少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

屋企阿哥半年前比阿媽發現佢同男人網上聊天。佢認咗佢係hehe, 對我屋企人係十級驚嚇, 因為佢90%好似正常男人一樣。佢話自己中學先自發現鍾意男仔, 話係天生, 但開頭唔係好肯定, 只係嘗試過鍾意過一個普通嘅女仔。阿媽因為咁日日喊兼好傷心, 軟硬兼施勸佢遠離啲男人, 而老豆就無表示。阿哥佢極度抗拒, 兼話阿媽好x討厭叫佢收把死人聲, 又同啲同事和朋友唱衰阿媽同我話唔撐佢好"紋虱", 就算我只係問過佢有冇變嘅可能。客觀咁講, 佢性格自細已經好偏執, 只有自己啱哂, 而佢有段時間喺小學被男同學欺凌同自細睇女仔卡通模仿啲角色。佢而家喺網上識埋啲喺香港但嚟自第三世界嘅男人(四個), 又成日引用但嚴重曲解啲哲學家科學家嘅話去證明自己無錯(fact-check過), 對我哋嚟講想了解同幫佢感到好吃力兼夾無奈。我哋曾經天真諗佢做嘅行業會令佢睇到人生百態, 而佢亦講好多佢遇過好多類似個案但個人問題而悲劇收場。但佢偏向虎山行...

我哋明白hehe會有天生, 亦有後天環境同個人經歷對心智成長嘅影響(例如:一些男仔遭男人性侵後會導致佢對自己性別同性取向感到懷疑, 長期缺乏安全感, 膽小, 抑鬱焦慮, 不能做決定, 覺得自己個身體係屬於男人嘅), 只係現時科學界對同志研究好有限因為同志平權同避免歧視。我同屋企人客觀深入傾過認為佢好大可能係後天生活上多種嘅原因(不作詳解)令佢對逆服癖瘦形男人有強烈興趣, 亦發現佢有好多曾受欺凌帶來嘅負面影響。當我哋對佢提出嗰啲可能嘅原因時, 就好似拮中哂佢啲死穴! 佢好抗拒, 唔肯聽, 唔肯諗, 不斷回避, 冷笑, 係咁死撐自己啱係天生, 而唔係自己批判思考嗰啲原因會唔會影響咗佢少年心智發展。我完全感受到做阿媽嗰種痛, 我哋唔知點做可以令佢反思同調整心態。
想知各位媽媽或爸爸有咩意見/見解?我明白呢個係一個難題, 外人好似做唔到啲乜或會避忌談及。但我願意聽取任何正反意見, 只想知作為細佬和家人可以點做, 或你代入我個角色又會點做。

謝!

禁止訪問

2020勳章

大宅

問你阿媽想唔想無左個仔
如果唔想 就學習接受
同性戀都是閒事 , 愈反對 佢地會愈討
厭你地

複式洋房

其實佢搞基, 關你咩事?

子爵府

2020勳章

Hehe有咩問題

大宅

fungbee 發表於 20-9-13 01:22
問你阿媽想唔想無左個仔
如果唔想 就學習接受
同性戀都是閒事 , 愈反對 佢地會愈討

Agree...

大宅

回覆樓主:

冇野可以做到,都咁大個人,你管到咩。。佢係人,唔係公仔,唔係乜都要聽你地講。哩個世界中意男定女冇對錯。。

大宅

回覆樓主:

呢個年代hehe都唔出奇

複式洋房

回覆 chowwan1 的帖子

呢個年代仲咁封建,我真係覺得無問題,你強迫佢鍾意女仔都無用,佢自己都會好痛苦,我寧願個仔開心,都唔想有日見到個仔為性取向而自殺,你應該開解一下你屋企人接受你阿哥HEHE,我個仔有個好FD嘅HEHE同學成日送我仔返屋企,我都有問我仔係咪HEHE,佢話 100%鍾意女仔,我媽仲叫我個仔不如唔好鍾意女仔,同呢個HEHE同學一齊,佢話HEHE人品幾好,HEHE同學唔係鍾意我仔,只係FD嚟,所以如果個家庭係接受,一家人嘅關係唔會咁差。

水晶宮

2020勳章

係心痛!但他開心就好了,只有祝福他身心健康!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2020勳章

chowwan1 發表於 20-8-21 12:50
屋企阿哥半年前比阿媽發現佢同男人網上聊天。佢認咗佢係hehe, 對我屋企人係十級驚嚇, 因為佢90%好似正常男 ...

比着我系做亞媽亞妹都好難接受,不過難接受都要接受,攣變直系好難,最緊要吾好濫交

大宅

回覆樓主:

雖然作為家人係有啲難接受,但同性戀都無乜問題啫,做乜一定要佢變番直,佢可能都好想得到你地既接納

洋房

真係好震撼.....

別墅

chowwan1 發表於 20-8-21 12:50
屋企阿哥半年前比阿媽發現佢同男人網上聊天。佢認咗佢係hehe, 對我屋企人係十級驚嚇, 因為佢90%好似正常男 ...

好感受到摟主的煩惱.....
你同媽媽/其他屋企人會盡一切的力,希望哥哥會好、將來開心、唔想佢會經歷悲劇收場
唔知道樓主有無留意到而家家庭關係的僵持下,對你、對媽媽、對哥哥、對大家有甚麼影響?
可能你想哥哥聽你地既意見,呢種方式有幾大效用?
會不會考慮轉變溝通的方式、氣氛、環境(例如專業人士社工/輔導員)或者情緒狀態等等?

民房

回覆 啤梨腰小姐 的帖子

感謝咁多位對作為家人嘅諒解同意見。當然佢咁大個人做咩都要自己負責, 旁人只可比意見, 最後是禍是福與任何人無尤。我亦有同阿媽講類似嘅説話。也許在家人角度是在乎他和對他有期望吧, 很難做到話唔理就真係做到不聞不問。我亦有話就算佢肯轉直都非常困難, 因為要佢自己不停揾方法去提起佢對女性嘅興趣。我認同任何人包括hehe也需要尊重。我諗我哋係想揾出所有原因, 因為我姑姑嘅兩個仔都係hehe, 但佢哋唔係孖生。而二伯個女男性特徵明顯但佢有男友(低音, 毛多, 男性面相)。如果係家族基因嘅, 我哋當然無計, 要接受。如果係後天環境影響, 咁喺家人角度一定係會想揾出原因或想佢自己嘗試變返原本嘅想法。雖然有研究話hehe個腦構造係唔同平常人, 但正唔正常我就唔太執着, 就好似有啲人出世有缺陷一樣, 亦對事無太大幫助。我親戚多亦係傳統家庭。如阿爺知道, 劏咗佢都有份。阿爸阿媽只係唔想佢喺工作同感情世界受到排斥, 希望佢變返常人咁, 因為佢周圍同人唱佢自己hehe...

我哋已轉為聆聽方式去問佢open questions。但佢唔願答只係提過只想透過網上揾真愛, 性愛其次。 但佢對人係零機心, 諗嘢某情度純真過小學雞, 話社會同佢個行業好接受, 法律亦都開始改變, 當然大家睇到嘅亦未必係真係咁open。例如加拿大係LGBT friendly同合法, 但個政府調查發現佢哋喺職場係好普遍被排斥同難找工作。其實動物天性係會因為長相, 聲音, 氣味同行為不同而排斥對方在外, 法例都保障唔到咁多。佢由細好討厭亦唔識講大話, 但呢排成日作故仔講大話。我諗我哋係唔想佢比佢嘅情感令佢自己受傷害。我哋會繼續聆聽佢心底話去儘量做到幾多得幾多。

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

佢天生又好,後天心理原因又好,
佢都已是成年人,十幾廿年累積下來的性取向,你地想undo?

你們亦勸過佢又分析過可能的原因俾佢聽,講左很多次佢對抗拒,
咁係時候你們要接受佢.

曲同直,不是三言两語或接受輔導就可改變的事,亦不是“對與錯”的問題.如你地唔學懂尊重佢的性取向,逼佢改變,只會令關係惡化,甚至令佢煩到搬走,及很久都不想回家探你地,怕你地又“轟炸”佢.

只要佢不是濫交又識防止被網騙(網上交友),放過佢啦

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

是但啦,咪當佢單身到老,但有個好好嘅朋友。

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-10-4 00:22
佢天生又好,後天心理原因又好,
佢都已是成年人,十幾廿年累積下來的性取向,你地想undo?

好同意
我自己係基督徒,都好唔同意同性戀。但係我地唔能夠將自己既諗法強加喺人身上,你地話唔想佢受傷害,但你地不斷去否定佢,轟炸佢,咪已經傷害緊佢囉。作為家人,你地已講過又話過佢都企硬,就不如學習接受佢吧。咁樣你地仲可以喺佢身邊support住佢,萬一佢有咩事都仲有人可以幫佢同聽佢傾訴,如果你地再係咁樣,佢一定會越行越遠,第時萬一有咩發生,佢都唔會俾你地知,你地更加無機會去幫佢。放手吧啦,接受同祝福佢,咁大家仲可以保持良好關係

大宅

俾我都話天生啦,就算講中左但佢唔面對,面對左佢又唔會鐘意女人,做妹嘅無咩可做

大宅

反而諗下點令父母釋懷啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊