想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

准備追二胎,諗住下個月放胎,得返兩粒,醫生話質素一般,剛剛又做咗子宮瘜肉手術,醫生話係黃金時間叫我放晒兩個柸胎,但係又怕冇晒柸胎萬一唔成功,又冇得。⋯⋯…⋯⋯希望一take過成功。

大宅

我應該9月或者10月放胎(等疫情好啲先放得)
反而想請教放胎前後有咩要注意?
快孕隆 油針 小白球要點用呢?

別墅

kachingf 發表於 20-8-22 21:54
快孕隆 油針 小白球要點用呢 ...

頭五日每日空肚食菠蘿心,黑色朱古力99%,浸腳,

現在每日吃兩個拾雞旦,中藥調理咗兩個月,西藥嗰啲到時醫生會教點用,因為三年前做忘記點用,

祝好孕

複式洋房

May8866 發表於 20-8-22 22:17

請問放胎後早午晚三餐有啲乜嘢唔可以食?醫院只話吾可以食香蕉,木瓜,紅棗......

別墅

Lampigpig2018 發表於 20-8-22 23:52
請問放胎後早午晚三餐有啲乜嘢唔可以食?醫院只話吾可以食香蕉,木瓜,紅棗......
...

我當時係睇

複式洋房

May8866 發表於 20-8-23 00:23
我當時係睇

原來蕃茄都唔得(emoji)(emoji)‍♀️ 我上兩次放仲飲好多蕃茄薯仔紅衫魚湯。

大宅

Lampigpig2018 發表於 20-8-23 09:00
原來蕃茄都唔得(emoji)(emoji)‍♀️ 我上兩次放仲飲好多蕃茄薯仔紅衫魚湯。
...

我有照飲蕃茄魚湯,又無問題呢!放胎後姑娘只係叫唔好食木瓜,中醫就話寒涼野例如苦瓜、冬瓜等唔好食。我覺得整體來說食d正氣野就ok,唔駛太緊張。另外建議可飲桑寄生蛋茶 ,溫和又安胎,可以日日飲或隔日飲!

大宅

kachingf 發表於 20-8-22 21:54
快孕隆 油針 小白球要點用呢 ...

我人工周期,放胎前醫生主要要我食Estrofem(藍色丸仔)及baby aspirin 。放胎後先開始再加其他東西,例如塞小白球、打油針(我黃體唔夠所以日日打),後來再加口服dupbaston.
但個個醫生處方都會有d分別的~

別墅

我應該都係9月放胎 (仁安)
而家等緊8月呢幾日period來就返去約見醫生傾放胎

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-8-23 23:55
我人工周期,放胎前醫生主要要我食Estrofem(藍色丸仔)及baby aspirin 。放胎後先開始再加其他東西,例如 ...

我係公立做ivf 唔知佢會開啲咩藥比我
聽講公立通常都開得唔夠
所以我自己買左啲快孕隆 小白球同油針喔

大宅

kachingf 發表於 20-8-24 00:56
我係公立做ivf 唔知佢會開啲咩藥比我
聽講公立通常都開得唔夠
所以我自己買左啲快孕隆 小白球同油針喔

明白了!
我第1胎係喺威院私家放的,
第2胎轉了去私人診所,
的確用藥係有差別,
威院私家沒有油針。(亦可能當時我年輕一d未需要用到)
不過我覺得你如果自己加藥亦未必好穩陣,因為醫生要根據驗血報告決定我食幾多、打幾多針。我見有d jm提及過,佢地會公立放胎後再睇私家醫生,咁就可以比較清楚知道要補返幾多安胎藥了。

複式洋房

Lovehopefaith 發表於 20-8-23 23:50
我有照飲蕃茄魚湯,又無問題呢!放胎後姑娘只係叫唔好食木瓜,中醫就話寒涼野例如苦瓜、冬瓜等唔好食。我 ...

放胎後可以飲?桑寄生蓮子蛋茶有紅棗都可以飲架?我仲以為bingo 左先飲

大宅

Lampigpig2018 發表於 20-8-24 16:49
放胎後可以飲?桑寄生蓮子蛋茶有紅棗都可以飲架?我仲以為bingo 左先飲

我有飲呀~ 作用都係有助安胎,唔怕會有副作用~都幾好架!

其實放胎後都無乜野可以做到,最有效係放鬆心情、睇多d笑片!

別墅

May8866 發表於 20-8-22 22:17

想請教下如果食緊aspirin, 再食菠蘿芯同黑朱古力ok 嗎?

別墅

huangyh1 發表於 20-9-12 20:04
想請教下如果食緊aspirin, 再食菠蘿芯同黑朱古力ok 嗎?

我冇吃你嗰個aspirin所以我不清楚,

別墅

May8866 發表於 20-9-12 20:11
我冇吃你嗰個aspirin所以我不清楚,

謝謝你

大宅

huangyh1 發表於 20-9-12 20:04

我今胎要食aspirin,有照食菠蘿芯呀,但因唔喜歡黑朱古力,所以呢樣無食。

別墅

Lovehopefaith 發表於 20-9-13 21:52
我今胎要食aspirin,有照食菠蘿芯呀,但因唔喜歡黑朱古力,所以呢樣無食。
...

謝謝回覆,洗唔洗隔幾個鐘食?同埋想請教你放胎日會一早食aspirin?定係返屋企先食?

大宅

huangyh1 發表於 20-9-13 22:52
謝謝回覆,洗唔洗隔幾個鐘食?同埋想請教你放胎日會一早食aspirin?定係返屋企先食?
...

如果你指菠蘿芯,唔駛隔幾個鐘食,我每日食幾舊,一次過食,好隨心的 ...XD 不過你可以切細粒d易食d,因為好硬的,同埋可能有渣,盡吞...Aspirin 我應該都係一早食咗先,因我慣性一起身食少少野就會食呢一粒藥,怕忘記食。

別墅

Lovehopefaith 發表於 20-9-14 22:12
如果你指菠蘿芯,唔駛隔幾個鐘食,我每日食幾舊,一次過食,好隨心的 ...XD 不過你可以切細粒d易食d,因為 ...

感謝你既回覆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊