自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Jane1983 發表於 20-8-23 11:07
我地上學年唔使,新學年要。

本來有d覺得多餘,不過諗件校服遲d都嫌細。好快都要換,而家係屋企着吓,好 ...

岩呀!
新的一天...希望真的有新的希望吧...

翡翠宮

Phyllisyam 發表於 20-8-22 18:28
其實真係有zoom又嘈,冇zoom又嘈,根本冇一個方法可以滿足所有家長,但站在學生學習嘅利益,始終有就好過冇 ...

對,學校好難迎合所以家長
但相信如果有困難
同學校商議下
一定會有方法解決

子爵府

回覆 chanwendy 的帖子

系呀,而且功課都系自己做家啦,我完全吾明點解吾陪做,除非追求完美,要幫佢做埋。

子爵府

回覆 anpanmenbaby 的帖子

系,買個投影儀啦,吾洗500蚊就有

男爵府

Jakmm 發表於 20-8-22 16:35
我地K3,都係要點名
一日要上兩個鐘頭

學校太誇張喇,k3每日2個鐘,有冇咁多野教

大宅

我仔女果間跟足實體返學時間,學生要上課前15分鐘,即7:45時要在zoom 等候室等,8:00後進入作遲到計算,要著回校服及準備課本文具

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我地都有計出席率,好彩功課又唔使即日upload,都會有一、二日時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

little.k 發表於 20-8-22 16:12
升小一,9月1開學,每日朝九午三zoom,要計出席率,每日download功課做,要即日做完再upload,真係覺得d家 ...

即日!傻的嗎!

珍珠宮

popolun 發表於 20-8-23 02:56
我一個升小一,一個升小四,已經準備好,ipad兩部、耳筒兩個、多功能打印機一部,A4紙1疊!
我ftm 1打2,依 ...

諗到都覺得你會好忙. 朝早好煮定飯,放飯就去買餸,因為放學要幫手印嘢出黎做。加油

子爵府

peaceaa1122 發表於 20-8-23 12:58
諗到都覺得你會好忙. 朝早好煮定飯,放飯就去買餸,因為放學要幫手印嘢出黎做。加油
...

我而家諗起都想喊,拖住兩個出去買餸我又怕唔夠時間,又唔想啲細路仔去街市!
可能頭一個星期食外賣先,熟習左模式之後先安排出去買餸

珍珠宮

popolun 發表於 20-8-23 13:06
我而家諗起都想喊,拖住兩個出去買餸我又怕唔夠時間,又唔想啲細路仔去街市!
可能頭一個星期食外賣 ...

一係星期六日有人睇住細路,自己出去買定一個星期餸,分好一份份放入冰箱。 其他重物盡量網上訂,早d 訂,e+送貨都要長d 時間。 唔夠就好似你咁講,外賣搞惦。

最緊要唔好搞到大家都累,一心煩就大家都唔會好過,加油

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

laplap2 發表於 20-8-23 12:17
我仔女果間跟足實體返學時間,學生要上課前15分鐘,即7:45時要在zoom 等候室等,8:00後進入作遲到計算,要 ...

我地玩左5個月都無咁嚴
我自己就覺得上zoom 堂係輕鬆
同埋期待再上

因為而家無堂上,太hea ...個女夜訓晏起
咁早叫佢起又唔知比乜佢做

珍珠宮

升小一,9月1開學,每日朝九午三zoom,要計出席率,每日download功課做,要即日做完再upload,真係覺得d家 ...

惟有教識小朋友啦

大宅

peaceaa1122 發表於 20-8-23 12:53
即日!傻的嗎!

其實,小學功課都係今日做,聽日交啦,除非學校話要即日6點前交就唔合理啫

珍珠宮

littleflowers 發表於 20-8-23 17:23
其實,小學功課都係今日做,聽日交啦,除非學校話要即日6點前交就唔合理啫
...

但樓主講緊係要即日做,即日交,同你講的正常情況唔同。 小一學生點都要大人幫手印出黎先可以做,屋企有人幫手就當然冇問題,但要番工就唔係咁講,仲要即日交埋係未強人所難

水晶宮

畀面勳章

karenlyk 發表於 20-8-23 05:20
其實學校要求好合理。
1。zoom 跟學校時間表,同平時返學一樣,只係上課地點唔同,一條link就入到,有幾難 ...

我贊同你

根本無一個方案可以pleased到所有人

zoom我覺得係最好方法(暑假前我哋小學係睇video,唔掂㗎,完全無曬返學的discipline,hea住睇。所以開學我哋zoom我都好贊成)

至於校服,我覺得係等學生認真看待呢件事,唔好以為zoom就可以求其

printer,其實真係可以好平,細又有大又有,加上小朋友愈大,日後只會更加需要,早買絕對好過遲買。而家唔買,遲早要買

不過,我認同樓主小朋友只係小一,如果一開學就由早上到晚,真係有d harsh。

btw如果家長覺得handle唔到,真係要同老師傾下,睇吓可唔可以有權宜方法,我相信老師唔會夾埋嚟的

男爵府

大家有冇留意,暑假前教育局唔返得學叫「停課不停學」,而家暑假後係叫做「復課,但不可以面授」,站在學校立場,兩者是有分別的,所以學校比較緊張出席率,因為學校已經復課,如果學生唔返學一段時間,學校係要向教育局報告的,所以一定要有一啲措施確保學生有上學,同埋了解學生因咩事唔上學!

珍珠宮

我嚟緊都唔知點算,好驚連工都返唔倒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

疫情之下無辦法, 始終任何方法都唔會完美.

首頁

尾頁

跳至