自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

觀音娘娘 發表於 20-8-17 14:57
點解 你每一句一字 都同我一樣!!!100%完成一樣!

同路人

水晶宮

lamwanchai 發表於 20-8-17 03:23
有啲心結解唔開想同大家講吓。

從小到大媽媽都很錫我,但直至細佬出世後,她的焦點從始不再是我。

有冇諗過佢生你出嚟,但又唔錫你,但你又解開唔倒個心結,係佢害咗你一世呀

公爵府

好多傳統父母包括我的父母都重男輕女,仔只要照顧好自己家庭,照顧同養父母終老係女責任

男爵府

lamwanchai 發表於 20-8-17 15:05
同路人

心酸!太多了!影響好深!!!
小時我食糭四隻角~細佬食中間~食魚就永無咗中間 魚腩 全部已經令另上 條魚由廚房出嚟只得頭同尾! 多不勝數嘅例子 真係傷害好深 大肚可以入嚟一次過攞曬兩大煲豬腳薑去派街坊收利是 叫我自己再買薑返嚟刨自己再煲過

大宅

歌莉亞 發表於 20-8-17 09:56
唔排除係偏心,緣分,重男輕女(某些鄉下好著重,特別是年紀大些的父母),但有一點,大家有留意嗎?就係你 ...

我父母就係呢啲鄉下人,重男輕女,所有房產,錢都係俾曬個仔,我哋做女嘅仲唔可以覺得唔公平,因為嫁咗出去就係人地屋企嘅。有時我都好想多啲關心佢哋,但一諗起呢啲就卻步

侯爵府

緣份嚟, 父母緣, 兄弟姐妹緣, 隨心啦, 自己點樣覺得舒服安樂就OK了
我媽受過重男輕女(佢地個年代更嚴重)
所以對自己仔女好公平, 規矩好清晰, 基本上唔多偏心
不過始終有D老派思想, 係會幫個仔諗多D,
有時駛我D錢就唔客氣, 叫佢問D仔收番佢唔肯
唔緊要, 你唔問我問, 响GROUP一講AA, 一人一份

大宅

naicha 發表於 20-8-17 15:15
緣份嚟, 父母緣, 兄弟姐妹緣, 隨心啦, 自己點樣覺得舒服安樂就OK了
所 ...

咁你好幸運係一個公平嘅環境下長大。
其實我C6 屋企都係咁,父母唔會偏心任何一個仔女,所有野都好公平 !
所以我都好敬佩我奶奶。
亦提醒自己唔好偏心自己兩個小朋友。

珍珠宮

回覆 lamwanchai 的帖子

其實樓上有好多了Jm講家人都要講緣份,我自己媽媽過身幾年,我幾乎每日想起佢,可惜差唔多所有都係唔好嘅嘅回憶!只可以講呢d都係我嘅一部分,唔可以原諒嘅話亦需要迫自己原諒!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

lamwanchai 發表於 20-8-17 03:24
每次想起我媽媽,我內心都好憤怒,甚至對佢有憎恨嘅感覺,常會問點解大家都係你嘅仔女,你可以咁唔公平?  ...

有冇直接問過父母為何偏心,當年父母也对我做了一些過份的事,父親死了我也未能釋懷

大宅

白玫瑰 發表於 20-8-17 15:54
有冇直接問過父母為何偏心,當年父母也对我做了一些過份的事,父親死了我也未能釋懷
...

佢話細佬會照顧佢,所以佢就將大部份財產都俾咗細佬。

大宅

從小到大媽媽都很錫我,但直至細佬出世後,她的焦點從始不再是我。

我呀媽都係偏心仔出晒面,我而家都會串佢只錫仔 ,不過我地無咩野亦唔介意,習慣晒,不過佢地點偏心仔,但都仍然有咩大事都係揾啲女羅,搵個仔彩佢都傻

子爵府

我媽錫呀哥錫到佢不知道有投入,仔呀仔,當年我一出世就放親戚家湊到兩歲,呀妹又出世,零用錢分配,我童年的相片好多苦瓜乾到中學,佢開口問親戚借幾萬蚊比呀哥大學畢業旅行(歐洲), 全家只有他可以申請BNO(呀媽係财主),佢永遠手洗呀哥的恤衫, 我臨生和預產期佢跟哥去旅行, 我的禮金比呀哥做禮金比呀嫂,太多太多了.

子爵府

sjwq 發表於 20-8-17 12:07
以前我父母生日,我同家姐一個負責訂蛋糕,一個負責訂檯,而家我家姐都心灰,我哥從不上心,只會同自己仔女 ...

父母親節for 呀哥係感謝佢自己

子爵府

naicha 發表於 20-8-17 15:15
所 ...

我媽就係被重男輕女嚴重洗腦

大宅

其實人一定會偏心,會有自己喜好。最好就爸爸偏一個,媽媽偏另一個,好可惜既係好多時都係偏曬另一個

大宅

觀音娘娘 發表於 20-8-17 15:11
心酸!太多了!影響好深!!!
小時我食糭四隻角~細佬食中間~食魚就永無咗中間 魚腩 全部已經令另上 條 ...

真係重男輕女得好緊要,我哋大家都要加油努力過好自己嘅日子!

子爵府

lamwanchai 發表於 20-8-17 15:59
佢話細佬會同佢一齊住,照顧佢,所以佢就將大部份財產都俾咗細佬。

甘我真係識人又係仔大份,因為个仔同佢,D女好早嫁曬,一毫子都冇比

男爵府

回覆樓主:

我上一代都係,但我自己又認命,睇得開,可能生活又不算苦。大左後,父母也承認女貼心D,但仔始終糸仔,有D野留仔不留女。我媽上一代都係咁,成日口口聲聲話自己糸外嫁女,同時也當我糸外嫁女的。那父母始終有養育之恩,希望樓主放開,不要讓不快樂延續下去,嬲人糸辛苦的事。

子爵府

issactmaria 發表於 20-8-17 09:49
”只同自己講免被傷害 不要投入太多感情, 金錢上支援 我可以畀足, 情感上 盡量疏離。”
絕對認同,而我 ...

其實都好悲哀,可惜無論自己做到幾好父母態度依舊

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁

尾頁

跳至