自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

翡翠宮

熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我揀TKO
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

將軍澳新區規劃好,樓宇街道整潔,商場,公園,運動場配套齊全,人口年輕啲,柴灣夾雜咗工廠大廈,新住宅落成不多,二選一,除非喜愛港島區,否則必選將軍澳!
公公偏頭痛

水晶宮

2020勳章

TKO有活力啲

男爵府

我揀將軍澳

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

兩個地方我都經常出入,一定揀 TKO。 上面 jm 有講柴灣舊、 老、 悶,無野食,如果住呢區,可能都要去其他區活動,佢得個柴灣公園,但乏善可陳。 食肆又無咩選擇,開頭以為會有隱世美食,原來無,可能要去東大街揾野食。 而且好多墳景。 咁當然落 CWB 20 mins 就到。

TKO 生活配套好好多,公園、 單車/跑步徑、 圖書館、 大型商場、 戲院、 泳池,而且好多屋苑已有clubhouse, 小朋友放電都有地方,安全d。 跑步徑沿途風景唔錯。 去中環 30mins, 去西貢 20-30mins,

男爵府

2020勳章

popolun 發表於 20-8-21 01:13
你住嗰區最好?

我講事實姐,我就唔講邊啲唔好啦!
你咁玻璃心

子爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

將軍澳有單車徑

男爵府

2020勳章

ChloeMa 發表於 20-8-21 06:03
兩個地方我都經常出入,一定揀 TKO。 上面 jm 有講柴灣舊、 老、 悶,無野食,如果住呢區,可能都要去其他 ...

但柴灣去銅鑼灣繁忙時間20分鐘真係冇乜可能
搭8p既話

當然地鐵得啦

但個商場真係好舊

我有朋友嫁完由tko搬入柴灣,佢唔太慣

男爵府

2020勳章

pistachio 發表於 20-8-20 23:55
有大型商場太古城呢! 仲有大型吉芝島

今年年底,仲有Donki.

男爵府

liumeowjen 發表於 20-8-21 11:32
我講事實姐,我就唔講邊啲唔好啦!
你咁玻璃心

係你自己話柴灣唔好,我都係問吓係咪你個住嗰度最好?
咁都玻璃心

男爵府

2020勳章

popolun 發表於 20-8-21 11:58
係你自己話柴灣唔好,我都係問吓係咪你個住嗰度最好?
咁都玻璃心
...

咁我住個區不嬲都唔差
但我唔係因為我住嗰區好先話柴灣唔好
我講事實姐

伯爵府

去過幾次tko朋友家,唔覺好住,超多人,住最緊要舒服。買嘢唔使多,有超市街市就夠。要行街要大商場會出太古德福。我住開東區。

男爵府

liumeowjen 發表於 20-8-21 12:31
咁我住個區不嬲都唔差
但我唔係因為我住嗰區好先話柴灣唔好
我講事實姐

樓主係講緊係將軍澳同柴灣比較,麻煩入題!

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 20-8-21 06:03
兩個地方我都經常出入,一定揀 TKO。 上面 jm 有講柴灣舊、 老、 悶,無野食,如果住呢區,可能都要去其他 ...

真架。我仔+女柴灣讀小學前後十幾年
有時做義工或家長活動返去,想搵個四正d嘅落腳處都無 (藍灣半島係唯一選擇但唔會行路去,搭車又好似好無謂,要搭車我去太古啦)
住藍灣又食黎食去果幾間食到悶

複式洋房

將軍澳好多新樓

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

liumeowjen 發表於 20-8-21 11:37
但柴灣去銅鑼灣繁忙時間20分鐘真係冇乜可能
搭8p既話

我唔識搭巴士的

男爵府

柴灣真係舊區 無咩睇頭....
係勝在無甘迫脥

將軍澳 我有時入去搵朋友 商場多人到我頭暈暈...但設施新..商場又多 正

咪睇返 返學 返工 邊區lol ...
將軍澳 ,返工放工出港島得地鐵..
巴士會塞死...

男爵府

2020勳章

其實住柴灣冇商場行, 應該會洗少好多錢, 住將軍澳一出地鐵行返屋企, 一定經過商場, 仲要一個接一個商場, 好肯定會買多佐野, 太多引誘了.

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

柴灣無乜新屋苑
最近嘅大型商場係太古城中心

將軍澳以前係堆田區 叫Junk Bay,
老黃瓜掩著良心話空氣好清新,
多大型屋苑, 新商場, 人口密度好高,

俾我兩個地方都唔揀

QUEEN314    發表於 20-8-22 15:03

伯爵府

PandaVV 發表於 20-8-21 11:48
今年年底,仲有Donki.