想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日膽粗粗去睇醫生,拎左張推介信,佢推介左去廣華醫院。請問有冇姊妹知道不育科點樣登記?

別墅

YanYanYan0923 發表於 20-8-20 20:14
今日膽粗粗去睇醫生,拎左張推介信,佢推介左去廣華醫院。請問有冇姊妹知道不育科點樣登記?
...

用政府個預約通就ok,揀廣華婦科

複式洋房

Sunmoon00 發表於 20-8-20 20:33
用政府個預約通就ok,揀廣華婦科

哦。原來係婦科,唔怪得我搵極都冇關於不育科。唔該哂你

複式洋房

回覆 YanYanYan0923 的帖子

係呀,下載「預約通」登記婦科就ok,我上年11月係app登記,4月中就第一次見醫生,呢個cycle醫生已經安排出年4月IVF期比我😊

別墅

風中一條草 發表於 20-8-20 20:58

係呀,下載「預約通」登記婦科就ok,我上年11月係app登記,4月中就第一次見醫 ...

我想問你見醫生前有冇去聽講座呀?
同埋你排IVF之前佢會唔會要你做IUI先嫁?

大宅

Sunmoon00 發表於 20-8-20 21:09
我想問你見醫生前有冇去聽講座呀?
同埋你排IVF之前佢會唔會要你做IUI先嫁?

廣華要做哂3次iui先可以做ivf

我係廣華做緊第一次ivf

複式洋房

kachingf 發表於 20-8-20 21:47
廣華要做哂3次iui先可以做ivf

我係廣華做緊第一次ivf

我輸卵管塞左,唔知佢會唔會安排直接IVf呢,
因為仁安都話我做IUI都冇用。T.T

複式洋房

風中一條草 發表於 20-8-20 20:58

係呀,下載「預約通」登記婦科就ok,我上年11月係app登記,4月中就第一次見醫 ...

咁都好快喎....我岩岩都登記左。

複式洋房

係呀,我啲朋友都話我好快,我試咗1個cycle促排就有IVF期,我有多囊卵巢,唔知有無關係,祝你好孕😊

複式洋房

回覆 Sunmoon00 的帖子

以架見醫生未聽講座,唔知係咪有新安排,以架講座同見IVF醫生安排咗同一日,都係出年4月醫生只係同我做咗1個cycle促排,不過同1個cycle由1粒排卵藥加到最高劑量3粒藥,證明識排卵後,就直接skip IUI排IVF。
我之前都食過3粒排卵藥無效,我覺得係我呢個cycle有睇中醫食中藥加針灸,所以先識排卵。

複式洋房

如果排卵有問題,佢應該都會試一個cycle促排兼監測卵泡成長進度,之後先會通知你進一步安排

複式洋房

風中一條草 發表於 20-8-20 22:55

如果排卵有問題,佢應該都會試一個cycle促排兼監測卵泡成長進度,之後先會通知 ...

我都希望可以快啲有進展,而家好似浪費時間咁..

複式洋房

我都試咗好耐,放鬆啲,或者廣華幫你同先生檢查後,可以搵到原因,之後就會好順利架啦

別墅

風中一條草 發表於 20-8-20 22:52

以架見醫生未聽講座,唔知係咪有新安排,以架講座同見IVF醫生安排咗同一日,都係出 ...

其實我都有排呀,約左我聽講座先,出年一月第一次見醫生,但我唔想聽講座直接見醫生先得唔得嫁?
其實我仲15,16緊好冇見,因為我排完期之後自然有左但有小x左,唔知iui or ivf果啲對我有冇幫助⋯⋯

複式洋房

我聽西醫講如果小產後完一個cycle已經可以再試, 中醫就話最好3個cycle, 不過呢個都好睇身體調理狀態, 如果時間可以配合, 睇中醫調理好身體再攞醫生建議, 我諗佢地嘅專業意見會幫到你

複式洋房

以架只係8月, 距離出年1 月仲有好幾個月時間, 仲有時間可以調理身體, 一齊加油!

大宅

YanYanYan0923 發表於 20-8-20 21:52
我輸卵管塞左,唔知佢會唔會安排直接IVf呢,
因為仁安都話我做IUI都冇用。T.T
...

我記得廣華要我check左輸卵管ok先開始iui

複式洋房

風中一條草 發表於 20-8-21 09:11

我都試咗好耐,放鬆啲,或者廣華幫你同先生檢查後,可以搵到原因,之後就會好 ...

你而家咩進展呀?開左針未呀?

複式洋房

kachingf 發表於 20-8-21 16:20
我記得廣華要我check左輸卵管ok先開始iui

咁你check左未呀?不過你試過流產可以check埋自己免疫有冇問題...再check埋輸卵管。咁到時開始療程就順利啲

複式洋房

我岩岩呢個cycle監測排卵,之後出年4月IVF見醫生同聽講座。目前醫院比左5個cycle排卵藥我自己試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊