夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

當年C6係第三者,本身我有個拍拖5年男友但出現問題,而我同C6其實比ex更早認識,之後更係好朋友,會傾下心事,最後因為覺得C6好選擇同佢一齊,結埋婚。
唔知男人係咪覺得得到就唔再似以前咁珍惜,例如當年搶我時佢會有意無意tag我係FB,未同佢真正一齊,佢已經帶我見家長親戚,但婚後幾年我感覺像家中既一個花瓶⋯但我問佢係咪因為我老左?無再似以前吸引?
除左呢個問題當然仲有其他問題令我忍唔住要同佢提出分居,佢搬走,分居時我遇上比他更好條件既人,當然我真係有一刻想簽紙走,搬走屋企我買既所有野,但當諗起搬走所有野感覺好唏噓,屋企變得好靜好冷清,自己好破懷,因為大部分既係我買包括裝修,因為佢負責買樓供樓,最後我卻步左⋯ 最後佢挽留我寫信俾我仲即刻去做埋和合,有晚佢叫我著返平日做運動既瑜珈衫褲黎做,個刻我記起我提及過分居時遇上既人話我著瑜珈套裝吸引... 感覺又想起佢既優越感⋯⋯

但明白人生裡年紀愈大未必會一直有追求者刺激佢既勝利感,係咪真係要爭至會在意我
Sorry....有點長篇

大宅

牛年勳章

或者佢覺得有挑戰性
得到之後又會有成功感
但認真講
哩種感覺無左又係會回復原狀
結左婚應該係細水長流既感情
而唔係18,22搶嚟搶去既事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CoiCoi 發表於 20-8-21 23:53
當年C6係第三者,本身我有個拍拖5年男友但出現問題,而我同C6其實比ex更早認識,之後更係好朋友,會傾下心 ...

既然已經分居,亦遇上第二個
就唔好再同返佢一齊
堅定啲,唔好再聽花言巧語

大宅

crystal媽咪 發表於 20-8-22 18:39

既然已經分居,亦遇上第二個

可能我未試過結婚後離家既經驗,而遇上個個都好介意佢好似係第三者破壞我婚姻,始終因為佢出現至加速完結,我既朋友叫我諗清楚,因為覺得第二個只係因為初初一齊一定開心,但性格各樣都唔岩我,到時會話我會回頭就後悔。

我當時有一下既勇氣去搵樓,其實感覺幾可憐,到我望返屋企點緊咩要搬走諗住搵搬屋公司,個心好難受,我忍唔到喊出黎,可能覺得未係死症,要親手破壞呢個家,回憶返當年同C6買樓到搞裝修到搵傢俬⋯⋯個步原來係幾難踏出⋯所以我明白好多jm話想離婚,但最後又未離⋯

如果有第二次可能我真係會下到決心做,有時真係要傷到死心既地步至可以無感覺地離開

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CoiCoi 發表於 20-8-22 19:09
可能我未試過結婚後離家既經驗,而遇上個個都好介意佢好似係第三者破壞我婚姻,始終因為佢出現至加速完結 ...

你當初未搞清楚就同佢一齊

再諗清楚先。可以唔駛分居住。睇清楚係咪值得繼續一齊落去
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

分了就分,分離必有理由。再一齊以後必會再分。

珍珠宮

回覆 CoiCoi 的帖子

我睇到嘅角度係,有D男人對自己眼光沒有把握,要見到個女人有其他人都覺得值得追嘅,咁佢先至肯定到呢個女人值得留在身邊曬下。我先生同我講過一項心理研究:一個女人想拍拖,如果她身邊有一男人陪伴左右的話,是會增加她被其他更多男人看上眼而追求她的。即是說能增加她拍得成拖的機會。不過這項心理研究應該是在非亞洲文化的產品。未必應用於香港文化。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 20-8-24 06:32
回覆 CoiCoi 的帖子

我睇到嘅角度係,有D男人對自己眼光沒有把握,要見到個女人有其他人都覺得值得追嘅, ...

感覺似瘦田無人耕,耕開有人爭既感覺,但我感覺其實香港男人有D都比較鍾意某類副有挑戰性既女仔,又係講個種叫優越感,好似你所講,有其他人都追,佢又追,即係有眼光,但得到後又發現,其實又無咩大不了,優越感時限消失,同買到特別版玩具一樣,最後都係放係度

子爵府

當年C6係第三者,本身我有個拍拖5年男友但出現問題,而我同C6其實比ex更早認識,之後更係好朋友,會傾下心 ...

你哋宜家大嘅幾大呀?

大宅

Rilakkuma312 發表於 20-8-24 08:35
你哋宜家大嘅幾大呀?

我3X, 我先生大我八年4X

珍珠宮

CoiCoi 發表於 20-8-24 08:24
感覺似瘦田無人耕,耕開有人爭既感覺,但我感覺其實香港男人有D都比較鍾意某類副有挑戰性既女仔,又係講個 ...

「瘦田無人耕,耕開有人爭」、、、哈哈,妳個舉例好貼切形容個心態。
妳同佢符合前,需要講清楚當初點解選擇分離,等佢要醒醒定定,亦對佢公平D。如果我先生要離開我,我會想知我自己對佢來講究竟衰咗係邊樹。
自身經歷,我前夫,沒有人鍾意他,好彩拍到拖嘅都好短時間就被人撇,跟佢結婚咁耐,佢又真系冇乜好嘅畀我。
我現任先生,好多人鍾意佢,人緣好好,好多桃花運。同佢一齊後,首先前度未婚妻來同我爭,前妻來同我爭,年輕靚女下屬都來試下「水溫」。的確我先生又真係好做得嘢,辦到事,好使好用好帶脅,好貨來喔。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆樓主:

男人天生有狩獵性格

難追嘅女人越有吸引力

男爵府

呢D唔係叫做喜歡爭,只是人將要面對分開總有點不捨及心痛,總會想下辦法去挽救一段感情,過一陣子,咪又係回覆到本來樣子,如果你們沒有良好的感情基礎,分開亦是遲早的事。

另外在於妳本身,前段感情發生問題,結果容許妳現在的c6介入,同樣的事情,到你們夫妻感情發生問題,只不過在重覆走多次而已。

大宅

kenfung71 發表於 20-8-24 15:30
呢D唔係叫做喜歡爭,只是人將要面對分開總有點不捨及心痛,總會想下辦法去挽救一段感情,過一陣子,咪又係 ...

結左婚同未結時,始終覺得男未婚女未嫁,仲有得揀,但一簽婚書感覺我真係屬於佢,好多野唔可能話散就散走左去,起碼拍拖分手唔需要同人交代,太多人生第一次既回憶放唔低,所以唔係令我心死,頭也不回,我都想維繫落去。
男人總愛係拍拖時候扮演一個完美既人,到婚後唔知係懶定之前演技太好,判若兩人既感覺,或者就係你所講既唔算良好基礎,因為個良好其實唔係真正既佢,有時我信係緣份安排,往往過程中又帶返我地回正軌

kenfung71    發表於 20-8-24 17:10

大宅

CoiCoi 發表於 20-8-24 15:52
結左婚同未結時,始終覺得男未婚女未嫁,仲有得揀,但一簽婚書感覺我真係屬於佢,好多野唔可能話散就散走 ...

我同你經歷有啲相似,最後都係揀返自己老公。但係嗰個男人又唔想放手

大宅

我同你差唔多,當年同ex五年,已經對ex無晒感覺,完全唔夾,就遇上依家老公,結婚時頭幾年同你一樣,覺得老公無追同拍拖時咁熱情,曾經好沮喪⋯
但黎幾年情況反而開始好,並唔係老公作出咩改變,係我心態變咗開始。

伯爵府

曾經有人話,男人年輕時,多數唔成熟,女人比較成熟少少,大約四十歲幾男人都無表現到愛你既,咁大概女人可以唔洗再盼望,佢唔會變,要變係你心態或者覺得磨合唔到就好好捻下日後。

大宅

anna001 發表於 20-8-27 01:02
我同你經歷有啲相似,最後都係揀返自己老公。但係嗰個男人又唔想放手

其實初初我同個男人講我都係返老公度,因為佢都不斷諗佢似有份破壞我婚姻,轉頭同佢一齊會令人覺得佢係第三者我係唔好既女人俾人講一世,到我同佢講清楚,佢好似傻左咁係咁話搵我見我,我最後忍心地block左佢,個刻係痛心,但我知我唔咁做斷唔到,其實我朋友不斷話我會後悔,因為覺得呢個人性格唔岩我,所以我都有一直猶豫

大宅

花花b 發表於 20-8-27 02:10
曾經有人話,男人年輕時,多數唔成熟,女人比較成熟少少,大約四十歲幾男人都無表現到愛你既,咁大概女人可 ...

我老公大我八年,所以佢都過四十有多了,同佢重修後大家都有傾過性格係太相似,所以當年如果再相處耐D未必會結到婚,但可能性格相似所以同佢嗜好同鍾意既野都差不多,唯一我同佢夾係呢方面係夾既,好多時都可以一齊去一齊做,但生活方面只能講大家再試磨合,佢今次失去過我感覺佢有改變到,有時感情無得勉強,幸好係我一直都有工作,無小朋友,基本經濟上唔會有問題,只係覺得相處上既問題仲有轉彎既餘地不如再嘗試

首頁

尾頁

跳至