自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

回覆樓主:

諗咗好耐,覆唔覆樓主你呢個帖,我驚我講嘢唔啱你聽,但我真係希望幫到你多少,人生匆匆,唔好花時間去記恨。

放過別人,就能夠放過自己。你媽所做嘅嘢,係佢嘅選擇,但點樣去面對,要過點樣嘅生活,就係你自己嘅選擇!

我媽都偏心我哥㗎!我細個好乖,但都因為咁,而諗過離家出走。我唔會刻意叫自己忘記,但我更加唔會成日拎出嚟“回味”,去搵嘢令自己唔開心。回憶不快嘅過去,會令依家嘅自己生活美滿嗎?

可能你遺憾冇一個好溫暖,好有愛嘅原生家庭,但你依家擁有屬於你同所愛嘅人幸福家庭,點解唔好好享受、珍惜現在,要不斷回頭向後望?

心結係你自己綁,要自己解!

Astra00    發表於 20-8-18 14:44

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

careycarey 發表於 20-8-17 22:50
諗咗好耐,覆唔覆樓主你呢個帖,我驚我講嘢唔啱你聽,但我真係希望幫到你多少,人生匆匆,唔好花時間去記恨 ...

明白,多謝你,我會記住

珍珠宮

lamwanchai 發表於 20-8-17 10:49
呢個都係我開呢個post嘅原因,我想解開呢個心結,我想放生自己

我都有個心結,對父母嘅心結同6299對我小朋友同佢哋外孫待遇嘅心結,可能自細我係被忽略果個,所以長大後好介意人偏心,不論家人定職場上的不公;上次在bk呻完,聽完好多jm嘅一席話,內心舒坦咗不少。

男爵府

若曦 發表於 20-8-17 22:02
我生笫一胎我媽要我$800幫我煲豬腳薑, 二十幾年前這$800對我來說是好多錢, 她都是周圍派街坊, 不過我好過你 ...

你都好有小小剩比你!我坐月仲要再刨薑自己再煲~基本上無咩湯水保身~吾識~唯一薑醋都拿走哂~每次食薑醋都諗起!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我細個都覺得阿媽偏心細佬,有抱怨!
長大後 做左媽咪,終於明白!再冇呢種感覺!
我同阿媽、細佬關係好好。

伯爵府

我細個都好憎細我三年的妹妹,成日覺得我媽偏心。到十幾年後,我媽追到個仔,父母當然當寶咁錫。

我妹同我細佬都去外國讀書,洗我老豆好多錢。但我係三個裏面最讀到書的,所以喺香港我考到自己最想入的大學,最想讀的科目,已經好開心。

之後我老豆資助我妹買咗層樓,又比細佬返佢公司幫手(實情完全係自由工,唔返都得,出一大份糧,幫佢租屋,養埋佢女友咁滯)。

而我,真係無得到D乜。不過,我嫁得好好,老公錫我,生活無憂,有兩個仔,以前未嫁前工作都順利,一路走來,上天對我好好。好多時,我仲會覺得,我唔應該從父母處得到D乜,因為我好幸運,應該係付出嗰個。而且,從小我真係被父母感染到覺得女係無權從父母處攞D乜。

而我妹,工作無我咁順,又遇唔到如意郎君。不過,我同佢感情好好,好錫佢。所以,我又覺得我爸幫佢買樓好正確,保障到佢將來生活。

至於細佬,我同佢感情ok, 亦覺得父母錫佢理所當然,咁辛苦追個仔。

講真,我都覺得自己個人幾正面。咁嘅角度睇成件事,我好慶幸我無仇恨。當然,好可能因為我睇到自己擁有嘅嘢。不過,如果我性格小心眼,我都可以放大好多嘢來嬲。我有時仲會覺得,我努力過好我生活,父母少擔心一個,已經算孝順。
不過,雖然純從金錢和物質去睇,好似有D唔公平,但我父母對我表達的關心和愛我又唔覺得缺乏。可能佢哋覺得我搞得掂,唔需要幫我太多吧。

Astra00    發表於 20-8-18 14:45

珍珠宮

2024年龍年勳章

你越希望得到父母重視,你只會越失望。希望越高,失望越大。

我坐月時我媽都沒照顧我,仲去左旅行,但我沒期望過佢會照顧我,所以我無感覺,我預左佢係咁。

你要自己識放開,但要靠你自己才做到。
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

cathy-tse 發表於 20-8-17 22:46
豬腳薑係愛嚟派街坊㗎

孕婦食當然係要啦

生B要用好多錢, 又剛換樓, 當時冇咩錢剩, 如只是煮給我吃應有限錢. 當時我感到我生B她最緊張是嗰煲薑.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

公爵府

我父母尤其我父對我頗mean, 唔會理我健康呀舒唔舒服,好似我越勞碌越好,佢地對新抱體貼得多

珍珠宮

唔怪得D新抱咁串啦

侯爵府

回覆樓主:

其實每個兄弟姊妹都係一個獨立嘅個體,點解要比較呢? 有時父母對每一個仔女會有獨特嘅表達方式,果種情感唔可以用簡單多與少嚟到形容, 我唔知你明唔明我講乜。
舉個例子,我喺屋企排中間, 阿哥家姐有新衫我永遠都係執舊嘢, 父母明白我感受被忽視, 娘親耐不耐就塞啲小禮物比我話「剩係你有,唔好比人知。」細時好受聽到心就甜,大咗先知原來個個都有,但其實無所謂,只佩服娘親智慧,生活上點點滴滴對他非常想諗。。。

男爵府

tutik 發表於 20-8-18 14:15
其實每個兄弟姊妹都係一個獨立嘅個體,點解要比較呢? 有時父母對每一個仔女會有獨特嘅表達方式,果種情感唔 ...

你媽媽好有智慧,亦都無令你覺得無偏心。

我都係做中間嗰個,而家諗起父母偏心會覺得心穿咗個窿咁難受。唔係特意去比較,而係有啲係直情唔會有,我由細到大除咗自己賺錢外,只執家姐舊衫,舊書,舊鞋,而家姐細佬永遠用新嘅。細細個已經知父母唔想生我,一知係女就想落,係我點都落唔到。成年後就希望我賺錢養家,呢啲苦真係唔係當事人體會唔到。

同樓主一樣,我好感恩老公好錫我,有對可愛仔女,唔愁生活。只不過無父母嘅愛似有所缺失。

水晶宮

若曦 發表於 20-8-17 09:03
好記得我佗笫一胎臨生前兩星期, 想回娘家住, 我媽一口拒絕, 說會對細佬帶來不幸. 我結婚她要求禮金是當時 ...
嘩!做咩同我媽的事咁近似?

珍珠宮

cathy-tse 發表於 20-8-18 12:34
唔好傷心

當時我畀咗1000蚊我嗎

我比你幸福, 比左錢奶奶幫我坐月, 乜都無, 好在叫外賣, 茶餐廳伙記見我坐緊月, 幫我在外賣飯用炒薑飯
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至