自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Valais 發表於 20-8-25 12:49
聽講女朋友大過個男人,結過婚有小朋友。佢地兩個係想搵個伴終老。

老實講,果個係前夫,就算佢搵個男人,你朋友都管唔到,而家講人地新女友條件點唔好,只係安慰自已,但睇真d, 個男人揀個條件唔好嘅都唔要自已,仲唔清醒走人?咪俾人睇唔起,更加唔好喺小朋友面前令自已抬唔起頭,"重新做人"啦,放生自已。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

茶木 發表於 20-8-25 13:08
識新男朋友要有好條件,人老珠黃點識呀

你朋友好大年紀?其實咩年紀都可以識朋友,未必一定要立即發展,但人總要向前看,擴濶社交圈子,增值自己,唔好成日望住件已經唔係你嘅嘢

伯爵府

mother904 發表於 20-8-25 13:06
如果一早知自己冇能力獨立,又何必離婚?而家名不正、言不順,佢憑咩去管前夫的感情生活?把口話為左小朋友 ...

你又啱wor!

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

茶木 發表於 20-8-25 13:08
識新男朋友要有好條件,人老珠黃點識呀

冇錯,真係人老珠黃~
仲要帶住兩個小朋友。

伯爵府

clyl03 發表於 20-8-25 13:17
你朋友好大年紀?其實咩年紀都可以識朋友,未必一定要立即發展,但人總要向前看,擴濶社交圈子,增值自己 ...

4x

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 20-8-25 13:06
如果一早知自己冇能力獨立,又何必離婚?而家名不正、言不順,佢憑咩去管前夫的感情生活?把口話為左小朋友 ...

唉~ 唔離都離咗~
冇計

侯爵府

曾經聽人講過,有部份香港人婚姻為左共同分擔生活開支,感情基礎薄弱難保持。

水晶宮

佢新女朋友結過婚?又有小朋友都吸引到佢老公!反而自己曾逝言終生廝守的女人!背信棄義!仲留戀來幹什麽!好卑視呢種男人!一段婚姻!除咗愛情仲有感情同恩情!貪新忘舊。。忘情負愛。。學劉德華首歌噉講。。你娶咗佢就要愛佢。你唔愛佢為乜要娶佢?無論男女方!不要也罷!苦了下一代!

子爵府

虎到金來勳章

Valais 發表於 20-8-25 12:10
頭先,朋友喊住打比我。話佢同佢前夫嘈。我話都過去啦。嘈來仲乜呀?

因為朋友經濟有問題,仲同前夫一齊住 ...

已分開, 憑什麼去管前夫識女朋友
放生大家。

小朋友唔係低智, 佢2個嘈交小朋友點會唔知,唔好用小朋友做藉口。為小朋友好但又嘈交

伯爵府

tutik 發表於 20-8-25 13:27
曾經聽人講過,有郭部乒份香港人婚姻為左共同分擔生活開支。

朋友就係咁⋯⋯

珍珠宮

Valais 發表於 20-8-25 13:24
唉~ 唔離都離咗~
冇計

間屋係租定男方嘅?小朋友撫養權同財產贍養費點判反而係關鍵如果佢真心放低祇會當對方係同屋主,根本懶得理前夫嘅感情瓜葛
香港地祇要有錢有樓帶住幾多個小朋友一樣可以搵到第二春

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-25 12:55
如果佢第一身上黎問,呢d唔會講出口啦

第一身上來問唔係更加應該講出口?

子爵府

Valais 發表於 20-8-25 13:44
朋友就係咁⋯⋯

佢無工作能力?

伯爵府

Winnie_1210 發表於 20-8-25 13:45
間屋係租定男方嘅?小朋友撫養權同財產贍養費點判反而係關鍵如果佢真心放低祇會當對方係同屋主 ...

男人有錢有樓有事業, 4x歲可以識到2x女仔再結婚

如果掉轉女人搵第二春就唔易

伯爵府

茶木 發表於 20-8-25 13:50
男人有錢有樓有事業, 4x歲可以識到2x女仔再結婚

如果掉轉女人搵第二春就唔易

中呀~

我身邊有幾個女性朋友,4頭至4尾,想搵個可以分擔既同伴都搵唔到~

我自己感受都好深~

大宅

已經離婚,就算而家係一齊住,都已經唔係完整的家,你朋友太執著,早D 放手,對大家都好D

珍珠宮

Valais 發表於 20-8-25 12:10
頭先,朋友喊住打比我。話佢同佢前夫嘈。我話都過去啦。嘈來仲乜呀?

因為朋友經濟有問題,仲同前夫一齊住 ...
係我就一早帶小朋友走啦...你朋友....唉..唔識講...人地都有條女,仲理得你兩母子咩...傻傻地...
分分鐘,帶埋條女入屋,反正你朋友己離婚了...男人己唔愛你朋友了...為咩?

大宅

moma1023 發表於 20-8-25 13:07
真係錫小朋友就應該學會獨立照顧小朋友,點可能仲寄望逝去左嘅感情?
唔想小朋友在單家庭及後母照顧吧?!

伯爵府

Valais 發表於 20-8-25 13:53
中呀~

我身邊有幾個女性朋友,4頭至4尾,想搵個可以分擔既同伴都搵唔到~

我識人都係咁,40頭老公有小三,離婚後至今都仲係單身

佢已經好主動識男人, 都無

有時無錢開飯要問我借, 我見到佢都慘

伯爵府

茶木 發表於 20-8-25 13:58
我識人都係咁,40頭老公有小三,離婚後至今都仲係單身

佢已經好主動識男人, 都無

我相信緣份天注定,但有限時間。
如果錯過咗相識時間,就唔會有機會相識。

有時唔係女人想咁犯賤,而係⋯ 唉~

首頁

尾頁

跳至