3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

我仔已經4歲,佢已經戒左夜片,即係成晚條學習褲仔都乾既,另一早痾出尿,由於我係媽媽,我湊多,佢要痾落馬桶度就唔識企係度痾,但叫做識坐落去痾。

日間我比厚身褲仔佢著(次次要洗既)反而日間唔知濕,無論大小便,次次痾左先同我講,問佢知唔知要痾落厠所,佢話知。叫佢唔好痾落褲仔度,佢都知

我啲朋友比好大壓力我,學校老師同我先生,家人都冇咁勵害,呢種壓力好辛苦。

提出過獎勵個仔,先前早上有尿已經有禮物送左啦,但日間未試過提出痾尿
亦未有屎落馬桶,所以未有再大既禮物比佢

係咪真係要罰佢?佢未身遲緩又有自弊譜系,會好大情緒,我係咪種佢,就算係,我都唔想,好無奈。

男爵府

開心吸收勳章

有冇每隔一個鐘問佢想唔想去廁所?

男爵府

2024年龍年勳章

俾我唔會罰,都係隔2個鐘問一問,扮番學要排隊去vv。加油呀!祝早日成功。點解朋友要俾壓力你呀,小朋友有快有慢

洋房

janede1314 發表於 20-8-29 19:21

有,但佢唔想痾,跟住係痾左先同我講

洋房

ilovemagao 發表於 20-8-30 00:24
俾我唔會罰,都係隔2個鐘問一問,扮番學要排隊去vv。加油呀!祝早日成功。點解朋友要俾壓力你呀,小朋友有 ...

我都讚成唔罰佢,朋友太激進,但為我好
我會努力,多謝

ilovemagao    發表於 20-8-31 23:45

男爵府

開心吸收勳章

姚詠珊 發表於 20-8-31 19:27
有,但佢唔想痾,跟住係痾左先同我講

在廁所痾一次獎勵小小零食,或者蓋章/ 貼紙,儲滿xx 個再有大禮物(佢想要嘅嘢)

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

罰無用,唔好再理朋友閒言閒語,去廁所係習慣外亦牽涉心理同生理發展,先試每日set 好timer,最初可以先試咗1個鐘,每次夠鐘就陪佢去廁所,如果咁樣都冇尿濕,先再拉長少少時間,又或者每次食完嘢或飲完嘢之後計時去廁所,等佢有習慣清醒時要預時間去廁所,唔好淨係痾落片或學習褲。

大宅

姚詠珊 發表於 20-8-28 10:26
我仔已經4歲,佢已經戒左夜片,即係成晚條學習褲仔都乾既,另一早痾出尿,由於我係媽媽,我湊多,佢要痾落 ...

你啲朋友點比壓力你?
仔女係自己嘅,唔好被其他人影響,加油!

洋房

有,但去左一排開始好抗拒唔想入厠所,又有可能我大清左厠所有清潔劑既味,佢怕左
好似拉牛上樹咁帶佢去浴室,最終都係賴左先話:媽媽我要去厠所,其實係要處理啲vv同popo

洋房

有問佢,佢唔想,但次次都事後先同我講

男爵府

開心吸收勳章

姚詠珊 發表於 20-9-10 14:01
有,但去左一排開始好抗拒唔想入厠所,又有可能我大清左厠所有清潔劑既味,佢怕左
好似拉牛上樹咁帶佢去浴 ...

就快開學,希望佢見到同學仔自己去廁所會引導佢肯去啦

大宅

姚詠珊 發表於 20-9-10 15:19

頼咗由佢up半日,等佢知道唔去廁所會唔舒服⋯

大宅

回覆樓主:

其實佢瀨左會唔會覺得醜醜?我無意冒犯,不過如果佢仲未識醜醜。可能佢未ready

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

計時要佢去廁所,例如已經兩個鐘,咁一定有得柯,就要佢習慣坐廁所,真係柯唔到就十分鐘再試,直至柯到為止,跟住大讚佢,跟住兩個鐘後再黎,有時佢地驚個廁所所以唔敢去,誘度下佢,好快搞得掂,加油。

大宅

姚詠珊 發表於 20-9-10 15:19

就算佢話唔想都要同佢去坐下,個零鐘一次,慢慢加長時間 ,佢屙左就比獎勵佢。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至