有決定時就應該唔可以返屋企。

大宅

回覆樓主:

樓主去完可否分享下過程?當然機密野唔駛提。

侯爵府

好媽媽勳章

暈暈地 發表於 20-8-16 23:55
唔會無得返屋企,個陣好似每日下午4点幾收工,係最後陪審員退庭商議未有決定時就應該唔可以返屋企。
...

明白
謝謝

公爵府

回覆樓主:

有冇學歷要求?

侯爵府

好媽媽勳章

bbyou 發表於 20-8-17 01:00
有冇學歷要求?

任何人也可

大宅

yanfaifai 發表於 20-8-17 01:17
任何人也可

至少有大專以上程度

公公偏頭痛

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yanfaifai 發表於 20-8-16 23:50
1日半日還可
冇得返屋企

通常幾日case, 我有朋友同事"好好彩",抽中大case, 有審咗三個星期,有幾個月,呢d先慘,公司仲要等佢地返去開工。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

cowe 發表於 20-8-16 23:37
Ok 如果果日有case, 你就要去法庭報到,通常都有幾十個「候選人」,登記完之後會有條片解釋你聽個流程。
之 ...

全英文?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我收到信要做呀。不過現在只是通知有妳個名排緊。我同事都同一時間收到。我想問如果想用醫生信証明吾去,機會大嗎?我係政府專科係可以攞到醫生紙,因為自覺做陪審員對我有難度。吾想影響當事人,吾知要何時申請醫生信,因為而家都無叫我去。謝謝。

子爵府

ydoris 發表於 20-8-17 07:26
我收到信要做呀。不過現在只是通知有妳個名排緊。我同事都同一時間收到。我想問如果想用醫生信証明吾去,機 ...
朋友正接受精神科治療期間,醫生証明佢唔適合做,獲得豁免。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 DICSIK 的帖子

請問係未要話俾政府醫生知要做陪審員,佢寫信証明。定醫生寫信証明有咩病,由法庭決定可吾可以做陪審員?另外係去到先同講吾想做,之後先申請信俾佢呀?因為問過致府。都要時間先做到醫生信。謝謝

首頁

尾頁

跳至