懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

1201Lemon 發表於 20-8-17 23:36
爺爺剛剛過身了,係笑喪,但我而家懷孕中可以出席嗎?咁啱出殯嘅日子係農曆七月,自己想去,但又擔心會影響 ...

至親的媽媽過身,我有去。
其他人的可免則免,爺爺都算幾親,要肯定唔好畀自己情緒太過波動。

水晶宮

爺爺剛剛過身了,係笑喪,但我而家懷孕中可以出席嗎?咁啱出殯嘅日子係農曆七月,自己想去,但又擔心會影響 ...

爺爺好親,應該出席。

我幾年前都有同樣情況,亦有出席爺爺喪禮,當時好似8個月肚。個人覺得並冇問題。先生屋企人平時雖然迷信,但幸好明白事理,我冇聽到咩特別說話。

男爵府

1201Lemon 發表於 20-8-18 00:38
多謝各位意見,其實仲15/16 緊,自己係想去嘅,雖則話爺爺係笑喪,但始終大酒店都多五湖四海嘅朋友,加上係 ...

X

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我都有宗教信仰,明白屋企人好親,但我未必會去,因為始終小產過一次,總會有人搵野瀨,即使依家有bb大住肚,仲會有人講返之前你無左乜乜乜唔小心,做過乜嘅說話話你,好唔科學好迷信。

最近同事都係爺爺過身,佢大住個肚去,好傷心,之後廿幾週好早有宮縮情況。
有時我地大肚好多時會高估控制身體健康情況,如果追思會喺教堂就無乜所謂,但去大酒店就唔建議。

相信日後上到天家,你爺爺都會明白,你同bb緊要,再考慮清楚,主内無話後唔後悔

大宅

多謝大家嘅建議呀,事情解決了,尋日爸爸話我粗身大勢,都係唔去好啲,雖然知道佢哋係好想我出席,而我自己都想去,但為免將來有咩事比人有話講唯有等遲啲bb 出世之後先再去探爺爺,相信爺爺亦都會明白

因為搞結婚嘅時候已經知老爺奶奶把口就話信耶蘇,但其實內心都係好迷信,所以唔想第時有機會比佢哋話我屋企果邊又唔想老公夾係中間難做

複式洋房

爺爺咁親,我會選擇照去。。。果時我陀住大仔,婆婆過身我都有照去。。。其實呢啲嘢好睇個人,sofa我去咗又唔覺得有咩問題。。

別墅

節哀順變

別墅

回覆樓主:

傳統上孕婦唔會參與白事,如果你唔出席相信你爺爺都會明白的。

大宅

hyhyhy 發表於 20-8-21 15:27

節哀順變

謝謝你,開頭係接受唔到爺爺離開同好唔捨得,覺得佢等到我嫁人,再有埋Bb 但係只差三個月左右都等唔到,但掉返轉頭諗,與其要爺爺係醫院受苦早啲解脫都係好事,亦更加明白到好多嘢都係我哋自己控制唔到,唯有等第時生完之後先再去拜爺爺

大宅

Kathy_sin 發表於 20-8-21 15:35
傳統上孕婦唔會參與白事,如果你唔出席相信你爺爺都會明白的。

我都問過師傅,師傅都話唔係咁好,所以唯有等坐完月先去拜爺爺

首頁

尾頁

跳至