自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

粉紅天空 發表於 20-8-26 07:34
其實都唔知算唔算有好轉呢
因每星期d藥方都唔同
有次食完個樣無咁耐

咁你記低冇咁累同埋少咗白頭髮果次,再話比醫師知呢兩次最見效嘛

珊瑚宮

粉紅天空 發表於 20-8-26 11:44
係呀!我買supplement食,次次食一星期到就病!好慘

我差到連coffee 果d BB級既運動都做唔到,要再搵下先 ...

去搵d老人運動片, 拉筋片睇, 較溫和
曬太陽唔需要中午時間曬, 早d起身 ,太陽無咁猛, 又可以吸吓新鮮空氣, 又無咁熱,應該人都少好多。
老實, 我經常會曬太陽, 冬天連防曬都無用, 都無出過至斑。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Pan_fong 發表於 20-8-26 09:34
回覆 mariefish 的帖子

請問怎解看中醫的? 我有齊你們所說的情況, 中醫+西醫都看幾十個,基本上所有醫生話 ...

怎解看中醫?《— 睇唔明

咁各人情況唔同
我見樓主話脾虛,即胃病啦,咁食西藥都得,只係常會翻發,如果去睇中醫調好了,自然就訓得好啲,咁先可以有氣力做運動
當然要注意飲食啦,咩病都好都係要注意飲食先

珍珠宮

cbeyond 發表於 20-8-26 11:56
曬太陽唔需要中午時間曬, 早d起身 ,太陽無咁猛, 又可以吸吓新鮮 ...

聽聞話朝早的太陽會無咁傷
無咁易出斑

請問你做咗運動幾耐至改善到健康
其實我自己都係呢2個月先開始做
主力想改善腸胃
雖然而家個人無咁易攰
但感覺個腸胃變返正常都仲要一段時間咁

大宅

我同你情況差唔多,朝早訓醒係床到,好似張床會轉甘,都係轉左好多個中醫,呢幾日又轉左個中醫,好似冇甘暈啦⋯⋯次次我又係冇恒心,睇兩睇覺得好D我又冇去睇,跟住又返發...沒完沒了

男爵府

lilyyoyo 發表於 20-8-26 12:30
我同你情況差唔多,朝早訓醒係床到,好似張床會轉甘,都係轉左好多個中醫,呢幾日又轉左個中醫,好似冇甘暈 ...

你會唔會係耳石症或者耳發炎?
我舊年有晚轉身突然暈同嘔成晚,睇過幾個西醫話耳水不平衡,食極都暈同嘔,最後睇耳鼻喉check話係以前感冒菌入耳,再食藥抖左個幾星期。前後暈左一個月,之後就演變成血氣虛

男爵府

cbeyond 發表於 20-8-26 11:56
曬太陽唔需要中午時間曬, 早d起身 ,太陽無咁猛, 又可以吸吓新鮮 ...

你應該是天生唔出斑的了
我家族都係斑斑人,就算坐係屋企都會出斑,唯有認命

好!我跟住d老人片試下先

別墅

回覆 粉紅天空 的帖子

我之前都同你一樣,成日唔夠氣,經期好痛,成日頭暈頭痛。成日失眠,瞓醒好似冇瞓過咁,仲會經常腰酸背痛。我都係30幾歲。後來朋友介紹咗一隻好好嘅保健產品,我熄咗1段時間,已經好咗好多。依家每日都好精神,兩次嚟經期都冇痛

大宅

回覆 粉紅天空 的帖子

你說得好準呀.以前我右耳好似貫左水,開音樂大聲d,右耳有回音,我不知咩事,都無別留意.
現在吐左大量痰後,耳的問題解決左,整個人都輕鬆左.

男爵府

Racstep 發表於 20-8-26 13:12
回覆 粉紅天空 的帖子

我之前都同你一樣,成日唔夠氣,經期好痛,成日頭暈頭痛。成日失眠,瞓醒好似冇瞓過 ...

係咩呢?不過我次次試親都會病

男爵府

Pan_fong 發表於 20-8-26 13:46
回覆 粉紅天空 的帖子

你說得好準呀.以前我右耳好似貫左水,開音樂大聲d,右耳有回音,我不知咩事,都無 ...

真係一個器官都影響好大

侯爵府

回覆 Taitaimui 的帖子

你生咗幾多個呀?
我有個教會姊妹好似我咁嘅身子 生咗一個都畀個中醫師話佢:咁嘅 體質 應該一個都唔好生!

唉我聽佢咁樣形容
我才如夢初醒
當初自己夢想係生三個
畀我如願
但係呢兩年至發覺自己身子唔係好應付到
我32歲生埋老三
之後呢五年都係冇覺好瞓
過咗三十五歲問題就陸續浮現

侯爵府

回覆 粉紅天空 的帖子

睡眠問題我都面對緊啊我冇你咁早上床
好多時都過咗半夜

之前幾年慣咗畀兩個女輪住嘈醒我
我成日都係 兩個鐘兩個鐘咁
斷斷續續地瞓
加埋可能都係得六個鐘

而家 老三都就快五歲 好少半夜起床喇
但我自己唔知搞乜就硬係 成晚扎醒去廁所
通常都醒兩次

子爵府

粉紅天空 發表於 20-8-26 10:33
因為時間關係,我而家睇緊博愛醫院既中醫醫療車咋!

之前睇過中大,好貴,同埋只係主力搞我血氣虛,無咩 ...

試吓廣華醫院中藥部,可以揀藥粉或者自己煲,唔太貴

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆樓主:

試下再轉其他中醫。夾既可能3-7日已明顯有效。我中醫開補中益氣湯再加其他中葯,都係葯粉,食左覺得有效,有氣力好多。主因夜訓,壓力大,香港女人特徵

侯爵府

粉紅天空 發表於 20-8-25 18:50
30零歲,身體差到一個點

脾胃虛,脾胃差,腎虛,血氣虛

有冇好眼訓?

洋房

回覆樓主:

我都係氣血虛,脾又虛,又易上火,都唔知點搞,成日睇啲補健產品想試又驚燥,之前問過有個叫曉峰古潮啲產品想試,但又好似無人食過,依家都唔知點搞

男爵府

ohmygosh 發表於 20-8-26 13:53
回覆 Taitaimui 的帖子

你生咗幾多個呀?

我未生,
個中醫話我咁既身體,如果陀b 會好重負擔

男爵府

applejuicebbchi 發表於 20-8-26 16:28
試下再轉其他中醫。夾既可能3-7日已明顯有效。我中醫開補中益氣湯再加其他中葯,都係葯粉,食左覺得有效, ...

你就好!
請問你藥粉係邊隻牌子?

首頁
34567...8

尾頁

跳至