自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章 畀面勳章

咬甲癖,要見見心理醫生

333s    發表於 20-8-20 14:01

男爵府

2021勳章

funseller 發表於 20-8-20 11:45
小朋友咬指甲陋習已維持數年,期間試過搽日本出嘅戒咬手指藥膏、黐膠布或一發現咬指甲罰禁玩電子產品都無效 ...

分享我仔介咬指甲的事,但唔係個個得。可以試下。我仔4一5歲時咬到指甲扁晒,一度以為被門夾扁指甲,後尾發現係咬傷的指甲。
我同講指甲也有生命的,你睇如果我哋唔剪指甲會生到好長。你咬指甲,佢也會好痛也會哭的,只係唔識話畀你知。當你夜晚瞓覺時指甲就會哭。即刻伴哭叫xx(佢名)你唔好再咬我了,我好痛呀。我仔當時即大哭話我唔想咬架,我忍唔住呀。咁我就教佢每次想咬指甲時就左手握右手然後笑。
之後真係見佢左手握右手係度笑,有時好肉緊知佢死忍,我就讚佢叻。
就係咁介佐了,之後仲問我夜晚有冇聽到指甲哭 我話冇了,指甲讚佢叻叻。

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

唔會囉
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

零丁 發表於 20-8-20 13:33
分享我仔介咬指甲的事,但唔係個個得。可以試下。我仔4一5歲時咬到指甲扁晒,一度以為被門夾扁指甲,後尾 ...

好正面嘅引導

琥珀宮

2021勳章

小朋友咬指甲陋習已維持數年,期間試過搽日本出嘅戒咬手指藥膏、黐膠布或一發現咬指甲罰禁玩電子產品都無效 ...

咬甲是心理不安情緒

咬甲癖是焦慮與強迫症的行為,不容小覷

一些人在情緒焦慮、緊張、抑鬱、沮喪、自卑的情況下,會通過咬指甲來釋放壓力

部分儿童常伴有其他行为问题,如睡眠障碍、多动、焦虑、紧张不安、抽动障碍、 ... 在心理学上来说,其实啃咬指甲,有时反映出一种心理情绪

10歲童長期咬指甲致甲溝炎揭管教過嚴壓力大致患「咬甲癖 ...
咬甲癖 google google 下
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

2021勳章

lovelybaby2015 發表於 20-8-20 13:22
咬甲癖,要見見心理醫生

我只可以話佢唔係1或3嘅情況,咁佢依家又唔係2⋯⋯

男爵府

2021勳章

小肥§澄 發表於 20-8-20 13:38
好正面嘅引導

我仔中學啦,有時講起咬指甲呢件事。我仔就話乜我咁蠢架,咁都被你呃到。

琥珀宮

2021勳章

BGCOME08 發表於 20-8-20 12:11
我都由細咬到大,响街唔會咬(因為知肉酸),但一返到屋企就又會咬。我有整gel甲,整咗就咬唔到,又會生返D靚 ...

完美主義者多數會有。
為什麼有些人 喜歡咬指甲? 心理專家:這是在 自我毀滅!https://www.cmoney.tw/notes/note-detail.aspx?nid=23774

我也是咬甲。 父母都會說我。不自覺的咬。

最后自己求知, 小朋友時感到不安, 但時父母不懂小朋友心理。 兄姊父母以為父母太過錫关系。

情緒問題。心理問題。不安, 緊張, 焦慮, 負面思想。担憂。承受不了太多, 太大的精神壓力

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

2021勳章

零丁 發表於 20-8-20 13:33
分享我仔介咬指甲的事,但唔係個個得。可以試下。我仔4一5歲時咬到指甲扁晒,一度以為被門夾扁指甲,後尾 ...

我嘅小朋友比較早熟,佢唔信呢D。
佢知道喺出邊或學校唔可以咬,所以班主任都話唔覺佢喺學校有咬甲。但喺屋企佢覺得悶時就會咬,特別依家停課咁耐,佢多左咬甲。

男爵府

試吓渣透明指甲油?
同佢講,渣咗指甲好靚,所以要保持佢靚靚,唔好咬。

伯爵府

2021勳章

大姑娘 發表於 20-8-20 12:44
係呀! 照燈我覺得好(乸),係咪 gel 唔靚呀?

1)gel一定係唔靚
2)燈唔合規格亦會
3)手勢唔好

公爵府

2021勳章 畀面勳章

funseller 發表於 20-8-20 13:51
我只可以話佢唔係1或3嘅情況,咁佢依家又唔係2⋯⋯

我只係講個可能性,我哋唔係專家,判斷未必準確
有時心理問題係潛意識引起,唔係你見到或見唔到就係事實全部
你想想,一個人唔會無啦啦做一d自殘嘅動作
長期不自控地做一件事而成癖,一定係出咗問題
如果用盡方法未能改善,交俾專業人士會好d

公爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔識點令佢戒

不過分享下我由細到大都咬
大大下好自然無咬
仲搽甲油留長甲

公爵府

2021勳章

先撇除有冇害,我覺得要佢好貪靚先得,知道咬會整花唔靚,貪靚嘅女仔一定忍到唔咬

翡翠宮

2021勳章

咬指甲肚會生蟲,細時試過

男爵府

2021勳章

funseller 發表於 20-8-20 13:54
我嘅小朋友比較早熟,佢唔信呢D。
佢知道喺出邊或學校唔可以咬,所以班主任都話唔覺佢喺學校有咬甲。但喺 ...

我女又係連手指水咁苦都唔怕,而家買小童指甲油比佢用都照咬,好頭痛

大宅

2021勳章

lovelybaby2015 發表於 20-8-20 14:07
我只係講個可能性,我哋唔係專家,判斷未必準確
有時心理問題係潛意識引起,唔係你見到或見唔到就係事實全 ...

我有問過專家意見,都見過兒童心理學家,好似上邊我講,佢唔係控制唔到,佢喺出邊控制到,兒童心理學家都唔覺佢焦慮、緊張或想自毁。
佢係一個資優小朋友,兒童學家只建議畀佢多D唔同活動,唔好畀佢悶。
但停課喺屋企,真係冇辦法好似之前咁,所以發現問題嚴重左。

男爵府

完全明白你感受,咁多年我都用盡晒所有辦法,佢都想介但心魔更大!結果係亞囡從 ig發現可以用gel甲去整型並介除壞習慣,提出想去試做,我當然舉腳讚成,因為佢D手指已經咬到好核突,而且接近18歲,要見人嘛!So far 做過 4次,平均一個月見一次收甲師,而家D手指已經見得人,亦介左咬甲了!

但我囡已接近18歲,你的女兒可能年齡尚少,你要咨詢收甲師意見!

伯爵府

2021勳章

Gel 甲不如搽指甲油,仲要係唔開胃嘅色。
By the way, 好多人都有唔同嘅小習慣,有心理安慰減壓意思,雖然係唔太好,但如果唔太過分唔好俾太大壓力去戒。
有需要搵職業治療之類。

大宅

2021勳章

CX111 發表於 20-8-20 15:32
完全明白你感受,咁多年我都用盡晒所有辦法,佢都想介但心魔更大!結果係亞囡從 ig發現可以用gel甲去整型 ...

好多謝你嘅分享!我同老公講過gel甲,我自己仲有D保留,反而老公話點都要試下。但我嗰個係仔⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊