家庭理財

跳至
[金融投資] 941  

首頁
12345...23

尾頁

大宅

2021勳章

大家會唔會為了收息而買941?

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

不止收息,高息、公用股、5G股、大到不能倒、可攻可守,都是可買入原因。

男爵府

2021勳章

其實941既股息絕對唔吸引,十年來幾乎係冇增長過,只係穩定地去維持派息,撞岩你買入價較低,息率就會高D,反之,有時可能係收完息蝕番價。反觀騰訊,派息既增長比對於941,係可以用驚人黎形容。

941同匯豐一樣,曾經有過每股140蚊既輝煌成績。941有個相當好既情況,就係坐擁大量現金,但同時又產生出一個問題,就係如何處理過多既現金?早幾年就曾經試過借錢比其他國企,呢D行為係會令市場擔心,亦係不務正業,同時又暗示出對資金運用既無能為力,結果就係,股價只能夠浮浮沉沉,中線同長線投資黎講都唔係最佳選擇,反而如果認為自己熟悉佢既股價走勢,肯一年出入幾次再加埋收息,咁就可以考慮,如果死坐等收息就差D,因為941好難有一個不斷創新高既憧憬。

PS:可以幻想一個情況,假設買左隻股票,萬一要坐,你會係期望會坐到創新高,定係坐到返家鄉?買股票如果成日都只係望坐到返家鄉,咁不如做定期仲好啦。

大宅

2021勳章

ar_mak 發表於 20-8-26 02:02
其實941既股息絕對唔吸引,十年來幾乎係冇增長過,只係穩定地去維持派息,撞岩你買入價較低,息率就會高 ...

多謝你詳細的分析!
我都怕收完息蝕番價,我見聽日除淨,只是諗住除淨前買,之後就賣左佢,但佢最近的股價浮浮沈沈....

大宅

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-8-26 08:05
多謝你詳細的分析!
我都怕收完息蝕番價,我見聽日除淨,只是諗住除淨前買,之後就賣左佢,但佢最近的股價 ...

今次每手有$765利息

子爵府

多謝你詳細的分析!
我都怕收完息蝕番價,我見聽日除淨,只是諗住除淨前買,之後就賣左佢,但佢最近的股價 ...

除淨後,股息會從股價扣返!

男爵府

2021勳章

多謝你詳細的分析!

咁我誤會左你既意思了,我以為你係作中長線既收息部署。如果按照你既想法,之後長實又派息,新地又派息,太古又派息。。。咁你咪可以隻隻都以同樣方式去操作,收齊咁多隻股票既股息?

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

ar_mak 發表於 20-8-26 02:02
其實941既股息絕對唔吸引,十年來幾乎係冇增長過,只係穩定地去維持派息,撞岩你買入價較低,息率就會高 ...

收息可能是一些人嘅杯茶,收息股大概有公用股(電、煤、)、內銀、港銀、REIT、公路等,今年股價都受到重創,不知你心中理想收息股是什麼?願聞其詳。

當然十年、十幾年前我不會當941係收息股,正如700近5年派息增幅相當好,我都不會當佢收息股咁買。

男爵府

2021勳章

syyysc 發表於 20-8-26 12:34
收息可能是一些人嘅杯茶,收息股大概有公用股(電、煤、)、內銀、港銀、REIT、公路等,今年股價都受到重創 ...
除非係判斷到公司未來將會增加派息,否則目前既高息好可能只係因為現在價殘。如果以我對收息既理解和標準,首先買股票不是夾份儲蓄,我係希望公司能夠將錢產生價值,而唔係定期去派番比我,故此派息比率最好係30%左右。而能夠長期穩定地增加派息,則是用來驗證公司條數係真數。

幾個月前有網友都有問類似問題,我既意見係騰訊,創科,安踏,因為我既要求就係,派息要按年增加,而股價要有能力不斷去破頂既股票,直至情況消失先會沽貨。買價殘但冇前景既股票,其實最後都係只能以收息去作為安慰。

另外一個可行既方法,就係找出兩隻股價經常會出現背馳既股票進行買賣。2015年果時我搵到中移動同埋偉易達,共通點係兩隻都肯派息,高果隻沽,換低果隻,連續交錯運作幾年,效果係好過死坐一隻,或者係每隻各買一半。所以如果選擇單坐941收息,萬一好彩,一年內股價上升+收息有20%進行帳,呢D情況我好肯定自己係會沽貨,因為好可能1年已經搵左4年既息,而又冇睇好既地方係會長升大升,仲唔走仲等咩?除非真係單腳得一隻股票買得,冇其他選擇,但呢個只係做功課既問題,根本日日都會有好野買,問題只係買到定係買唔到。

PS:問題唔係941,而係點樣好好利用佢既股價上落區間,選擇死坐就一定蝕比騰訊呢類股票,因為騰訊個市場係無限大,但941再大既市場都係有限,唔通941可以攪金融,辦教育,起基建,或者賣奶粉???買完唔理既話,我會高追700放心過係低買941。

男爵府

2021勳章

樓主果個問題,經修正後我既理解就係,佢想搏果7百幾蚊一手既息,而去持貨一日。呢個方法到底係得定唔得呢?後話~

大宅

2021勳章

ar_mak 發表於 20-8-26 14:19
樓主果個問題,經修正後我既理解就係,佢想搏果7百幾蚊一手既息,而去持貨一日。呢個方法到底係得定唔得呢 ...

其實我覺得941現價買入的話,除淨左,跌到去56-57就會有支持,諗緊博唔博好

男爵府

2021勳章 睛靈勳章

loveyou3000 發表於 20-8-26 15:31
其實我覺得941現價買入的話,除淨左,跌到去56-57就會有支持,諗緊博唔博好
...

今日搏唔過, 8月初已經炒除淨, "除淨後, 股息會從股價扣返!" 條數一樣

男爵府

2021勳章

loveyou3000 發表於 20-8-26 15:31
...
如果你已經有哂計劃,我認為都係要落手去執行。一蚊搏一蚊,穿55蚊就證明你睇錯左,立即止蝕走人,玩過第二鋪。始終最緊要係肯認輸,唔好死坐。

攪得幾次,你買同賣既位置就會準好多。

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

ar_mak 發表於 20-8-26 14:15
除非係判斷到公司未來將會增加派息,否則目前既高息好可能只係因為現在價殘。如果以我對收息既理解和標準, ...

其實高追咗700都有令人睡不着嘅時候,如2018年3月$470到11月$270。 不是個個股民好似你咁有研究,咁有信心。

另外700又係操控恆指嘅工具。一日可上落幾個%,一定嚇親收息族。

其實我近幾年買得941,都當佢係公用股咁買,股價有區間升跌及收息,一年揾返十幾%不難。又不至悶到可棄于不理。

男爵府

2021勳章 睛靈勳章

syyysc 發表於 20-8-26 16:55
其實高追咗700都有令人睡不着嘅時候,如2018年3月$470到11月$270。 不是個個股民好似你咁有研究,咁有信 ...

我多次買941都冇收過息, 好像17年8月派特別息, 除淨前炒高, 係除淨前沽左, 即賺

之後$73, $61 都買賣過, 炒波幅賺價就沽, 冇長揸收息, 今年3月下跌到$45都未買賣過

大宅

"其實我近幾年買得941,都當佢係公用股咁買,股價有區間升跌及收息,一年揾返十幾%不難。又不至悶到可棄于不理。"

買賣要很頻繁嗎?
還是用期權呢?

男爵府

2021勳章

syyysc 發表於 20-8-26 一16:55
其實高追咗700都有令人睡不着嘅時候,如2018年3月$470到11月$270。 不是個個股民好似你咁有研究,咁有信 ...
而家我地係清楚地分析左2個情況,就係買邊隻股票,同埋點樣去持有一隻股票。正如你自己既例子,只要買得其法,買匯豐定中移動係一樣可行。始終買股票最後就係睇數字回報,做唔到條數就係自己問題,而唔係上市公司既問題。

PS:所以我係再之前對樓主既回應,就係建議唔好死坐等收息,要好似的士佬咁,勤力D去做多幾支旗。

PS:另外你提到700係2018年既情況,我意思就係要買到呢類復元能力高既股票,例如創科同安踏,都係今年跌左5成,但半年內已經有能力破項創上市新高,但反觀匯豐恆生中移動或者公用三寶都暫時未有呢個能力,於是我就索性不如咁諗,等成個板塊轉勢先再考慮買入揸長D,始終唔買住既損失只係收息,股價大升既周期似乎未到。或者我地將個問題重新整理,我地係咪應該在今日既經濟環境,以收息角度去作為選股原則?而呢個睇法係唔需要死跟唔轉,環境改變左我地又可以再轉想法。

男爵府

2021勳章

我個假設係,如果選股個原則錯左,往後成盤投資就會跟住錯哂。例子係,以收息角度選股,創科,安踏,騰訊呢D股票即係永世都唔使買,因為現價息率永遠都不吸引。再引申出來,就係收息思維限制左自己既投資創意,能夠選擇既範圍其實不多。畢竟我已經唔係講緊D二三線股,呢D股票係經常走入最活躍成交既20大既高市值股票。

kittykwok385    發表於 20-8-26 23:44

男爵府

2021勳章 睛靈勳章

現價$56.25 , 比昨天買平左$1.17

大宅

2021勳章

Anka 發表於 20-8-27 10:59
現價$56.25 , 比昨天買平左$1.17

我無買啊

首頁
12345...23

尾頁

跳至