家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

廚房抽氣扇勁入水,點好呢?
有網友話在外面黏垃圾膠袋,但點爬出
窗外呢?而且膠紙黏力不足夠,黏不實牆身,我的抽氣扇已買kdk阻風那款,但是用得約一年,其中一塊片都不知幾時被强風吹走了,可以點解決呀???
請幫忙指點 並 多謝回應 !

男爵府

KDK 都咁雞唔會卦? 你個抽氣扇係裝廚所定廁所? 係咪面向一望無際無阻擋...所以好食風呀? 勸你快換防風式抽氣扇,打大風都唔怕滲水 !

今次你都幾濕滯,你用黑色厚垃圾膠袋...加強力膠布或封箱透明膠紙試下 ! 如果冇咁厚膠袋,打正大風好易吹爆個袋 ! 如果冇黑色厚果種、建議你先用普通垃圾膠袋,疊幾層先用膠紙封哂、成個抽氣扇及邊緣,再在外加一塊經裁修紙皮,再封膠紙以防膠袋被吹穿!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢隻? 試下拆面板, 用垃圾袋封好上返面板頂住先. 封左唔好開抽氣扇. 風過左再睇下點做.

安裝使用說明書.
http://shew.com.hk/media/3904/OI-15WHC07.pdf

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

double-w 發表於 20-8-18 22:25
窗外呢?而且膠紙黏力不足夠,黏不實牆身 ...

那個型號KDK抽氣扇

男爵府

clpapa 發表於 20-8-19 10:11
呢隻? 試下拆面板, 用垃圾袋封好上返面板頂住先. 封左唔好開抽氣扇. 風過左再睇下點做.

安裝使用說明書.

多謝回應, 我就是用這款抽氣扇,每次食正東南風,就勁入水,除了在扇葉入水,機身的底部都勁滴水,苦惱喔

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

換電索kdk個隻,前方後圓,唔開係蓋實後面

男爵府

oceandeepsea 發表於 20-8-19 12:17
換電索kdk個隻,前方後圓,唔開係蓋實後面

我就是kdk 這款前方後圓防風雨, 但後面那3塊葉不知幾時吹甩了,所以就入水,謝回應 !

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://shew.com.hk/chinese/brand ... ng-fan/15wja07.aspx

如果當風位, 可能要改用呢隻. 但得6吋, 如果本身係8吋抽氣扇, 可能要換玻璃.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

double-w 發表於 20-8-19 12:32
我就是kdk 這款前方後圓防風雨, 但後面那3塊葉不知幾時吹甩了,所以就入水,謝回應 !
...

吹甩要換先得,我拆過個面壳清潔,圓形有葉個舊有螺絲針住,唔知點甩都出黎?

大宅

double-w 發表於 20-8-18 22:25
窗外呢?而且膠紙黏力不足夠,黏不實牆身 ...

加個防風罩

男爵府

curry451 發表於 20-8-30 15:41
加個防風罩

多謝建議, 我試試看

首頁

尾頁

跳至