論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我agent 話我知姐姐返嚟香港隔離14天要住指定酒店,佢話印尼和 菲律賓 嗰邊agent 同佢講 啲航空公司 check in 時 真係會睇 外傭到香港隔離住咩酒店,如果唔係政府指定嗰25間就唔比上飛機,我就立即打去衛生署問,衛生署答覆: 如果唔係住政府指定嗰25間都可以,但唔可以住賓館,一定要係持酒店牌照就可合乎政府 規定。但我問agent佢哋話航空公司要話跟香港政府指定嗰25間酒店,我求其打去問一間都幾貴5,6千蚊,機票又五千幾,嘩!……真係好金,點解政府冇限定啲酒店隔離人士最高收費,跟本依家啲酒店剩機搵錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

唔好盡信agent,自己親自打去航空公司問,好多agent都會老點僱主的,我早兩個月都差d俾佢呃咗,講到好肯定,但衛生防護中心都冇咁講,作得就作,agent點你佢慳返求證時間,錢你俾同佢冇乜關係

洋房

竇漪房 發表於 20-8-17 19:45
唔好盡信agent,自己親自打去航空公司問,好多agent都會老點僱主的,我早兩個月都差d俾佢呃咗,講到好肯定 ...

我今日打咗一日電話去航空公司都冇人聽,本身想問姐姐到咗耶加達檢疫住宿要幾多錢,和返到嚟香港是否一定要政府指定嗰25間酒店先可以上機,但可惜打極都冇人聽。

大宅

回覆樓主:

我家人在新Agent 簽左個海外印未有消息,兩星期前我請教自己用開agent, 佢話佢地可搭路俾工人住重慶大廈的單位,二三百/ 晚。agent 自己都怕高風險唔會入去重慶,僱主負責果十四天自己安排送餐俾工人

而家聽你哋咁講,即係冇可能去重慶啦

洋房

小J媽媽 發表於 20-8-17 22:49
我家人在新Agent 簽左個海外印未有消息,兩星期前我請教自己用開agent, 佢話佢地可搭路俾工人住重慶大廈的 ...

唔好信agent,我今日打去問過衛生署,佢哋講明賓館唔得,一定要持有酒店牌照而且酒店又肯比隔離人士住做隔離才可算合隔離要求。

大宅

MuiMui000 發表於 20-8-17 23:56
唔好信agent,我今日打去問過衛生署,佢哋講明賓館唔得,一定要持有酒店牌照而且酒店又肯比隔離人士住做隔 ...

曾在任何指明地區(即孟加拉、印度、印尼、哈薩克斯坦、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、南非及美國停留,相關到港人士必須提供在香港酒店預訂房間的中文或英文確認書,其租住期間為抵達香港當日起計的不少於14日(不能租住旅館、Airbnb或服務式公寓)。政府名單的隔離酒店(7/8起 得返18間)可做隔離。其他酒店要問清楚,有D唔做隔離人士住。

非高危地區到港人士都要隔離,可以家居,酒店,租住旅館、Airbnb或服務式公寓。

洋房

ffdsf 發表於 20-8-18 20:39
曾在任何指明地區(即孟加拉、印度、印尼、哈薩克斯坦、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、南非及美國)停留,相 ...

謝謝你寫得這麼詳細,令我了解更多

大宅

MuiMui000 發表於 20-8-18 20:47

謝謝你寫得這麼詳細,令我了解更多
政府隔離酒店名單14號(尖沙嘴華麗酒店),擕程網14日(睇日子及幾時訂)约33xx,不太貴。

洋房

ffdsf 發表於 20-8-18 21:06
政府隔離酒店名單14號(尖沙嘴華麗酒店),擕程網14日(睇日子及幾時訂)约33xx,不太貴。

真係好平喎!好我同朋友講返先,謝謝你介紹

大宅

ffdsf 發表於 20-8-18 21:06

算好平
有無送餐服務?

男爵府

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

男爵府

18OctMama 發表於 20-8-22 23:15
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

如下

大宅

MuiMui000 發表於 20-8-17 14:27
我agent 話我知姐姐返嚟香港隔離14天要住指定酒店,佢話印尼和 菲律賓 嗰邊agent 同佢講 啲航空公司 check ...

咁係咪book指定酒店比較穩陣?我姐姐下個月10號到

大宅

竇漪房 發表於 20-8-17 19:45
唔好盡信agent,自己親自打去航空公司問,好多agent都會老點僱主的,我早兩個月都差d俾佢呃咗,講到好肯定 ...

完全同意。Agent(emoji)(emoji)

男爵府

我家賓賓7月頭返來,係馬尼拉機場登機時我才打去訂尖沙咀美麗都大廈內的加洲酒店(其實同賓館無咩分別),當晚送咗工人姐姐上去,即時俾埋錢
佢哋有得代姐姐叫外賣㗎
暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

維豬豬 發表於 20-8-25 20:02
我家賓賓7月頭返來,係馬尼拉機場登機時我才打去訂尖沙咀美麗都大廈內的加洲酒店(其實同賓館無咩分別), ...

請問你工人係咪搭國泰?我工人下個月10號飛黎,惆悵緊訂邊間(一定環港島東區),同幾時訂好。有個問題想攪清楚,工人登機時先打去酒店訂,工人登機時唔駛出示酒店booking letter咩?

洋房

vivi23berry 發表於 20-8-25 17:35
咁係咪book指定酒店比較穩陣?我姐姐下個月10號到

妳請新姐姐? 妳打去航空公司問清楚姐姐check in 時需唔需要出示預訂香隔離酒店證明,

洋房

維豬豬 發表於 20-8-25 20:02
我家賓賓7月頭返來,係馬尼拉機場登機時我才打去訂尖沙咀美麗都大廈內的加洲酒店(其實同賓館無咩分別), ...

政府指定隔離酒店新例係7月23號訂,所以妳嗰時係冇指定酒店所以7月23號後就要跟政府指定酒店隔離直到另行通知,我覺得好煩

大宅

MuiMui000 發表於 20-8-25 21:16
妳請新姐姐? 妳打去航空公司問清楚姐姐check in 時需唔需要出示預訂香隔離酒店證明,
...

係,一月底簽等到而家。睇過國泰官網話要出示酒店確認信先俾登機。奇怪既係衞生署網同打去再問話嗰25間只供參考,只要唔係賓館或service apartment就得。但擔心既係馬尼拉機場啲職員會唔會拎住嗰25間酒店list黎對,

洋房

vivi23berry 發表於 20-8-25 22:02
係,一月底簽等到而家。睇過國泰官網話要出示酒店確認信先俾登機。奇怪既係衞生署網同打去再問話嗰25間只 ...

我打去問衛生署話可以唔跟佢哋嗰25間酒店,只要係持牌酒店都得,但有啲航空公司係一定要政府指定嗰啲酒店先可上機,唔好理啦!妳去訂政府指定酒店啦!費時到時又話唔得妳總煩又要再攪。

首頁

尾頁

跳至