跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

piggip77 發表於 20-8-19 18:38
我諗你啲小朋友見到香港功課一定會嚇親.
係, 明白香港讀書不容易

大宅

TSX 發表於 20-8-19 11:44

如果你打算返香港只係一兩年左右, 會唔會想試下自己返去先. 肯 ...
我都想咁樣, 但老公攪唔掂兩個
我哋喺呢邊完全冇人幫手

大宅

想問一下,是否一家四口中只有你最想回香港?

大宅

大個個已經中學,如果番黎讀2,3年又再番去美國讀大學,怕唔怕佢好唔慣?成績會唔會要計分?我唔太清楚高中後計分怎樣?問下當地人

大宅

VC20120101 發表於 20-8-19 21:41
大個個已經中學,如果番黎讀2,3年又再番去美國讀大學,怕唔怕佢好唔慣?成績會唔會要計分?我唔太清楚高中 ...
其實我都唔係好清楚幾時開始計分報大學
好似係 grade 9?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-19 22:02

美國呢邊10年級就會有人報psat, 學校開始有AP class, honor class, 有d甚至9th grade已經俾學生報AP或honor class, 呢d對於報大學有影響,同埋如果要俾本州或外州學費,學生父母要最近一兩年於本地有報税(之前呢度有jm講過), 如果最終係打算喺美國讀大學,高中最好都係美國讀埋理想d
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 20-8-19 22:22
美國呢邊10年級就會有人報psat, 學校開始有AP class, honor class, 有d甚至9th grade已經俾學生報AP或hono ...
我記得有jm講過好似要報三年稅

大宅

美國呢邊10年級就會有人報psat, 學校開始有AP class, honor class, 有d甚至9th grade已經俾學生報AP或hono ...
多謝資料提供

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

VC20120101 發表於 20-8-19 22:32
我記得有jm講過好似要報三年稅

三年就更加要考慮高中喺美國讀,外地生外州生本地生學費差好遠,而且高中無論學業及成長過程都好重要。

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-19 22:02

High school transcript will be used in applying for colleges....so all grades starting from 9th grade will count. And if u take high school courses before 9th, those will be on the transcript as well.

People usually take PSAT twice, once in 10th and once in 11th in hopes of national merit.

伯爵府

好媽媽勳章

Yes...我女今年都兩科AP classes了。

其實middle school都已經拎咗2.5科high school credit (其實算少了)

王國長老

ivyscyip 發表於 20-8-19 23:04
Yes...我女今年都兩科AP classes了。

其實middle school都已經拎咗2.5科high school credit (其實算少了 ...

我仔間高中freshmen冇AP class, 之後每年唔可以多過3科,學校要學生有平衡同集中,我都buy佢地呢套,同事個仔10th grader, 同事提我準備psat, 我而家都仲睇緊資料。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-8-19 23:09
我仔間高中freshmen冇AP class, 之後每年唔可以多過3科,學校要學生有平衡同集中,我都buy佢地呢套,同事 ...

我女間冇限,所以佢都take 好多。唯一限嘅係要4年內take 5科普通,其他就可以係AP/PRE-AP。

PSAT 我女上年學校已take咗一次,今個暑假已經做practice。

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-19 23:15
我女間冇限,所以佢都take 好多。唯一限嘅係要4年內take 5科普通,其他就可以係AP/PRE-AP。

PSAT 我女上 ...
請問什麼是 PSAT?
我大果個已經讀緊 honor class, 咁對報大學有影響嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-20 01:22
請問什麼是 PSAT?
我大果個已經讀緊 honor class, 咁對報大學有影響嗎?

Pre SAT

Honor class通常對gpa/class rank有影響。all seniors ranked in the top 6% of TX schools will be guaranteed admission to UT austin.

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-20 01:51
Pre SAT

Honor class通常對gpa/class rank有影響。all seniors ranked in the top 6% of TX schools will ...
7grade 都計嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-20 01:58
7grade 都計嗎?

唔計,9th grade 先開始計。

但7th grade 如果讀algebra 1,咁個分通常都係high school transcript 出現。

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-20 02:10
唔計,9th grade 先開始計。

但7th grade 如果讀algebra 1,咁個分通常都係high school transcript 出現 ...
唔好意思
我想再問吓, 7grade 嘅 honor class 係咪都未計?
我完全唔知美國呢邊嘅計分system 係點

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-8-20 02:13
唔好意思
我想再問吓, 7grade 嘅 honor class 係咪都未計?
我完全唔知美國呢邊嘅計分system 係點

每個district 都唔同,你要自己睇下你間high school點計,同埋graduation requirements....有啲middle school course 係可以做high school credit (通常math classes, health, foreign language等等)

College application 通常睇全人,所以extracurricular, leadership, volunteer全部都要做下。

公開試有 PRE sat, sat, act, sat 2。另外有AP tests for college credit or as proof of vigorous courseload...

大宅

ivyscyip 發表於 20-8-20 02:23

每個district 都唔同,你要自己睇下你間high school點計, ...
好複雜
我要問吓學校先
唔該晒

首頁
23456...7

尾頁

跳至