自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

九月一日開學,兩個仔唔同學校都要網上教學,屋企唔夠電腦用。老公平時都已經係佛系,佢就係公司攞左部ipad 返來就算,用的軟件我又未裝過,自己電腦又唔叻,佢一句"你自己攪"就咩都我自己整,我覺得好大壓力啊!溫書又係我、交費、去學校攞野又係我,咩都我做,我都要返工架,好想喊

子爵府

回覆樓主:

比小朋友自己裝啦,佢地識裝識用架啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

一人之下 發表於 20-8-24 19:04
九月一日開學,兩個仔唔同學校都要網上教學,屋企唔夠電腦用。老公平時都已經係佛系,佢就係公司攞左部ipad ...

試吓拎部ipad去學校,叫老師攪,睇吓得唔得,加油(emoji)(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章

算啦,男人九成九係咁,以為仲係上世紀男人返工女人就個個家庭主婦,忘記呢個世代男女都要返工。

唔好咁擔心,一般d meeting software好易搞,應該裝完就基本上用得。

大宅

唔使俾面我,兜野「升」巴你老公啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

學校唔係用zoom上咩?
係ipad download Zoom咪得囉
Password 果d多數係學校eclass到會搵到

大宅

九月一日開學,兩個仔唔同學校都要網上教學,屋企唔夠電腦用。老公平時都已經係佛系,佢就係公司攞左部ipad ...

學校是否用zoom?是的就在app store下載就得,下載完入去超簡單。如果唔係,可以上來問問,識得盡量幫你的。我都唔叻科技野,老公又忙返工,我都是四圍問下學校其他家長,問下、學下就識,原來好簡單的,做媽的一定得,加油(emoji)

侯爵府

c.vieri 發表於 20-8-24 19:09
學校唔係用zoom上咩?
係ipad download Zoom咪得囉
Password 果d多數係學校eclass到會搵到

唔係,用school team

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

一人之下 發表於 20-8-24 19:11
唔係,用school team

真係唔識就打返學校問下,學校應該會知點教家長點做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你叫佢幫手攪丫嘛
有咩要求/幫助要直接同另一半講

子爵府

努力學下,唔會好難,我阿sir60歲都識搞zoom仲畫電腦圖上堂,唔好驚,要跟上時代

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

由年頭停課開始,我兩小朋友都係不同小學,各自各一部iPad上堂,其實小朋友對電子野好快就上手,可以放手比佢地摸索下啦。我都係一腳踢教小朋友,相信好多媽媽都係辛苦吃力。
再有問題,可以直接contact學校,相信教職員會可以幫到。之前我仔女各自的學校都會有老師聯絡家長問下有無遇到咩難題之類,所以不用太擔心

侯爵府

D..D 發表於 20-8-24 19:17
你叫佢幫手攪丫嘛
有咩要求/幫助要直接同另一半講

我有叫,佢話好攰無精神。晚晚睇波睇下天光,梗無精神啦

男爵府

真係搞唔掂就搵學校IT支援啦,佢哋應該會有老師或職員幫忙set好部機先比小朋友上堂

大宅

回覆樓主:

我學校都係school teams,首先學校會提供一個login同一個pw 比你,你再上網揾school teams 網站,一入就會係你嗰班嘅日程,唔好唔開心有咩打返學校一定幫到你

大宅

回覆樓主:

爸爸俾你縱慣左啫,你試下搵個機會放自己假,去住下酒店又好,返外家住2,3日又好,take個break,對自己好d,等佢可以湊下仔,唔好乜都靠哂你

琥珀宮

攞返學校叫it幫你攪嘛,我仔間學校係咁講

侯爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-8-24 19:21
由年頭停課開始,我兩小朋友都係不同小學,各自各一部iPad上堂,其實小朋友對電子野好快就上手,可以放手比 ...

多謝你,我會比佢地試下。

珍珠宮

乜你老公甘既

大宅

搞唔掂, 就打電話返學校問. 電話傾唔得, 就親身帶埋ipad返學校一次.

學校有it員工, 佢哋會教你同你個小朋友點用.

加油

首頁

尾頁

跳至