自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下呢2間係咪行IB架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

全部都唔係,行番自己國家adapted curriculum。九龍塘American international 全美制,大埔American School HK就美制,但高中行IB DIP

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

咁呢D美制或其他國家制度同IB有咩分別?
咁有邊D係行IB架?

男爵府

AISHK 澳洲國際學校行雙際,Y11-12可以考HSC (澳洲)或IB。

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-8-20 18:01
回覆 MM2H 的帖子

咁呢D美制或其他國家制度同IB有咩分別?

簡單來說,係唔同嘅課程編排,如每個年級科目內認知嘅指標,配合返制度內嘅考試程度

IB就只係一個框架,學校可根據框架要求,自行定內容,所以考試評審會同傳統制度有分別

香港都有好多學校offer IB,你上IBO網頁可以睇到在港唔同類型,有IB嘅學校

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 18:33
簡單來說,係唔同嘅課程編排,如每個年級科目內認知嘅指標,配合返制度內嘅考試程度

IB就只係一個框架, ...

唔該晒。

男爵府

Activehealth 發表於 20-8-20 18:03
AISHK 澳洲國際學校行雙際,Y11-12可以考HSC (澳洲)或IB。

佢個個$120,000 debenture 係咪一定要比?

男爵府

apple_queen 發表於 20-8-20 18:38
佢個個$120,000 debenture 係咪一定要比?

我識人讀AISHK, 佢果時話唔係一定要買debentures
但依家有無改就唔知。

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 17:29
全部都唔係,行番自己國家adapted curriculum。九龍塘American international 全美制,大埔American School ...

澳洲國際有IB 的

翡翠宮

mamaatwork 發表於 20-8-20 22:27
澳洲國際有IB 的

只係最後2年有IB DP,由小學一路上都係adapted NSW curriculum,其實有幾多學生選考IB,兩個學制時間表都唔同

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 22:38
只係最後2年有IB DP,由小學一路上都係adapted NSW curriculum,其實有幾多學生選考IB,兩個學制時間表都 ...

咁CAIS呢?

男爵府

Activehealth 發表於 20-8-20 18:55
我識人讀AISHK, 佢果時話唔係一定要買debentures
但依家有無改就唔知。

我直頭問下admission office先。

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 22:38
只係最後2年有IB DP,由小學一路上都係adapted NSW curriculum,其實有幾多學生選考IB,兩個學制時間表都 ...

所以咪答你有IB

翡翠宮

mamaatwork 發表於 20-8-20 22:45
所以咪答你有IB

可以考果個試啫,讀任何學校,iGCSE都可以自行報考,但唔代表間學校行UK curriculum 喎,ESF行IB,但Yr11考iGCSE,Yr13可以考IBDP或A Levels

樓主係問行IB學制

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 22:50
可以考果個試啫,讀任何學校,iGCSE都可以自行報考,但唔代表間學校行UK curriculum 喎,ESF行IB,但Yr11 ...

ESF Y13 無得考A levels.

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-8-20 22:43
咁CAIS呢?

加拿大制,但而家申請緊做IB school,未核準,唔清楚會點

翡翠宮

Activehealth 發表於 20-8-20 22:52
ESF Y13 無得考A levels.

係,更正番,而家只保留英制BTEC

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 22:50
可以考果個試啫,讀任何學校,iGCSE都可以自行報考,但唔代表間學校行UK curriculum 喎,ESF行IB,但Yr11 ...

其實你fact check 先啦...

翡翠宮

mamaatwork 發表於 20-8-20 23:08
其實你fact check 先啦...

歡迎分享,有講錯嘅可以供証糾正,樓主都應該會想多了解
https://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Country=HK&SearchFields.ProgrammeMYP=true
香港IB schools listing 並無澳洲國際

而澳洲國際網頁亦有註明 based on Australian national curriculum

男爵府

MM2H 發表於 20-8-20 23:18
歡迎分享,有講錯嘅可以供証糾正,樓主都應該會想多了解
https://www.ibo.org/programmes/find ...

阿姐姐你睇緊小學課程呀

首頁

尾頁

跳至