在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

保就業係保現有職員唔可以炒?定炒咗可以再請人?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

計headcount, 即係公司10個人, 佢炒了一個, 請返一個, 依然係10個就冇觸犯法例。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

199707100304 發表於 20-8-18 12:59
計head count, 即係公司10個人, 佢炒了一個, 請返一個, 依然係10個就冇觸犯法例。 ...
exactly, so it can't protect the employee actually
每日望住佢哋就充滿力量啦!

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

vickymok717 發表於 20-8-18 13:25
exactly, so it can't protect the employee actually

係呀, 根本保障唔到打工仔。政府啲錢就倒水咁倒出去.....
最恐怖係超市呢啲, 大型公司, 又賺錢, 成億幾咁俾佢地。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

回覆樓主:

只係一個比公司claim水的漏洞

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

以為保員工(emoji)免炒
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

男爵府

回覆樓主:

日日擔驚受怕,唔知可以做到幾時,好大壓力
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

yingwong 發表於 20-8-20 11:57
日日擔驚受怕,唔知可以做到幾時,好大壓力

我都覺得係......
近日公司生意好差, 好似唔捱得耐, 搞到我都好似有焦慮症咁, 內心極度不安。

男爵府

199707100304 發表於 20-8-31 15:10
我都覺得係......
近日公司生意好差, 好似唔捱得耐, 搞到我都好似有焦慮症咁, 內心極度不安。

呢種心情呵好過(emoji)

子爵府

vickymok717 發表於 20-8-18 13:25

香港政府應該學其他國家咁,唔準裁員(不可以replacement),申請果陣係要求公司提供連續3個月的員工名單和供mpf 的紀錄。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

HL7646 發表於 20-9-12 07:47
香港政府應該學其他國家咁,唔準裁員(不可以replacement),申請果陣係要求公司提供連續3個月的員工名單和 ...

Exactly, 呢啲先係正常
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

vickymok717 發表於 20-9-12 09:02
Exactly, 呢啲先係正常

有d 國家就定好重的penalty, 公司囉保就業津貼,同時又炒人的話,就一律要沒收其取得得津貼,而且仲要俾巨額罰款(至少幾百萬港紙),老細仲要坐監半年(刑事罪),我諗香港政府要學下,有咁強的阻嚇性,相信d公司老細都唔敢挺而走險

首頁

尾頁

跳至