自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

wln 發表於 20-8-23 02:38
媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。
姐夫今次好堅決,但我心裡有 ...

我老公有對好朋友夫婦,男的眼有事、女的腳行動不靈活,但甘多年男都無停過工作(吾想加重仔女負擔),女的幾吾方便都每日由九龍入新界幫個女湊仔(女吾搵得多,幫女省工人錢),個女會帶佢哋出去食下飯、去下旅行,大家都對大家不錯。
我也不想談政治。
前幾個月放寛時同佢哋全家飲茶,女婿第一句就講會移民去台灣,因為最平又近,要見兩老坐個零鐘頭飛機就得,兩老一句聲都無出(我知佢哋好吾捨得女、女婿,特別係孫)。
我問佢地移去台灣為咩?搵吾搵到食?仔女讀書吾比香港輕鬆。佢哋答吾出。另一對親情只留俾仔女。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。

如果父母身體健康咪過下去揾你家姐,你家姐又返下嚟,咁以前嘅嘢都係嫁雞隨雞,以前大把人都偷渡嚟香港,咪又係老人家在大陸,依家有視像通話已好好多

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

子女結咗婚其實就係第二個家庭,因為仔女會大,有自己人生。

其實係香港地方細,先集中一齊。好似中國、日本、歐洲,好多子女未結婚已經去唔同地區打工,一年可能只返娘家1,2次。

我個時由男家搬出黎住,都受盡千夫所指,千古罪人咁,你家姐做依個決定都唔係易事。

移民唔緊要,最好每年都返香港見下面,樓主孝順都可以多陪你父母。

公爵府

如果你媽得家姐一個獨身女
就甘走左去
未必承受到
上一代為左我地付出甘多
我就唔捨得離開父母,放下香港一切走去做二等公民

唔覺得香港差到唔走唔得
為下一代大可比小朋友出國讀書
我身邊都有人加拿大留學都番來香港搵食
始終都係香港多機會

大宅

有親戚因為坐移民監,阿媽喺香港生癌都唔可以返嚟睇佢,到臨死前一刻才飛返嚟見一面

公爵府

k_wong7 發表於 20-8-23 07:44
無錯,好多家長都話為左仔女,為左下一代,但佢地有無問過仔女,問過下一代想唔想走?當年97問題,好多人 ...

97時我仲讀緊書,真係好多人走
移民潮
我有朋友3兄妹個時比爸爸送晒出國讀書,媽陪埋過去,全部畢業後3個都係番香港發展
幾好搵,個個都有層樓

侯爵府

走都冇辦法, 大家有自己的選擇
去到多D FACE TIME啦, 唔好去到就唔記得香港仲有父母响度就OK了
而家比以前好好多, 科技拉近晒大家的距離,
又日日响GROUP傾計, 感覺似响香港只係冇出嚟見咁
以前靠打超貴IDD, 移民真係見唔到的了

大宅

回覆樓主:

其實仔女大左就有自己嘅世界,唔應該為左「盡孝」而放棄自己想過嘅生活。做父母嘅都應該揾到自己嘅生活,唔好太依賴仔女,都仔大女大lor, 咪自己過返啲自由嘅生活law。 最緊要身體健康,咁就無問題。

子爵府

既然你姐夫決定,你家姐又無異意,為仔女又唔係係自私想法,你應該希望佢地新生活愉快安好。同埋,又唔係唔可以回港,team break 咪帶埋個女返黎住同婆婆住番幾個月,陪吓佢囉。

至於父母,你要俾多少少時間陪佢哋,由其是開頭一段時。再者,都要鼓勵佢地搞多交朋友,多啲社交活動。

水晶宮

k_wong7 發表於 20-8-23 07:44
無錯,好多家長都話為左仔女,為左下一代,但佢地有無問過仔女,問過下一代想唔想走?當年97問題,好多人 ...

講得好,我都有好多朋友回流了。什至有一位朋友而家北上發展

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

97年家姐移民,我哋送機時爸爸躲在一角流淚,我係第一次亦係唯一次見到爸爸喊。其實冇話冇邊個唔得,總會適應到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔可以阻擋人地既人生既,唯有祝福咋。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

sisilee321 發表於 20-8-23 09:31
其實中方同西方對代子女真係好唔同......中方慣左一大家人,老左有仔女睇

西方子女好快獨立,老左有老人院 ...

對,香港老人家退休後如果冇乜積蓄,又長命,又有少病痛,生活日子比較難過
中國人思想觀念比較難改,
如果向好方面諗,就唔驶咁煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔捨得一定會,不過時間可以幫助到,慢慢會慣!我覺得唔應該怪任何人(移民決定),已經成家,當然以自己家庭放首位!我同我家人都分隔兩地,一年見幾次,但日日whatapps,一樣關係緊密!當然我唔能夠親力親為照顧父母,要靠其他家人!

子爵府

awah112 發表於 20-8-23 03:16
好多家長移民都係為咗仔女,既然係姐夫決定,點解唔係嬲姐夫?

應該要嬲係破壞香港個班無良知的人。

珍珠宮

awah112 發表於 20-8-23 03:16
好多家長移民都係為咗仔女,既然係姐夫決定,點解唔係嬲姐夫?

姐夫不用給樓主父母養老,但是姐姐走了責任(出力方面)就樓主一人承擔了。

珍珠宮

如果係堅決都無辦法,依家勸佢佢未必會聽,未試過唔心息,移民後就會明白到底適不適合自己一家生活

珍珠宮

回覆樓主:

實際些,樓主叫姐姐不出力也要出錢。

伯爵府

BK Milk勳章

坦白講各個家庭有自己計劃,有乜好嬲?
依家科技進步咗去到遠一遠都可以視象,可能分分鐘因為記掛住仲親厚

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-8-23 02:45
我大家姐都係我老爸的心頭肉,但佢嫁左個英國人,嫁雞隨雞.... 每次佢返英國,我都心酸見老爸流淚,因為可 ...

首頁
12345...14

尾頁

跳至