自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

小朋友咬指甲陋習已維持數年,期間試過搽日本出嘅戒咬手指藥膏、黐膠布或一發現咬指甲罰禁玩電子產品都無效
小朋友話自己覺得無聊就會咬,覺得指甲個質感幾好咬。我哋同社工、班主任了解過,似乎喺學校比較唔會咁做。我哋都同佢不斷傾計,佢知問題但改唔到,依家指甲已咬到得返2/3。
我見有Youtuber通過gel甲戒左廿年咬指甲陋習,仲令甲型正常返。
唔知小朋友可唔可以做呢?

公爵府

回覆樓主:

我都由細咬到大,响街唔會咬(因為知肉酸),但一返到屋企就又會咬。我有整gel甲,整咗就咬唔到,又會生返D靚指甲,但一唔整就又會再咬過。咬到好核突時,又再去整。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

funseller 發表於 20-8-20 11:45
小朋友咬指甲陋習已維持數年,期間試過搽日本出嘅戒咬手指藥膏、黐膠布或一發現咬指甲罰禁玩電子產品都無效 ...

佢要咬,gel左都會咬,仲會食埋d化學品入肚;同埋指甲會生長,長出左又再整過,對指甲唔健康,唔建議!

子爵府

BGCOME08 發表於 20-8-20 12:11
我都由細咬到大,响街唔會咬(因為知肉酸),但一返到屋企就又會咬。我有整gel甲,整咗就咬唔到,又會生返D靚 ...

多謝你分享,唉,真係唔知點同佢戒好

wcpcelia    發表於 20-8-20 12:42

男爵府

小朋友咬指甲陋習已維持數年,期間試過搽日本出嘅戒咬手指藥膏、黐膠布或一發現咬指甲罰禁玩電子產品都無效 ...

幾年前,買定俾女女戒食手指,用左一次就無用,因為搽左落手指之後,你(lam)左落去就會苦,你可以試下去藥房買黎試下

子爵府

幾多歲呀?如果太細就唔好整gel甲啦⋯⋯好似唔係咁好
不過咬指甲真係好難改

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

為咗唔咬甲就gel甲
其實gel甲都傷架 自己有gel 照燈時 D gel令甲會發熱 太細既細路我估未必接受到
珍惜 感恩
You got this!!

別墅

我個女都係成日咬甲............

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Gel甲仲傷
請勿打招呼~

子爵府

tingbb@mama 發表於 20-8-20 12:21
為咗唔咬甲就gel甲
其實gel甲都傷架 自己有gel 照燈時 D gel令甲會發熱 太細既細路我估未必接受 ...

咬甲後果可以好得人驚!前兩年有個澳洲女仔因為咬甲生cancer要切左節手指
我小朋友咬甲已經到會見血程度

子爵府

x00_00x 發表於 20-8-20 12:20
幾多歲呀?如果太細就唔好整gel甲啦⋯⋯好似唔係咁好
不過咬指甲真係好難改
...

小學了

子爵府

theblue 發表於 20-8-20 12:19
幾年前,買定俾女女戒食手指,用左一次就無用,因為搽左落手指之後,你(lam)左落去就會苦,你可以試下去 ...

我已經試過日本出嘅類似產品,lam落去係苦嘅,但一洗手就又要搽過。同埋佢似乎對陣苦味冇所謂

子爵府

funseller 發表於 20-8-20 12:26
小學了

我有朋友嘅小朋友都係有咬手指。。。。我見佢用透明膠紙包住咬個兩隻嘅指甲。或者你試下得唔得?反正仲有幾個星期先開學可以提醒下嘛。。。。

男爵府

funseller 發表於 20-8-20 12:28
我已經試過日本出嘅類似產品,lam落去係苦嘅,但一洗手就又要搽過。同埋佢似乎對陣苦味冇所謂

甘利害,我女女用左一次,d眼耳口鼻痴埋哂一齊

別墅

BGCOME08 發表於 20-8-20 12:11
我都由細咬到大,响街唔會咬(因為知肉酸),但一返到屋企就又會咬。我有整gel甲,整咗就咬唔到,又會生返D靚 ...
習慣咗?!
戒唔到?

公爵府

funseller 發表於 20-8-20 12:28

既然你乜方法都做過,又咬到出血咁嚴重,而你又想試。不如你試吓幫佢搽一層透明top coat+照燈,已有gel甲硬硬地嘅較果,做完睇吓佢仲會唔會咬先決定點做。

gel甲係傷,長期做都唔得,不過做一次半次試吓較果,都唔會傷得過佢咬到自己流血嘅。

子爵府

x00_00x 發表於 20-8-20 12:32
我有朋友嘅小朋友都係有咬手指。。。。我見佢用透明膠紙包住咬個兩隻嘅指甲。或者你試下得唔得?反正仲有 ...

之前有用藥用膠布黐過,但始終依家成日要洗手,日頭好難做。

男爵府

回覆 funseller 的帖子

有隻孕婦都用得嘅,因為最近出唔到去做甲,我都買咗你自己search孕婦gel甲,免得話我賣廣告

子爵府

funseller 發表於 20-8-20 12:34
之前有用藥用膠布黐過,但始終依家成日要洗手,日頭好難做。

所以咬手指(指甲)真係難戒過奶咀。。。
唯有大啲等佢知到肉酸而戒咗佢

子爵府

BGCOME08 發表於 20-8-20 12:34
既然你乜方法都做過,又咬到出血咁嚴重,而你又想試。不如你試吓幫佢搽一層透明top coat+照燈,已有gel甲 ...

我自己未試過gel甲,見個youtuber係做少少指甲延長到正常甲位嘅gel甲,我唔知小朋友可唔可以做,或邊間做好D,所以諮詢大家意見。

首頁

尾頁

跳至