自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企而家用開ipad(舊款不能用pen)+Samsung tab. 阿囡今年升大學nursing, 想買一部方便返學屋企共用,請問應該買Ipad pro 還是Macbook 比較好. thx.

大宅

macbook

複式洋房

最初先買MacBook。下學期再買iPad。方便上堂寫筆記。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 angelmame 的帖子

可以兩樣都買,唔使咁頭痛咯。

公爵府

你女應比你更清楚,用家決定

侯爵府

angelmame 發表於 20-8-19 23:17
屋企而家用開ipad(舊款不能用pen)+Samsung tab. 阿囡今年升大學nursing, 想買一部方便返學屋企共用,請問 ...

之前聽jm 分享,即使已有mac book ,都買iPad pro 上堂用筆寫野,同mac book太大部唔方便。
提提你上apple 官網有教學優惠專區,買iPad pro 送air pod ,優惠至9月中。大專生或教職員才能享有優惠

男爵府

咁大個女應該自己識揀

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開學會有大學優惠,唔使而家買

大宅

兩様都有需要

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

clpapa 發表於 20-8-20 09:31
開學會有大學優惠,唔使而家買

但開學先買咪遲?
因為現在定貨都要9月中先有貨
其實現在個優惠係咪都已經算平?

大宅

我仔買了iPad pro (12吋),佢話方便第時返學用。

大宅

rebecca0113 發表於 20-8-20 09:53
但開學先買咪遲?

我覺得平呀,我囡之前用正價買。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我囝今年算升u,上網買左Mac book Pro & iPad + keyboard+ pencil , 換埋iPhone11。今日收Mac book, keyboard , pen。
遲啲收iPad , airpods。

象牙宮

兩新都有用,一部屋企,
一部上堂用。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

tung0409 發表於 20-8-20 09:21
之前聽jm 分享,即使已有mac book ,都買iPad pro 上堂用筆寫野,同mac book太大部唔方便。
提提你上apple ...

我女都買左,真係超抵......

但佢之前都是帶macbook返學,曾經有諗過帶ipad, 但佢最後都時話macbook好用好多,同埋慣左

公爵府

rebecca0113 發表於 20-8-20 09:53
但開學先買咪遲?

依家可以上apple 教育版個web訂,我女7月頭定中訂,8月頭送到上門.....

本來無諗住買,因為舊果部用左6年,舊電好快散,依家又不駛帶返學(黎緊半年都是zoom上堂,不駛返u), 後尾見有airpods 送,最後都是買左......

侯爵府

CrabPincers 發表於 20-8-20 10:24
我女都買左,真係超抵......

但佢之前都是帶macbook返學,曾經有諗過帶ipad, 但佢最後都時話macbook好用 ...

係,所以都好睇用家鍾意用咩,佢哋先知自己需要,慣左就係慣左,好難改變

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

CrabPincers 發表於 20-8-20 10:28
依家可以上apple 教育版個web訂,我女7月頭定中訂,8月頭送到上門.....

本來無諗住買,因為舊果部用左6年 ...

咁我都定啦
係咪要定埋keyboard同pencil 呢2樣?

男爵府

CrabPincers 發表於 20-8-20 10:28

本來無諗住買,因為舊果部用左6年 ...

請問有冇link?

公爵府

rebecca0113 發表於 20-8-20 10:30
咁我都定啦
係咪要定埋keyboard同pencil 呢2樣?

我女無用ipad pro 呀

佢用普通ipad, 支筆.......淘寶佢話太貴,不捨得買

首頁

尾頁

跳至