自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

wln 發表於 20-8-23 02:38
媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。
姐夫今次好堅決,但我心裡有 ...

移民呢個問題都傷到好多老父母的心,離鄉別井

子爵府

okgoodla 發表於 20-8-23 12:15
現實中, 移左民嗰啲好多都力吾出(因(emoji)在香港) 錢都吾出㗎

到時樓主同佢家姐就講錢失感 ...

係呀,佢會話生活開支貴,返工辛苦

子爵府

okgoodla 發表於 20-8-23 12:17
加拿大咁保障員工, 話吾夠假期, 三四年都吾番香港探年邁父母, 我真係吾信! 佢哋講出嚟以為人地無知!: ...

佢去camping ,享受野外生活又有假期,真有趣

子爵府

okgoodla 發表於 20-8-23 12:17
加拿大咁保障員工, 話吾夠假期, 三四年都吾番香港探年邁父母, 我真係吾信! 佢哋講出嚟以為人地無知!: ...

2006年政府派六千元,佢一家有回港

別墅

回覆樓主:

茅盾文學獎得主周大新最近出版最新長篇小說《天黑得很慢》,敏感關切老齡化社會龐大人群的涌動,以及他們複雜隱曲的心境。

有情天地好書分享: 天黑得很慢
https://youtu.be/GfGiTHlraRs

長者面對人生最後時光的困難和應有的心態,的確仔大仔世界,現在一代亦不比以前,中年將步入老年的人,都要明白同習慣要再次面對孤獨,仔女社會並不一定對你事事時時關心,放下身段放鬆心情,面對天黑之前的最後時光,自己過得快樂就夠了!

象牙宮

回覆樓主:

咁追求自己想過生活無問題呀!唔通下下要顧人地咩! 現今科技發達,可以成日視象見,再唔係大家都每年飛1次,咪見到面囉! 調返轉如果跟埋移民,老人家又要適應環境唔容易,又會唔會諗個媽媽掉低你呢?為下一代而離開好正常架,幾十年前大把人去外國搵錢咪又係咁

侯爵府

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-8-23 12:19
佢去camping ,享受野外生活又有假期,真有趣

我男家都有個係咁, 我好了解! 去巴拿馬旅行有時間、 去cruise 2星期有時間, 就係飛回香港探父母嗰時就話公司安排人手有問題! 喂, 你做bank 啫又吾係高級喎, 兩年都儲吾夠假? 咪當其他人白痴啦!

算, 佢都幾十歲人做得出, 我老公都癈事出聲!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Celine524 發表於 20-8-23 12:20
2006年政府派六千元,佢一家有回港

今次派一萬蚊喎,咁佢應該即刻仆返嚟

子爵府

2024年龍年勳章

breadcheung 發表於 20-8-23 12:15
你話你地住得好近又可以每星期見幾日,會唔會你姐夫吃不消所以要移民呀?
...

所以咪覺好佢自私囉
當年我家姐照顧得佢媽媽好好
重一齊住。
現在,就冇得調返轉諗
Life must go on

男爵府

我們就是放不下老人家才不考慮移民

用戶要求終止服務

牛年勳章

我唔認為你姐夫自私,佢決定帶一家大細移民,一定有佢原因,可能你唔認同,唔等於佢有問題。有無遺憾要幾大年後先可以知,唔通為咗可能嘅遺憾阻礙今日嘅決定?
我嘅兄弟姊妹感情好好,其中一個係媽媽心頭肉,佢決定移民嘅時候,除咗唔捨得,全家人無怪過,無嬲過佢。因為愛,所以希望佢可以過佢喜歡嘅生活。疫情的確阻礙咗佢返嚟探父母嘅行程,當疫情受控,佢一定盡快返嚟探望。我其他兄弟姊妹亦都移民咗,得返我喺香港,不過佢地打電話比爸爸媽媽,一定多過我。有時,我地都會約埋一齊去旅行,唔係香港,又唔係佢地住嘅城市。交通方便,科技發達,無礙感情交流。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

向好方面諗,你父母仲有你呢個孝順女,已經比得獨子獨女但移民左嘅老人家幸福

男爵府

我同事年0唔細,同佢男朋友好多年,長期分隔香港加拿大,
我理解唔到,
點解唔結婚又分隔2地。

伯爵府

好媽媽勳章

大笨鐘 發表於 20-8-23 12:28
我唔認為你姐夫自私,佢決定帶一家大細移民,一定有佢原因,可能你唔認同,唔等於佢有問題。有無遺憾要幾大 ...

說得很有理道

侯爵府

回覆樓主:

如果我有仔女, 我同老公都好大機會移居去加拿大, 因為老公是加籍, 真心怕左班黃人!
但我地兩個阿媽還在香港, 雖然不捨

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JFNL 發表於 20-8-23 12:27
我們就是放不下老人家才不考慮移民

近排都好多人問我會唔會移民?如果要移民, 30年前我畢業嘅時候已經可以留低唔返嚟,係呢個時候我爸爸需要我照顧, 唔好講移民,就算我想入院做一個手術,唔係迫切我都仲拖住,下星期我都要帶我老竇去抽血,之後又去腎科複診,我老爸信唔過工人唔俾佢推輪椅㗎,我唔陪佢唔通靠我媽咪?一陣打孖碌喺度,我咪要照顧多一個?太捉蟲了

子爵府

麟媽媽 發表於 20-8-23 12:24
今次派一萬蚊喎,咁佢應該即刻仆返嚟

會呀,免費旅行有著數一定到

伯爵府

虎到金來勳章

老翻太太 發表於 20-8-23 11:14
好多人覺得去外國生活,培養仔女一口流利英語,變成一個竹升仔/妹就代表成功,就等於比最好嘅仔女,真係好 ...

其實人各有志,為未來打算係無可厚非,但個理由係為仔女好,呢個理由就。。。除非仔女非常樂意,什至有要求,否則,正如樓上有人講,移民係點,有無遺憾,要幾年先知,咁同一道理,留係香港係米唔好都要以後先知啦,但香港係米唔好?仔女既父母都係香港大,有幾唔好,心照啦,係米?

又講返樓主case, 咁姐夫可以用為仔女好的理由移民,咁點解家姐唔可以用為父母好既理由留低?所以,只係我個人覺得,乜野理由,都只係一個籍口要離開。

公爵府

麟媽媽 發表於 20-8-23 12:33
近排都好多人問我會唔會移民?如果要移民, 30年前我畢業嘅時候已經可以留低唔返嚟,係呢個時候我爸爸需要 ...

我覺得係人價值觀問題
你照顧爸爸會唔會感覺係負累

大宅

我都係來緊移民英國,一來想小朋友讀書讀得開心啲,二來先生糸英籍華人,糸果邊出世果邊大,所以佢覺得返去開心啲
但我又係有d放唔低父母,雖然佢哋住廈門,一年都糸返几次香港,但佢哋成日話唔捨得(好錫我)
所以我哋會儘量一年返來一次,佢哋又可以去下英國(佢哋總好後生未到60歲)

首頁
45678...14

尾頁

跳至