懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問妊娠糖尿產後除咗食少啲薑醋,仲有啲咩係唔應該食咁多?另外產後空腹同餐後血糖要幾多先為之正常?

請分享,謝謝

大宅

lsk88hk 發表於 20-8-20 10:19
請問妊娠糖尿產後除咗食少啲薑醋,仲有啲咩係唔應該食咁多?另外產後空腹同餐後血糖要幾多先為之正常?

請 ...

產後幾週要返醫院複診?

大宅

請 ...

坐月我冇突登戒, 咩都有食呀, 等到坐完月先開始慢慢KEEP吓, 產後6W飲多次糖水都係9.2(原本係10.4), 醫生就叫我收晒奶, 嚟咗2次M先再CHECK, 因為有人奶賀爾蒙都會亂, 再到12W, 咩都停晒再飲, 去到6咋, 所以唔使急

大宅

回覆 jessie_mei 的帖子

請問你去到第12星期係咪已經冇再餵人奶?同埋可否揀抽血驗?因為唔想再飲糖水。。。

大宅

lsk88hk 發表於 20-8-26 17:11
回覆 jessie_mei 的帖子

請問你去到第12星期係咪已經冇再餵人奶?同埋可否揀抽血驗?因為唔想再飲糖水。。 ...

冇喇, 冇晒奶又嚟M先再驗, 醫生話飲糖水出事, 最好就飲糖水驗返, 先有得比較

大宅

請 ...

我就是上胎產後血糖正常返,之前係妊娠糖尿,眼見正常返就食好多薑醋,食好多妊娠糖尿時唔食得的食物,例如曲奇,朱古力,陪月又話要多食飯健返個脾胃,身體才強壯,咁我又三餐食飯。坐月後咪同以前咁,想食乜就食乜,因為覺得產後血糖測試合格,都不用顧忌太多了。
之後嗰三年超級痛苦,一來易病,二來病得好甘,三來病完好難好返,仲不時有感覺血低的頭暈症狀。啲人就話是什麼坐月唔好,睇n個中醫西醫都找不到原因。

大宅

回覆樓主:

後續:
最後我感覺超唔掂,我覺得可能同血糖有關(嗱,暈的時候,平時篤手指都冇問題架!)自己搵左個糖尿科醫生睇,做了一個好慘好難頂的糖水測試,但值得做,因為找到原因了,就是糖尿病前期,引發我各種呢啲症狀,之後我跟醫生講點樣控制飲食,各種症狀都差不多消失了。
當然都會有感冒,但少好多,而感冒起上嚟又不會好嚴重,算快好。
我勸有妊娠糖尿之後測試合格的朋友們,我們的胰島素都會比其他冇患妊娠糖尿的人敏感,就算產後血糖OK,都係要小心啲飲食,否則好易演化真正糖尿病。

大宅

回覆 coconutchung 的帖子

估唔到篤手指冇問題都會咁,睇嚟產後真係要驗血或者飲糖水再驗

首頁

尾頁

跳至