自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

普通班第一!個人有自信D!出去參加比賽都會揀D叻嘅,咁見識都多D!
精英班係多啲資源,師資會好D,但出去比賽揀人都好難會揀個全班包尾的!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

回覆樓主:

其實冇肯定的答案,際遇嘅嘢好難講,以我校來說:
師資,資源:精伶班老師反而較差,一味惡就得,唔識家長會請補習,好老師分晒去普通班,次精伶班。
比賽資格正常靠實力,但有時學校又突然講公平,班班都有名額去比賽。
公職銜頭:到升中時隨時攞番d校隊風紀銜頭俾成績次一等的同學,等佢地填表有嘢寫。。。
學習氣氛:精伶班大家鬥生鬥死,面和心不和,沒友情可言。普通班反而有共同敵人(精伶班)反而friend d.
朋輩:精伶班都分階級,b1a同番b1a玩,b1b同b1b玩,唔一定係入精伶班就有同學叫埋你一齊讀書。有d仲好攻心計,好拿手玩單打欺凌。
總之宜家細路讀書好鬼煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

ren 發表於 20-8-22 01:47
其實冇肯定的答案,際遇嘅嘢好難講,以我校來說:
師資,資源:精伶班老師反而較差,一味惡就得,唔識家長 ...

係睇性格

我小朋友試過入精英班,級名次即跌,又讀得唔開心,後來去普通班級名次又升返

而且有樣我非常同意你講,普通班朋友friend好多,大家唔會斤斤計較,邊個成績好唔會妒忌,成績差又唔會話睇唔起佢。但精英班就唔同,我小朋友讀精英班那年好唔開心,佢話d同學唔好
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

回覆樓主:

初小就可能情願讀普通班,但去到高小初中 ,入精英班已經係對成績嘅一種肯定,而家啲小朋友咁醒唔會唔知喎,真係會覺得精英班包尾好醜?! 我見好多人都集中睇全級名次多過全班,當然如果全級名次低過人地普通班嘅就唔多唔少會唔開心;但如果咁,即係=去到普通班都唔會係考第1嗰個啦~
如果明知師資,讀書風氣係精英班優勝啲,梗係想入精英班,始終讀書都要講氣氛。 咁最終當然都係睇返個別小朋友性格啦~~~

男爵府

回覆樓主:

真係睇小朋友意願,當年我都入左,但係因為鐘意既老師同同學都唔再同我一齊,我寧願專登交白卷落返去普通班

男爵府

回覆樓主:

普通班第一吧

男爵府

我的小朋友小學精英班和普通班都讀過,精英班鬥成績鬥得好犀利,冇真友誼,唔會提有冇補習,去邊度補更加唔會講,同學互相視為競爭對手,班主任只喜歡成績叻學生。相反普通班開心好多,同學之間互相幫助,成績又唔係差精英班好大距離

男爵府

牛年勳章

yurijm 發表於 20-8-21 20:13
精英班多啲機會、資源
出外比賽名額都多啲
師資又好啲

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pink_Cake 發表於 20-8-21 20:09
你地覺得當中嘅利與弊如何?

普通班第一,因有自信

伯爵府

男仔頭 發表於 20-8-22 02:47
我的小朋友小學精英班和普通班都讀過,精英班鬥成績鬥得好犀利,冇真友誼,唔會提有冇補習,去邊度補更加唔 ...

返工都要樣。個個都想入ibank. 但係咪人人都鍾意嗰個環境。
其實到最後又係睇人。

人的個人感受都係重點。

公爵府

回覆樓主:

我會選普通班。
我細女真係好hea, 在普通班佢有d成就,成功感大d. 自信心強d.

大宅

看看小朋友的成熟度和心態。

好多學校只公布頭幾名成績,就算考得後唔會確實知道。到最後其實是看級名次,全港位置,我仍是會選精英班。小朋友心態成熟,明白遊戲規則,就會選精英班

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔係中小學都識到好多friend嘅同學,精英班同非精英班都有,亦會一齊玩,唔覺精英班友誼無咁好嘅問題!一向都教仔成績唔代表一切,更唔係識同學/朋友嘅指標

伯爵府

我揀普通班

因為精英班d老師教書教得超快,好多基本野唔會特別教,個老師話:因為你地係精英基本野應該識, 唔特別講,教數直頭跳哂step... Chemistry又係,叫你地自己返去睇參考書

伯爵府

我果件當年又未係包尾,都算中上,但精英班教得太快真係有d難攪

精英班唔明真係唔敢問,怕問左d同學話你蠢,咁都唔明咪讀精英班之類,結果係要出去惡補果d起死回生,谷底反彈課程至攪得掂...

反而起死回生,谷底反彈由基本部教起真係學到野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我仔讀普通班時,已望入到精英班,結果入到,佢話資源配套,老師教法都好唔同,比普通班好好多,所以keep住高小都精英班,唔想入番普通班
但我覺得好睇小朋友本身性格同學習進度

伯爵府

回覆樓主:

精英,中學時期朋輩影響好大,精英班學習氣氛濃厚,競爭激烈,引發小朋友的上進心!
我女當年入精英學校時應該是全校最低分果個,六年後學校公開試的top 1%畢業,當年她埋堆的全部是好比心機讀書又勤力既同學仔,畢業後仍keep 住做好朋友,有幾個入左醫科!

水晶宮

回覆 vanessamom 的帖子

呢個問題咪又係問大塘小魚, 小塘大魚? 入B1 考尾個堆定 B2考頭個堆

男爵府

我仔都算係有D名嘅中學,我唧要求就係一定要入到精英班,入左精英班基本上大學冇問題,係普通班唔好話資源,好好上堂都有問題。

大宅

普通班,自信心好重要。

首頁
34567...8

尾頁

跳至