跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-30 14:30
Hello 各位, 今日我得閒傾計啦~
好多謝各位嘅提議, 其實老公同仔女都有幫手煮食, 做家務. 不過有時自己見 ...

我屋企住同用嘅地方分三層,三度都有廁所浴室,其中兩層有廚房但主要用一個,我係三個廁所都有日用品用簡單清洗用品,但清潔劑同用具就集中一個廁所入面,廚房因為主要用一個,所以大部份醬料同清潔用品都放喺一個廚房入面,如果要洗較少用果個廁所同廚房,我會將清潔劑同用品放入一個大膠桶入面,之後帶去要洗果個度,用完拎番去原位。廁紙抹布就個個都有存放,另外我兩層樓都有吸塵機,車房又有一個,用起上嚟唔駛拉上拉落。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

睇咗 jm 回覆, 我要再arrange 吓啲清潔用品點放好
起碼每一層都有。唔駛攞上攞落
多謝意見

大宅

睇咗 jm 回覆, 我要再arrange 吓啲清潔用品點放好
起碼每一層都有。唔駛攞上攞落
多謝意見

大宅

咦? 點解我個post 有兩個嘅?
唔好意思, 又想問吓大家係點清潔條樓梯?
係咪掃同拖就ok?
我係掃晒啲垃圾落地下果層。再清潔。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-31 05:19
咦? 點解我個post 有兩個嘅?
唔好意思, 又想問吓大家係點清潔條樓梯?
係咪掃同拖就ok?

你D樓梯係咪柚木地板?係的話就真係掃吓拖吓就好OK,其實我會用吸塵機隔一兩日吸吓,一陣先拖洗吓。如果唔係大塵,而家又少出街,真係唔會好多塵要掃。我果D樓梯有地毰,一定係吸塵,一排至會用清潔劑洗。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-9-1 00:09
你D樓梯係咪柚木地板?係的話就真係掃吓拖吓就好OK,其實我會用吸塵機隔一兩日吸吓,一陣先拖洗吓。如果唔 ...
係呀, 木地板
我用掃把掃吓, 跟住就拖

洋房

回覆 big007 的帖子

你好! 我2年前回流返香港. 小朋友入讀行美國制的國際學校.位於大埔. 我地學校比較易入, 如果你小朋友hold外國passport, 除左captial fee & tuition fee 冇其他雜費. 如果只係返黎一段時間, 可以考慮只暫讀, 我兩個小朋友都一直在美國出生讀書, 回來這間國際學校很快就習慣了. 關於留底HK 既問題, 如果你hold HKID, 佢地可以apply dependent visa 跟你留係度, 不必每3個月就出境. 很容易申請的. 我返黎冇考慮過Local school, 因為小朋友0中文. 聽OK, 講唔到. 我一個讀G7, 一個G4, 都考慮會否在G9送返返去上中學. 但同你的問題差不多, 都係唔捨得我年長的父母和家人. if you need more information, you can PM me anytime.

大宅

cool100 發表於 20-10-18 15:30
回覆 big007 的帖子

你好! 我2年前回流返香港. 小朋友入讀行美國制的國際學校.位於大埔. 我地學校比較易入 ...
好多啲你的資料。
我都聽過 hold 外國passport 比較易入國際學校。
最煩係唔知點帶/接返學/放學。
又要諗到讀大學嘅問題。
咩有暫讀呢樣嘢嘅咩? 咁駛唔駛比 capital fee, debenture 果啲?
唔該晒。

首頁

尾頁

跳至