自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SandyKL 發表於 20-8-26 17:23
唉…!我諗我係最後一代見證深圳,由寒酸轉繁盛。

強!! 好期待
放下自在

水晶宮

mizuho 發表於 20-8-26 19:20
唔好買公寓,走商用水、電,一般貴3倍,而且小房本,易買難放。
如果過了保修期,換咗唔好嘅物業公司,連 ...

我買嗰到都有本地人同其他省份嘅人買,最主要係公寓平啲啱筆直,水電都好平唔算貴,管理費3蚊一平好平,買嚟自住渡假冇諗住放,同埋如果幾十年後放賣 到時政策係點都冇人知,到時先諗啦

水晶宮

SandyKL 發表於 20-8-26 16:38
深圳絕對有機會取代香港。

https://youtu.be/cmy1Gv_G1D0

中山樓仔啲大堂都有入閘機,唔好話深圳,連二線城市都進步得好快

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

redhot 發表於 20-8-26 17:22
我係咪應該賣港樓買深圳樓?!
未必買得起, 南山啲樓好貴, 深圳北站附近都勁貴。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

之後深圳有6g
香港剛開始5g⋯⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

amazing 發表於 20-8-26 17:05

已經取代咗,除了金融

x 2

一些無腦黃屍仲要攬炒~

水晶宮

人哋咁易俾你買。人哋有規定唔似香港架。!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 20-8-26 17:27
買多層 不過深圳嘅市中心樓價拍住甚至超越過香港。

所以我買咗層係中山,目前仲係低窪價。 :fun ...

我上年年尾買,已經升咗

子爵府

syyysc 發表於 20-8-26 17:38
香港是動亂之都、遊行之都,點樣取代?

最慘係成為福利之都。招攬培育大量好逸惡勞兼唔感恩的人口!想唔退步都難。

禁止訪問

琥珀宮

ddkaka 發表於 20-8-26 20:22
中山樓仔啲大堂都有入閘機,唔好話深圳,連二線城市都進步得好快

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SandyKL 發表於 20-8-26 17:37
應咗果句「真的假不了,假的真不了」

我嘅信念世上冇一個十全十美嘅政制,民主亦唔見得一定係治國靈藥, ...

人民最重要就是、安居樂業~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

kitkitccc 發表於 20-8-26 20:33
之後深圳有6g
香港剛開始5g⋯⋯

華為正研發6G,10年後可用。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2453404/%E4%BB%BB%E6%AD%A3%E9%9D%9E%E7%A8%B1%E8%8F%AF%E7%82%BA%206G%20%E7%A0%94%E7%99%BC%E9%A0%98%E5%85%88%E4%B8%96%E7%95%8C%20%E9%A0%90%E8%A8%88%2010%20%E5%B9%B4%E5%BE%8C%E5%8F%AF%E6%8A%95%E5%85%A5%E4%BD%BF%E7%94%A8

琥珀宮

幸福花 發表於 20-8-26 20:42
人哋咁易俾你買。人哋有規定唔似香港架。!

內地房控係較香港嚴厲。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SandyKL 發表於 20-8-26 18:20
係,等我去瞭解吓先。

深圳廣納世界各地人才,最新有說法係東方汐谷,應該係一個城市能成功的方 ...

香港人材本來係佔盡地利! 可惜不惜福!
放下自在

象牙宮

SandyKL 發表於 20-8-26 20:58
華為正研發6G,10年後可用。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2453404/%E4%BB%BB%E6%AD%A3%E9%9 ...

好聰明! 賣5g, 再投資6g發展
放下自在

琥珀宮

ryan_mami 發表於 20-8-26 20:44
我上年年尾買,已經升咗

恭喜哂

琥珀宮

大力大力 發表於 20-8-26 20:57
人民最重要就是、安居樂業~

琥珀宮

cattz288 發表於 20-8-26 21:02
香港人材本來係佔盡地利! 可惜不惜福!

當中存在謀劃計算,成也蕭何,敗也蕭何!

琥珀宮

cattz288 發表於 20-8-26 21:03
好聰明! 賣5g, 再投資6g發展

近年,覺得中國終於從睡夢中醒來了。

首頁

尾頁

跳至