樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

30歲單身女士今年分左手 決定先自己置業先..將來點都好自己都可以有個磚頭呀..最尾揀番同父母同屋苑..不過就低層既一房單位..無辦法啦..將貨就價 上車唔好期望dream house..業主兩年前又全屋裝修哂 要求唔高既簡單執下買齊傢俬電器就住得!宜家要著手搞按揭果d.. 希望快d搞掂 個心會安落好多..兩成首期自己俾..媽咪幫手印花稅呀同其他傢俬雜費.. 都好多謝佢! 本身佢首期都可以再幫手d 咁就可以買靚d既單位..我又唔想用佢咁多錢..一諗到遲d要搬出黎住又要供樓果d..就覺得自己真係大個女啦 要獨立!自從簽左臨約就訓得唔好..一時興奮一時擔心 真係好鬼死複雜 你地第一次買樓係咩感覺ga?

flower9    發表於 20-8-29 09:01
varievarie    發表於 20-8-22 13:48

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Lau1015 發表於 20-8-22 13:35
30歲單身女士今年分左手 決定先自己置業先..將來點都好自己都可以有個磚頭呀..最尾揀番同父母同屋苑..不過 ...
再過二年就好輕鬆,呢的會因都係你人生大投資

伯爵府

買近父母好好呀! 有私人空間之餘, 又有照應。 其實過左買賣手續呢個階段, 你就會好興奮。 由其是剛剛收到鎖匙之後, 感覺好真實

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

羨慕

咁後生就上到車,好叻女
記住唔好俾男朋友搬入黎住 ,好多男仔知你有地方就千方百計黐你住

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Wishsss 發表於 20-8-22 16:53
羨慕

咁後生就上到車,好叻女
反番轉頭,男仔有樓咪佔上風

侯爵府

睛靈勳章

20150618bb 發表於 20-8-22 17:03
反番轉頭,男仔有樓咪佔上風

今時今日,男仔有樓係好著數,至少拍拖唔使身水身汗坐喺公園食飯

別墅

Wishsss 發表於 20-8-22 16:53
羨慕

咁後生就上到車,好叻女

唉 感情我睇得好淡啦 男人話變就變 信唔過!宜家有人追下都有d 卻步.. 自己買樓都係想萬一將來老公有咩事都好 (如果有既話)..唔使為左住屋問題死忍!女人都係靠自己好..
俾完首期真係一鋪清袋呀!供樓又差唔多唔月薪既一半...要專心工作希望可以升職or 轉工啦.. 咁樣負擔冇咁大

子爵府

30歲單身女士今年分左手 決定先自己置業先..將來點都好自己都可以有個磚頭呀..最尾揀番同父母同屋苑..不過 ...

因為大事冇另一半同你分享才有此心情。你堅信要活得好,到時收樓佈置好間屋,過人生的另一頁。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Lau1015 發表於 20-8-22 17:22
唉 感情我睇得好淡啦 男人話變就變 信唔過!宜家有人追下都有d 卻步.. 自己買樓都係想萬一將來老公有咩事 ...

agree

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

恭喜

珊瑚宮

Wishsss 發表於 20-8-22 17:15
今時今日,男仔有樓係好著數,至少拍拖唔使身水身汗坐喺公園食飯
...

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

恭喜! 自住樓早買早輕鬆

民房

恭喜 & 加油

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實點解唔同爸媽一齊住,將層樓去放租?純粹觀點興角度問題,唔係挑機。
咁樣咪唔會供得太辛苦?

大宅

真心恭喜你!仲要咁近父母,非常好!你嘅反應好正常,處理好晒就會好安心。香港有磚頭,真係安心好多。可惜我沒有咁嘅能力。

侯爵府

恭喜

禁止訪問

大宅

放心,我當年同你而家心情一樣。 過多排,你就會周圍睇入伙傢俬或用品....

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至