自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

大笨鐘 發表於 20-8-22 06:51
即使無健保,醫療費用都好平,唔使好似香港喧,睇政府就小病排到嚴重先有得醫,私家又貴台灣一大截。老咗 ...

如果香港醫護薪酬制度同臺灣睇齊,可能香港都可以做到台灣咁

別墅

lorreta 發表於 20-8-21 21:33
最近同同事傾退休問題,佢話台灣人傑地靈,低消費,適合冇咩錢既人去退休
比你地揀,會唔會去台灣退休?
...

慢活+生活指數低

珍珠宮

funseller 發表於 20-8-22 07:33
如果香港醫護薪酬制度同臺灣睇齊,可能香港都可以做到台灣咁

香港做醫護真係好高人工。 而家政府招聘醫護做檢查,成$400/小時, 香港做兩日,已等於人地做成個月啦!

伯爵府

回覆樓主:

有自置樓又有$,一定好 我都like台灣。淡水幾好,又靜。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 20-8-22 07:44
香港做醫護真係好高人工。 而家政府招聘醫護做檢查,成$400/小時, 香港做兩日,已等於人地做成個月啦!
...

見到台灣有個2020年8月2日統計,台灣醫生月薪大概9萬至20萬台幣,平均月薪14萬4台幣。香港醫生公立醫院起薪點已經過6萬。

珊瑚宮

回覆樓主:

台灣退休適合, 搵食就反而唔好去

用戶要求終止服務

牛年勳章

lovely-panda 發表於 20-8-22 07:46
有自置樓又有$,一定好 我都like台灣。淡水幾好,又靜。

新竹有好多香港移民聚居,d 樓又比較新
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得都係一個唔錯的地方

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

經常有天災,單單係地震,老野真係有得震、 冇得瞓。

侯爵府

lorreta 發表於 20-8-21 21:33
最近同同事傾退休問題,佢話台灣人傑地靈,低消費,適合冇咩錢既人去退休
比你地揀,會唔會去台灣退休?
...

去一個比現居落後地方係退步的選擇,真的可憐
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

畀面勳章

湘 發表於 20-8-22 03:09
台灣醫療比香港好多多聲 ,你辦到居留 ,就可以申請健保 ,睇醫生 睇急症唔會好似香港咁,又要分流又要等 ...

咁又幾好喎

公爵府

其實我覺得好㗎,但唔好住到山卡啦囉。
其實生死有命,無乜錢就去台灣都係不錯選擇。

用戶要求終止服務

牛年勳章

ChloeMa 發表於 20-8-22 08:30
經常有天災,單單係地震,老野真係有得震、 冇得瞓。

擔心天災就留香港啦!以天災嚟計,香港真係福地!
未經許可,請勿轉載

侯爵府

回覆樓主:

如果香港有自住樓, 搭車只係兩蚊,朋友親人又係身邊、住醫院又只係100一日,我覺得香港好啲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大笨鐘 發表於 20-8-22 08:44
擔心天災就留香港啦!以天災嚟計,香港真係福地!

當然,我無$,只會留港。 要移民養老果個又唔係我。

伯爵府

大笨鐘 發表於 20-8-22 08:18
新竹有好多香港移民聚居,d 樓又比較新

https://boutiquegarden.creator-taiwan.com/?utm_source=kw_cf&utm_medium=cpc&utm_campaign=region&gclid=EAIaIQobChMI96j3tsut6wIV_MEWBR3_FQFNEAAYASAAEgJNTPD_BwE

最大單位先1500萬台幣

用戶要求終止服務

牛年勳章

茶木 發表於 20-8-22 08:51
https://boutiquegarden.creator-taiwan.com/?utm_source=kw_cf&utm_medium=cpc&utm_campaign=region&gcli ...

唔好引我啦!比起香港,邊度都平。而且離退休仲係遠期咗,最快 10 年後先會外地買退休屋。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

funseller 發表於 20-8-22 07:58
見到台灣有個2020年8月2日統計,台灣醫生月薪大概9萬至20萬台幣,平均月薪14萬4台幣。香港醫生公立醫院起 ...

係,所以我見到班醫護仲要罷工我真係火都滾埋。 唔識知足,唔識感恩,唔珍惜,就係呢d.

侯爵府

台灣有某啲地方環境優美,人傑地靈,確實係好適合退休,自由行住過宜蘭、清境一啲民宿,當時覺得如果可以喺啲咁靚嘅地方住過世就好啦,但諗深一層,一個地震、一個大陸武統台灣,都係避無可避,所以始終都係香港穩陣啲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

物質夠低

首頁
23456...9

尾頁

跳至